Καθαρές λύσεις

Καθαρές λύσεις

Κατηγορία

phpanos
Παρασκευή 04/03/2016 – 16:37

Πρόσφυγες

Πίσω από τις διπλωματικές διατυπώσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ομολόγησε αυτό που προσπαθούν να μας πουν, τις τελευταίες μέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Λέγοντας προς τους πρόσφυγες, ότι πλανώνται αν νομίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει «χώρα τράνζιτ», στην ουσία ομολογεί ότι η πολιτική των «κλειστών συνόρων», που μονομερώς -υποτίθεται- επέβαλλαν ορισμένες χώρες, αποτελεί τετελεσμένο, που δεν πρόκειται να ανατραπεί. Αυτή την πραγματικότητα φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός, γι` αυτό και, με την αίσθηση ρεαλισμού που τον διακρίνει, θέτει ως στόχο, την απ` ευθείας «μετεγκατάσταση» προσφύγων, από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Παραμένει, βέβαια, ζητούμενο, η αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών, αλλά αυτό, απ` ότι καταλαβαίνουμε, περισσότερο αφορά το μέλλον. Όλα αυτά, ασφαλώς και δεν παραπέμπουν σε πολιτική «ανοιχτών συνόρων». Το χειρότερο είναι, όπως αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός, πως η όποια λύση, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, προϋποθέτει τη συνεργασία της Τουρκίας και αυτό το νόημα έχει η διμερής συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου, την επομένη της Συνόδου Κορυφής.

Αποδεικνύεται ως εκ τούτου-κι αυτή είναι η τραγωδία-πως η σημερινή Ευρώπη, εκφράζεται περισσότερο από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, παρά από άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου. Μετά την πικρή αυτή διαπίστωση, καθίσταται φανερό πως είμαστε υποχρεωμένοι, κινούμενοι σ` ένα ναρκοθετημένο πεδίο, ν` αναζητήσουμε «καθαρές» λύσεις, που σημαίνει ότι απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική, που θα υπερβαίνει την απλή διαχείριση, αλλά θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητούμενα: Επί παραδείγματι, πόσο αριθμό «αιτούντων άσυλο» προσφύγων, είναι διατεθειμένη και ικανή να δεχθεί η κυβέρνηση; Για αριθμό προσφύγων, ανάλογο του πληθυσμού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αλλά πόσος είναι αυτός και πως προσδιορίζεται; Θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει νύξη της Γερμανίδας καγκελαρίου (για να μη ξεχνιόμαστε) για τη δημιουργία «μιας προσφυγούπολης» 50.000 ατόμων, βάζοντας ως «οροφή» τις 30.000.

Σήμερα, ακούμε από υπουργούς για δυνατότητα «εξυπηρέτησης» μέχρι και 150.000 προσφύγων! Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, επίσης για «προσωρινή» διαμονή, αλλά η χρονική αοριστία, σε συνδυασμό με σχετική αναφορά του αρμόδιου υπουργού, δημιουργεί την ανησυχία, ότι μπορεί να ισχύσει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Επ` αυτών, πάντως, περιμένουμε εξίσου καθαρές απαντήσεις και από τους πολιτικούς αρχηγούς, στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...