Σε ρυθμούς συνεδρίου κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ                                                                                          

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα: «Με την Αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει. Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη».

Με τον κ. Τσίπρα και την πέριξ αυτού ηγετική ομάδα να ελέγχει απόλυτα το κόμμα -σε σημείο που το αίτημα, από αρκετές πλευρές, για κατάργηση των τάσεων επανέρχεται στην επικαιρότητα του συνεδρίου, χωρίς πάντως να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο- ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των περίπου 3.000 συνέδρων, αντιμέτωπος με «δύσκολα» ερωτήματα.

Όπως εξηγεί ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας το βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι «πως τελικά μπορεί να υπάρξει άσκηση αριστερής διακυβέρνησης σε συνθήκες επιτροπείας». Με  τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως γύρω απ’ αυτό  το ερώτημα θα γίνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων και θα διατυπωθούν όλα τα διλήμματα που βάζει εκ των πραγμάτων η διαχείριση της εξουσίας.

Οι τάσεις

Ενωτική Κίνηση

Στην τάση μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημαντικό ρόλο έχουν 4 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Καραγεώργος και ο Νίκος Σκορίνης, καθώς και τα στελέχη Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης. Οι προετοιμασίες της Ενωτικής Κίνησης για το Συνέδριο είναι συνεχείς, καθώς στα τέλη Απριλίου διοργανώθηκε στην Αθήνα ανοιχτή πανελλαδική συνάντηση της τάσης στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες μέλη του κόμματος, ενώ και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσυνεδριακές «ζυμώσεις». Με την Ενωτική Κίνηση έχουν συνταχθεί πολλά μέλη της Σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας, όμως την αυτονομία τους.

Πλατφόρμα 2010

Σε αυτήν, μετέχει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Τρύφωνα Μηταφίδη να «ηγούνται»  της συγκεκριμένης τάσης.

Τον προηγούμενο Απρίλιο σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την τάση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί και να συγκρουστεί με κάθε νοοτροπία περιχαράκωσης. Στο ζήτημα των διευρύνσεων η «Πλατφόρμα 2010» έχει σαφή τοποθέτηση που επεκτείνεται και στο αυτοδικοικητικό και στο συνδικαλιστικό κομμάτι του κόμματος.

«53+»

Με τις ενστάσεις των  «53+» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η συνταγματική αναθεώρηση, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του και οι καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη, ο διάλογος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ζωηρός.

Στην εν λόγω τάση μετέχουν τα στελέχη:  Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Σαρρής, ενώ από τους υπουργούς, την τάση στηρίζουν εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Σημαντική είναι η δύναμη που υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα με τους Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Μαντά, Ελένη Σταματάκη, Γιώργο Κυρίτση και τον Μάκη Μπαλαούρα.

Οι κορυφαίοι

Προνομιακοί συνομιλητές με όλους είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνσηης Γιάννης  Δραγασάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Οι Πασοκογενείς

Αν και η τάση έχει ατροφήσει, η παρουσία και μόνο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η συμμετοχή του Αντώνη Κοτσακά στην Πολιτική Γραμματεία δίνουν το στίγμα της παρουσίας του κεντρώου χώρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...