Πόσο… Νεάτερταλ είναι οι Ευρωπαίοι

Πόσο… Νεάτερταλ είναι οι Ευρωπαίοι

Κατηγορία

kchalkiadakis
Δευτέρα 04/04/2016 – 16:43

Πόσο... Νεάτερταλ είναι οι Ευρωπαίοι

Σάρκα και οστά στο νέο επιστημονικό πεδίο της γενετικής «ανασκαφής»,  Σουηδός καθηγητής Σβάντε Πεέμπο, αύριο θα μιλήσει στο Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας στην Τεχνόπολη για τον… Νεάντερνταλ μέσα μας.

Η τελευταία, φιλοδοξεί να ξαναγράψει την ανθρώπινη προϊστορία, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν έλθει στην Ελλάδα, για να ανοίξει με την ομιλία του το Φεστιβάλ Επιστήμης της Αθήνας, στην Τεχνόπολη, το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου.

Ο Σβάντε Πεέμπο γεννήθηκε το 1955 στη Στοκχόλμη. Ο πατέρας του, ο βιοχημικός Σούνε Μπέργκστρεμ, είναι κάτοχος Βραβείου Νομπέλ στον τομέα της Φυσιολογίας/Ιατρικής (1982). Ο Σβάντε Πεέμπο και αρχικά σπούδασε Αιγυπτιολογία, γρήγορα το μετάνιωσε όμως και στράφηκε στην Ιατρική και στη Βιολογία, όπου ειδικεύτηκε τελικά στην εξελικτική γενετική. Σήμερα είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία και η ερευνητική ομάδα του, εδώ και χρόνια, βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς, όσον αφορά τις έρευνες στο προϊστορικό DNA. Ο καθηγητής Πέεμπο είναι πολυβραβευμένος  επιστήμονας – η πιο πρόσφατη διάκριση που έλαβε είναι το Βραβείο Breakthrourgh 2015, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης είναι μέλος των επιστημονικών Ακαδημιών πολλών χωρών και αρκετά διάσημος ώστε να συμπεριληφθεί από το ΤΙΜΕ στους «100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς».

Στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ο Σβάντε Πεέμπο λέει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι είναι Νεάντερταλ σε ποσοστό 2% και ότι πολλές από τις σημερινές αρρώστιες οφείλονται στα δικά τους αρχαία γονίδια που υπάρχουν ακόμη στο DNA μας. Υποπτεύεται μάλιστα ότι μπορεί οι Νεάντερταλ να έχουν άδικα δυσφημισθεί ως κτηνώδεις, καθώς οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens) ήταν μάλλον χειρότεροι, γι’ αυτό, άλλωστε, εξαφάνισαν κάθε άλλο συγγενικό είδος από τον πλανήτη και σήμερα πια, όπως λέει, είμαστε «ανάδελφο» είδος της Γης. Τονίζει ακόμη ότι κάποτε στην Ευρώπη ουκ ολίγα μωρά γεννήθηκαν από τις σεξουαλικές επαφές μεταξύ Homo sapiens και Νεάντερταλ και εκείνα τα μωρά ήσαν τελικά οι μακρινοί πρόγονοί μας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...