Σούπα με κοφτό μακαρονάκι το ντιμπέιτ

Σούπα με κοφτό μακαρονάκι το ντιμπέιτ

Σε… γερμανική σούπα με κοφτό μακαρονάκι κατέληξε το περιβόητο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που αγανάκτησε και αποκοίμισε τον κόσμο, ο οποίος περίμενε να ακούσει προτάσεις για λύσεις για την οικονομική καταστροφή που έφεραν στον τόπο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., που επί 50 χρόνια κυβερνούσαν.

Με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων και απαξιώθηκε στα μάτια της κοινής γνώμης.

Είχε μάλιστα προηγηθεί η προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ, προφανώς σε συνεννόηση με την κ. Μέρκελ, για την ανάγκη οικουμενικού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα έχει ως μοναδική αποστολή την υλοποίηση του νέου μνημονίου, δηλαδή την πλήρη καταλήστευση του ελληνικού λαού για την εξόφληση των τοκογλύφων δανειστών.

Με την ισοπέδωση των πολιτικών αρχηγών και ουσιαστικά την ακύρωση κάθε πολιτικής αντιπαράθεσης, το ευρωπαϊκό κατεστημένο επιδιώκει να στήσει σκηνικό ελεγχόμενης κυβέρνησης με… «γερμανοτραφή» πρωθυπουργό. Επιδιώκουν, σε συνεργασία με τη ντόπια διαπλοκή, να ακυρώσουν κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης με πρόσχημα τη δήθεν κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και να επιβάλλουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Μοναδικό εμπόδιο στην υλοποίηση του άθλιου αυτού σεναρίου, αποτελεί ο Αλέξης Τσίπρας που αρνείται κατηγορηματικά να συμπράξει σε λύσεις που θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων του λαού και του έθνους.

Ο Ε. Μεϊμαράκης Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

Αντώνης Σρόιτερ (Alpha)

Πριν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. το Μάιο του 2012 είχε υποσχεθεί 18 αλλαγές που δεν έγιναν. Μας λέτε ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε τον Τσίπρα γιατί είπε ψέματα. Εσείς είπατε την αλήθεια;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε, άλλα επιδιώξαμε να τα πράξουμε αλλά δεν είχαμε την αυτοδυναμία. Όταν το 2015 παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Η Ν.Δ. μείωσε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%.Αν είχαμε τετραετή θητεία, θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είπαμε. Γι’ αυτό ξαναζητάμε την ψήφο των πολιτών. Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές;

Αντώνης Σρόιτερ (Alpha)

Θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας, εάν δεν είστε αυτοδύναμοι;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Δεν δώσαμε υποσχέσεις όπως ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο. Η Ν.Δ. δεν έχει δώσει υποσχέσεις, όπως ότι θα σκίσει το Μνημόνιο. Δεσμευτήκαμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

Όλγα Τρέμη (Mega)

Εκτός του ότι θα εφαρμόσετε το μνημόνιο κατά γράμμα, τι θα κάνετε με το ασφαλιστικό; Έχετε να πείτε κάτι στους πολίτες;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε σε αυτούς τους επτά μήνες. Πάντα μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα είναι πιο επώδυνο από ό,τι αν ερχόταν η συμφωνία τον Φεβρουάριο. Για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις για να έχουμε νέες εισφορές στο ασφαλιστικό και να εντοπίσουμε την αδήλωτη εργασία.

Όλγα Τρέμη (Mega)

Αναρωτιέμαι εάν θέλετε να είστε ο επόμενος πρωθυπουργός, που θα κληθεί να κόψει τις συντάξεις.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Θεωρώ ότι αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσω εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλω τη συνεργασία, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα.

Παιδεία, Υγεία

Μάρα Ζαχαρέα (Star)

Ο ρόλος της παιδείας είναι σπουδαίος στην αφύπνιση του έθνους. Μήπως χρειαζόμαστε μία νέα αφύπνιση μέσω της παιδείας από το να ακούμε συνέχεια για τα ελλείμματα και τους δείκτες οικονομίας;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο εξωτερικό και οι οικογένειες να επιδοτούν εκεί θέσεις εργασίας.Ο νόμος Μπαλτά θεωρεί «ρετσινιά» την αριστεία. Εμείς θέλουμε τους άριστους. Θέλουμε να κάνουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Ο κ. Τσίπρας μισεί ό,τι ιδιωτικό ακούει, θέλει να το φορολογήσει. Το έκανε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Παράγουμε στρατιές οργισμένων ανέργων.

Μάρα Ζαχαρέα (Star)

Κάθε χρόνο περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί παίρνουν απόσπαση στα πολιτικά γραφεία. Γιατί να γίνεται αυτό;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Εμείς είχαμε περιορίσει τις αποσπάσεις. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία.

Μεταναστευτική πολιτική

Μαρία Χούκλη (Ant1)

Τρεις βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για εισβολή ισλαμιστών και πρότειναν το σφράγισμα των συνόρων. Συμφωνείτε μ’ αυτές; Είναι οι επίσημες θέσεις του κόμματος;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Οι επίσημες θέσεις των κομμάτων εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματος. Ο κεντρικός προγραμματισμός ορίζεται από τα συλλογικά όργανα. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις, αλλά δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Άκουσα με έκπληξη τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Μη χάσουμε και κανένα νησί επειδή ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα.

Μαρία Χούκλη (Ant1)

Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί οι επίσημες θέσεις της ΝΔ στο μεταναστευτικό; Θέλετε μέσω της ασάφειας, να ψαρέψετε ψηφοφόρους από την Χρυσή Αυγή;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Είναι γνωστές οι θέσεις της Ν.Δ., υπάρχει αυξημένη καχυποψία των πολιτών, καλά θα κάνουν τα κόμματα να μην υπόσχονται.

Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

Μάκης Γιομπαζολιάς (ETV)

Τι απαντάται στις αναφορές του κ. Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων σε βάρος σας; Πώς κρίνετε το έργο του κ. Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Το ζήτημα έχει απαντηθεί με εξεταστική επιτροπή που έλεγξε τα πάντα και εξέδωσε πόρισμα. Να πω ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε. Στην εξωτερική πολιτική ο Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς κανέναν σύμμαχο. Η χώρα χρεώθηκε 90 δις το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο που μας έφερε αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από αυτό που είχε προβλεφθεί το 2012. Η συζήτηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον και με τέτοια συζήτηση ο κόσμος θα κλείσει τις τηλεοράσεις και τα κόμματα που δεν μετέχουν στο ντιμπέιτ θα ενισχυθούν στις εκλογές. Η απάντηση στην ερώτησή σας υπάρχει στο πόρισμα της εξεταστικής.

Μάκης Γιομπαζολιάς (ETV)

Η ΝΔ λέει Ελλάδα ίσον Ε.Ε., Δύση και ΝΑΤΟ. Εάν το ΝΑΤΟ ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, τι θα κάνατε;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται και να γίνει γιατί δεν προβλέπεται.

Ελεύθερη ερώτηση

Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)

Γιατί καλείτε τον Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί σας «ντε και καλά»; Μήπως φοβάστε πως σε διαφορετική περίπτωση θα ξαναγυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντιμνημονιακό αγώνα;

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Μέχρι να πάμε στις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα έχει γίνει αντιμνημονιακός. Χρειάζονται συνεργασίες, για αυτό και τον καλώ. Αν δεν θέλει, θα τον κρίνουν οι πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ισούται με συνεχόμενες εκλογές. Είμαι έτοιμος να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε. Για το καλό της χώρας, να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με βάση αυτά που μας έφερε ο κ. Τσίπρας.

Τοποθέτηση Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Ο Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι γνωρίζω οικονομικά. Φεσώσατε τη χώρα περίπου 90 δις ευρώ. Τα 25 δις είναι το κλείσιμο των τραπεζών για το δημοψήφισμα. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο σκληρότερα μέτρα θα πρέπει να πάρετε. Κάποιος αρχηγός από εδώ μέσα δεν κατάλαβε ότι καταδικάστηκε, όταν μας έλεγε για τον Αντρίκο Παπανδρέου και για τα CDS (σ.σ. αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο) είπε κάποια πράγματα. Γιατί μας τα λέει τώρα; Επειδή φαίνεται μένει εκτός Βουλής, έχει παλαβώσει!

Μήνυμα Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και τους καλώ να καταλάβουν πως πολύ ακριβά πληρώσαμε την διαμαρτυρία και την αποχή. Έτσι ήρθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες να πάνε στην κάλπη έχοντας σκεφτεί γιατί άθελα τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Εμείς ακολουθούμε το μεσαίο δρόμο. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, γνωρίζω τα προβλήματα, είμαι στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα και ξέρω πόσο πονάει ο Ελληνας πολίτης. Γνωρίζω την οικονομία. Δικηγορούσα από μικρός κι ακόμα δικηγορώ. Ποιος θα φέρει επενδύσεις; Ποιος θα φέρει δουλειά; Προτείνω να σκεφτούν και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Π.Λαφαζάνης

Να πάμε σε εθνικό νόμισμα με εκτύπωση χρήματος

Υπέρμαχος της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου με ευθύνη του κατεστημένου και των ΜΜΕ». Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, «το μνημόνιο είναι ο τρόμος. Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια όλα είναι καταστρεπτικά. Εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μπαμπούλας», τόνισε και συνέχισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι κάτι περίεργο. Μπορεί να εξασφαλιστεί με την εκτύπωση χρήματος» είπε και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει υποτίμηση και να λειτουργήσει θετικά στην ανάπτυξη και στην παραγωγή.

Σε Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη «Πόσα χρήματα βρήκε στο νομισματοκοποέιο και πόσα θα γίνουν εάν μετατραπούν σε δραχμές;», ο κ. Λαφαζάνης αρκέστηκε να πει ότι «Πέντε πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το τρίτο μνημόνιο. Βλέπω συγκυβέρνηση όσων μνημονιακών κομμάτων μπούνε στη Βουλή».

«Η χαριστική βολή με το τρίτο μνημόνιο»

Μιλώντας για θέματα της παιδείας, είπε πως «υπάρχει η ανάγκη επανάστασης στην υγεία και στην παιδεία. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει χρήματα και δημοκρατία. Το υγειονομικό σύστημα θέλει αναβάθμιση. Πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να δημιουργήσουμε συνθήκες νέου προϋπολογισμού. Χρειάζεται να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε ρευστότητα. Ερειπώνεται η χώρα με δύο μνημόνιο και η χαριστική βολή θα δοθεί με το τρίτο. Είναι η καταστροφή της χώρας», τόνισε. Ο κ. Λαφαζάνης στη συνέχεια, πήρε αποστάσεις και από τις δηλώσεις Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος στο ταξίδι του στη Μυτιλήνη είδε μια τραγωδία. «Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία. Χρειάζονται μεγάλα κονδύλια», είπε ενώ όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να πάρουν άδεια παραμονής είπε: «μαζί με τα μνημόνια έχουμε και το προσφυγικό. Κι εμείς έχουμε μετανάστες τη νεολαία. Τη διώχνουμε με τα μνημόνια».

Τέλος, στην τοποθέτησή του για την εξωτερική πολιτική διερωτήθηκε: «γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από κάποια άλλη χώρα είναι κακό πράγμα; Κάναμε μια συμφωνία για τον αγωγό. Ερωτώ: Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν;», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει μία διακρατική συμφωνία, με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν γιατί συμφέρει τη χώρα μας. Βεβαίως θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα ξεκινούσε το έργο».

Ο Πάνος Καμμένος

Μάκης Γιομπαζολιάς: Συμφωνούμε ότι ανάπτυξη με ιδεοληψίες δεν γίνεται. Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη και αυτό φαίνεται κυρίως, στα νησιά, όπου στην Τουρκία έχουν σαφώς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι ξεκάθαρο ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα του κράτους. Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, είναι ξεκάθαρο. Οι ΑΝΕΛ πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης. Στην επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε η εγγύηση για την ιδιωτική οικονομία. Στα νησιά αντί να μπει ΦΠΑ, θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

Μάκης Γιομπαζολιάς: Αρκετά τα βρήκατε κανένα δεν αλλάξατε όμως.

Πάνος Καμμένος: Μεγαλύτερη αποτυχία μας είναι ότι πρώτον δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και δεύτερον δεν μπόρεσα να δώσω στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ.

Κοινωνική Πολιτική

Μαρία Χούκλη: Το νέο μνημόνιο που ψηφίσατε ορίζει ότι ως το τέλος του 2015 θα πρέπει να θεσπιστούν σημαντικές αλλαγές και στο δημόσιο. Αν συμμετέχετε στην επόμενη κυβέρνηση θα ψηφήσετε εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσετε αντάρτικο;

Πάνος Καμμένος: Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν είχε απώλειες . 13 ήμασταν στη Βουλή. Ήταν μια συμφωνία δύσκολη για εμάς . Είχαμε να επιλέξουμε αν θα πυροβολήσομε τα πόδια μας ή τη χώρα. Τα πράγματα ήταν έτσι ώστε η χώρα θα έβγαινε από την Ε.Ε., οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν κατασχεθεί. Η επιλογή ήταν τέτοια που καταφέραμε μερικά πράγματα, όπως να ρυθμιστεί το χρέος, να βγούμε από το αγγλικό δίκαιο, να ανακτήσουμε την εθνική κυριαρχία. Για τη δημόσια διοίκηση χρειάζεται από την αρχή χτίσιμο. Για αυτό επέλεξα στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι ένας άνθρωπος που πολεμάει τη διαφθορά, επέλεξα ανθρώπους στο ψηφοδέλτιο ανθρώπους που θα χτυπήσουν τη διαφθορά, η δημόσια διοίκηση χρειάζεται αλλαγές.

Μαρία Χούκλη: Άκουσα να λέτε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την ιδιωτική οικονομία, τι έχετε να πείτε για τις ιδιωτικοποιήσεις;

Πάνος Καμμένος: Εάν υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου που θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν και να προσφέρουν περισσότερα στον ελληνικό λαό δεν θα είχαμε αντίρρηση. Πιστεύουμε στην ιδιωτική οικονομία.

Παιδεία- Υγεία

Αντώνης Σρόιτερ: Το τρενάκι της συγκυβέρνησης έχει εκτροχιαστεί. Εσείς η συγκυβέρνηση αντί να πάρετε τους 4000 εκπαιδευτικούς που σας έδινε η τρόικα, επιλέξατε τους 1.500 να τους βάλετε στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.

Πάνος Καμμένος: Είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, ορθοδοξία και ελληνισμός απόλυτα συνδεμένα μαζί και η παιδεία. Οι ασθενείς και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα μπορούσαν να έχουν μια ανοχή. Διαφωνήσαμε σε πολλά, και σε σχέση με τους αιώνιους φοιτητές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για τους 4.000 εργαζομένους, μέσα σε αυτούς ήταν και σχολικοί φύλακες, αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήσιμοι για την παιδεία. Πρέπει να αλλάξουν πολλά, κυρίως η παιδεία.

Αντώνης Σροιτερ: Ο ΦΠΑ 23%, δεν επιβαρύνει τις πιο πλούσιες σχολές, αγγλόφωνα σχολεία δεν πληρώνουν ΦΠΑ.

Πάνος Καμμενος: Είναι απαράδεκτο το 23% στην παιδεία. Αυτά είναι κάποια μέτρα που προτείνονται και θα πάμε να τα διαπραγματευτούμε τις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ισοδύναμα, ίσως φόρο στα τσιγάρα.

Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό

Σία Κοσιώνη: ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ ΕΊΧΑΤΕ πολλές διαφωνίες για το μεταναστευτικό. Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα, είστε ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης; Είστε σύμφωνος με τις αποφάσεις της;

Πάνος Καμμένος: Αν είχα το δικαίωμα να ασκήσω βέτο θα ήταν για το θέμα της ιθαγένειας. Διαφώνησα πλήρως γι αυτό και το καταψήφισα στη Βούλα. Η κυβέρνηση όμως τις τελευταίες μέρες έδρασε όπως έπρεπε. Τα πλοία τα οποία μπήκαν για την εκτόνωση των νησιών ήταν και δικιά μας άποψη. Το πρόβλημα αρχίζει από πολύ πριν. Όταν μίλησαν οι ΑΝΕΛ για κατάργηση του Δουβλίνο 2 μας λοιδόρησαν. Το είχαμε δει το φαινόμενο και αυτή τη στιγμή το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες είναι και οι λαθρομετανάστες.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τα νησιά, πρέπει να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να μπουν περισσότερα πλοία και να γίνεται εκεί η καταγραφή τους.

Σία Κοσιώνη: Υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να πλημμυρίσει με τζιχαντιστές; Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της Ελλάδας;

Πάνος Καμμένος : Η Ευρώπη μας απείλησε με τους πρόσφυγες. Θα έμεναν στην Ελλάδα, αν βγαίναμε από την Ε.Ε.

Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Μάρα Ζαχαρέα: Οι ένστολοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Το ελληνικό κράτος δεν ανταμείβει όσους φυλούν τα σύνορα. Θα κάνετε κάτι για να φέρεται ισοδύναμα γι αυτή την επαγγελματική κατηγορία έτσι ώστε να ανακουφιστούν αυτοί οι άνθρωποι, εάν είστε ξανά στην κυβέρνηση;

Πάνος Καμμένος: Ως υπουργός Άμυνας, προσπάθησα να πληρωθούν όσοι δικαιούνται αυτά τα χρήματα. Εγώ λυπάμαι ιδιαίτερα σήμερα. Σε ό,τι αφορά την εξεταστική, ο κ. Μεϊμαράκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατιας, πριν από λίγες ώρες επιτέθηκε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θεωρώ απαράδεκτη την εμπλοκή των αξιωματικών, οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το στράτευμα.

Μάρα Ζαχαρέα: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα των ένστολων. Σε αυτά που παίρνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους ,τι ισοδύναμα μπορούν να βρεθούν;

Πάνος Καμμένος: Υλοποιούμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε κατοικίες , πιστεύω ότι πρέπει περαιτέρω να ενισχυθούν στελέχη ενόπλων δυνάμεων.

Ενότητα ελεύθερη

Όλγα Τρέμη: Ένα πιθανό μετεκλογικό σενάριο. Ας πούμε ότι απαιτείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, σύμπραξη περισσότερο του ενός κομμάτων, δηλαδή περισσότεροι εταίροι για το πρώτο κόμμα και ας υποθέσουμε ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω, αν επιμένετε στο βέτο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Πάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Συνεργαστήκαμε άριστα με τον ΣΥΤΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεν μπορούμε ποτέ σε πιθανή συνεργασία με ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ στο οποίο συμμετέχουν όσοι συμμετείχαν στα σκάνδαλα.

7η Ενότητα

Πάνος Καμμένος: Απαντάω ως κάποιος Απαντάω ως ο κάποιος αρχηγός όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Συνεχίζεται η πολιτική Σαμαρά. Κύριε Μεϊμαράκη εδώ θα μιλήσουμε πολιτικά, είστε υπόδικος. Να πάτε και να ρωτήσετε γιατί σας παρέπεμψαν. Είπατε ότι θα φέρνατε χαρτί εδώ ότι αθωωθήκατε. Κανένα χαρτί δεν έχετε. Ο Καρατζαφέρης σας έλεγε μπροστάντζα, ότι τα αρπάξατε δηλαδή για τα υποβρύχια, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τώρα τους έχετε βουλευτές. Δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. του Παπασταύρου και της Siemens. Είμαστε7 πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγός είμαι τώρα καταργούμε αύριο το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ενώ εσείς υπόδικος έρχεστε εδώ και δεν φέρνετε καν τα χαρτιά που επικαλείστε.

Ο Δ. Κουτσούμπας

Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)

Γιατί η αποδέσμευση από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, όπως την προτείνει το ΚΚΕ, είναι καλύτερη από την πρόταση του κ. Λαφαζάνη που προτείνει το ίδιο;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες της ΛΑΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν ζητά αλλαγές εντός των καπιταλιστικών μονοπωλίων και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση της ΛΑΕ είναι πραγματικά αρνητική, δεν οδηγεί σε διέξοδο, θα επιβάλλει νέα σκληρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)

Εάν εφαρμοστεί η πρόταση του ΚΚΕ, θα πλουτίσουμε; Θα έρθει η ανάπτυξη;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, μεγάλο ορυκτό πλούτο και αγροτική παραγωγή. Εάν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος και να αναπτύξει την οικονομία της για να έχουν όλοι δουλειά.

Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

Μάρα Ζαχαρέα (Star)

Ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και τη δημιουργία μεγάλων ελλειμμάτων;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν καπιταλιστικό τομέα δημόσιο που έχει διαφθαρεί και σαπίσει και λόγω της πολιτικής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τον διεφθαρμένο, αλλά και τον διαφθορέα. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία. Πρέπει ο λαός να ελέγχει τον κρατικό τομέα μέσα από την παραγωγή, από τις συνελεύσεις, μέσα από μορφές πραγματικής λαϊκής εξουσίας.

Μάρα Ζαχαρέα (Star)

Ο αριστερός συνδικαλισμός στο υπάρχον σύστημα πίεζε για αύξηση του δημόσιου τομέα.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Αν κοιτάξουμε τα νοσοκομεία είναι τεράστιες οι ελλείψεις, λείπουν νοσηλευτές και πεθαίνει ο κόσμος. Υπάρχουν τεράστια κενά και ήδη αύριο έχουμε τον αγιασμό στα σχολεία. Δεν χρειάζεται να αναπληρωθούν αυτά τα κενά;

Παιδεία, Υγεία

Όλγα Τρέμη (Mega)

Είστε κατά τις ιδιωτικής παιδείας, αλλά ταχθήκατε εναντίον της αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα, άρα και στον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια, με την κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. που αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το 23% γιατί είναι άδικο.

Όλγα Τρέμη (Mega)

Για την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν έχετε καμία διαφορά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Είναι κοροϊδία να λέει κάποιος ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το να βάλει 23% ΦΠΑ. Με τον κ. Λαφαζάνη μπορούμε να έχουμε πολλές διαφορές, η άποψη του κόμματός του δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία όπου την εξουσία θα την έχει ο λαός.

Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό

Μάκης Γιομπαζολιάς (E TV)

Τι προτείνει το ΚΚΕ εδώ και σήμερα για τους μετανάστες; Τι θα έκανε το ΚΚΕ εάν ήταν στην εξουσία;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Σκέφτομαι να κάνω παρέμβαση στην κυρία Θάνου και τον κ. Αβραμόπουλο ώστε η Κομισιόν να αναλάβει με απευθείας πτήσεις τη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Θα γίνει έτσι και πιο εύκολα η καταγραφή. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα.

Μάκης Γιομπαζολιάς (E TV)

Οι μετανάστες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παραγωγική δύναμη της Ελλάδας, σε τομείς μάλιστα όπου λείπουν εργατικά χέρια;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε από την κ. Μέρκελ να ανοίξουν τα σύνορα, για να δουλέψουν για τους Γερμανούς βιομηχάνους. Έ, όχι κι έτσι.

Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

Μαρία Χούκλη (Ant1)  

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Γιατί αντιδράτε στη χρήση ένοπλων μέσων για την αντιμετώπισή τους; Γιατί επιμένετε στην έξοδο από το ΝΑΤΟ κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες;

Δημήτρης Κουτσούμπας

Τόσα χρόνια η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει δει μόνο δυστυχία στα εθνικά θέματα. Σε αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Από το Κυπριακό, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τη συμμετοχή μας σε ασκήσεις. Σε αυτή τη συμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Είναι σοβαρός κίνδυνος οι τζιχαντιστές και βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν. Μιλάμε για την αμερικάνικη πολιτική και άλλες ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Μαρία Χούκλη (Ant1)  

Γιατί εξαιρείτε τη Ρωσία από τη λυκοσυμμαχία των μεγάλων δυνάμεων; Η κριτική σας στην προσάρτηση της Κριμαίας ήταν πολύ ήπια.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Ρωσία είναι μια καπιταλιστική και ιμπεριλιαστική δύναμη πλέον και είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος πως μπορεί να ενισχύσει την Ελλάδα οικονομικά χωρίς ανταλλάγματα.

Ελεύθερη ερώτηση

Αντώνης Σρόιτερ (Alpha)

Όταν παιζόταν η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, είχατε ταχθεί εναντίον της επιστροφής στη δραχμή. Θεωρείτε ότι ο Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή θέση; Θέλω ένα σχόλιο για την «αλλαγή πλεύσης» του Μανώλη Γλέζου.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο κ. Γλέζος είναι σύμβολο, από εκεί και πέρα οι πολιτικές επιλογές κρίνονται από τον ελληνικό λαό και ο Μανώλης Γλέζος τόνισε την ελπίδα που βλέπει κι ο ελληνικός λαός. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το ευρώ. Η δραχμή από άλλο δρόμο επίσης οδηγεί στη χρεοκοπία. Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο.

Ο Στ. Θεοδωράκης

1.α Μάρα Ζαχαρέα: Κάθε μέρα στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 250 παιδιά. Κάθε ένα, με το που γεννιέται, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, χρωστάει 32.500 ευρώ. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε δηλαδή, χρεωμένοι ως Έλληνες και όχι ωραίοι ως Έλληνες. Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και εσείς με την ψήφο σας στο Μνημόνιο 3, απαντήσατε σ’ αυτό με νέους φόρους. Που διαφέρετε λοιπόν;

Σταύρος Θεοδωράκης: Κυρία Ζαχαρέα. Θα πρέπει να πούμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Όταν λοιπόν είσαι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, όταν είσαι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Εμείς λοιπόν που δεν είχαμε καμία εμπλοκή στη διακυβέρνηση της χώρας, πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε το μνημόνιο του κ. Τσίπρα γιατί αλλιώς θα είχαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή

1.β Μάρα Ζαχαρέα: Αν υποθέσουμε ότι είστε αύριο κυβερνητικός εταίρος κι έχετε μπροστά σας έναν ξένο επενδυτή, τι ακριβώς θα του πείτε για να τον πείσετε ότι είναι ασφαλές να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα του πω πρώτα απ’ όλα -κι έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση- ότι ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει στην Ελλάδα, θα είναι και η φορολογία του. Εάν δεν κάνουμε προσιτή τη χώρα για επενδύσεις, δεν θα έχουμε επενδύσεις. Δεύτερον -και είναι σημαντικό- θα του πω ότι αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης, θα μείνει στο κέντρο της Ευρώπης, θα έχει μια σταθερή πορεία, άρα μπορούμε να αναπτυχθούμε.

2η ενότητα: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

2.α Σία Κοσιώνη: Έχετε πολλές φορές μιλήσει για μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος. εφόσον συμμετάσχετε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, αύριο-μεθαύριο, αν αυτό είναι κάτι που θα ενθαρρύνετε ή κάτι που θα επιχειρήσετε να αποτρέψετε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Το δημόσιο έχει 1614 κοινωνικούς οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου. Έχει δεκάδες γενικές γραμματείες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, του ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει μια γωνία να βολέψει «τα παιδιά τους». Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει. Στα νοσοκομεία που πήγα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νοσηλευτές. Εμείς έχουμε μια πρόταση και λέμε να καταργηθούν οι πολεοδομίες να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των αιτήσεων, να υπάρχει ένα ελεγκτικό σώμα που θα κάνει παράλληλα και εκ των υστέρων μια έρευνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να έχουμε είτε την αφαίρεση της άδειας του μηχανικού, είτε στη συνέχιση της οικοδομής.

2.β Σία Κοσιώνη: Η προηγούμενη κυβέρνηση προσέλαβε πάλι τις καθαρίστριες στο υπουργείο των οικονομικών, τους σχολικούς φύλακες , ξανάνοιξε την ΕΡΤ που μας φιλοξενεί σήμερα. Έπραξε ορθά κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Θεοδωράκης: Το δημόσιο δε μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Δε γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελέχη τους, να κάνουν αξιολόγηση. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε.

3η ενότητα: Παιδεία, Υγεία

3.α Μάκης Γιομπαζολιάς: Πώς μπορεί η παιδεία ν’ αναβιβάσει την τεχνολογία και την καινοτομία και άρα η οικονομία μας, με τέτοιες νοοτροπίες

Σταύρος Θεοδωράκης: Κοιτάξτε, η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ και οι σαμποτέρ είναι συγκεκριμένοι. Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η Νέα Δημοκρατία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα Πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος. Πρέπει να προστατεύσουμε κατ” αρχήν τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Είναι εξωφρενικά αυτά που έκαναν αυτούς τους 7 μήνες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία.

3.β Μάκης Γιομπαζολιάς: Ενόψει και αυτών, εάν κληθείτε να μετάσχετε σ’ ένα συγκυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές, ποιους θα προτείνετε ως Υπουργούς Παιδείας και Υγείας κ. Θεοδωράκη;

Σταύρος Θεοδωράκης: Χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Πιστεύουμε δηλαδή ότι η Παιδεία θα πρέπει να έχει το προβάδισμα στα ζητήματα προς επίλυση και είναι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσουμε σε μια διακυβέρνηση.

4η ενότητα: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό

Ερώτηση της Όλγας Τρέμη προς τον Σταύρο Θεοδωράκη: Ο Τσίπρας σας χαρακτήρισε λαϊκιστή στο ζήτημα των μεταναστών, ίσως χειρότερο και από την Χρυσή Αυγή. Εσείς ασκήσατε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Υπαινιχθήκατε ότι εδόθη σιωπηλή εντολή στους λιμενικούς να καταθέσουν τα όπλα

4.α Σταύρος Θεοδωράκης: Το καλοκαίρι βρέθηκα και στα σύνορα για να δω το μεταναστευτικό κι πήγα εκεί που δεν τολμούν να πάνε οι υπουργοί του κ. Τσίπρα αλλά και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί που θα έπρεπε να πάνε πριν εκφράσουν γνώμη. Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Το έλεγαν οι εθελοντές, οι μετανάστες, το λιμενικό και η αστυνομία. Ήταν οι ίδιες μέρες που η Κυβέρνηση πανηγύριζε στην Αθήνα επειδή κατάφερε –προσέξτε το φοβερό- να μεταφέρει 800 μετανάστες από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα. Αστεία πράγματα για ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να ντρέπεται για αυτή την εικόνα, άρα πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές, σε συνεργασία με την Τουρκία, έξω από τα εδάφη μας. Ναι στους πρόσφυγες αλλά όχι ο κάθε μετανάστης στην Ελλάδα.

4.β Όλγα Τρέμη: Άρα αποδέχεστε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο, κολοσσιαίο πρόβλημα το οποίο αν δεν το αποδεχθεί η Ευρώπη, εμείς πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο ΟΗΕ κι επιβεβαίωσε το Ποτάμι όταν είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάποιον άνθρωπο να συνεννοηθούμε». Τώρα όμως, είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης.

Η Φ. Γεννηματά

1.α Ερώτηση της Όλγας Τρέμη προς την Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ένα μνημόνιο που φέρνει αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Ουσιαστικά είναι η ουρά των παλαιότερων μνημονίων. Σε τι διαφέρετε από τα υπόλοιπα κόμματα;

Φ. Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία και γνώση για να διαπραγματευτούμε. Ο ελληνικός λαός, έχοντας ζήσει την εμπειρία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κρίνει ποιον να εμπιστευτεί. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία, θα το είχε πάρει ο κ. Τσίπρας. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε καταλύτης και να δώσουμε λύσεις.

1β Ερώτηση της Όλγας Τρέμη προς την Φώφη Γεννηματά: Σας κατηγορούν ότι δεν κλείσατε τη διαπραγμάτευση για να μην επωμιστείτε το κόστος. Σας κατηγορούν ότι βάλατε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Φ. Γεννηματά: Έχουμε ακούσει πολλές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.

2η ενότητα: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

2.α Ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ προς την Φώφη Γεννηματά: Έχετε ένα πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να μην το χρησιμοποιήσει. Γιατί δεν το αξιοποιείται εσείς ώστε να δώσετε το καλό παράδειγμα;

Φ. Γεννηματά: Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι όπως πρέπει στα χέρια του εισαγγελέα. Εκείνος κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε έλεγχο των οικονομικών τους. Δεν έχω στοιχεία ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο κόμμα, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Πρέπει να μας απασχολεί πώς θα λειτουργεί το κράτος, να υπάρχουν εκλεγμένοι γενικοί γραμματείς.

2.βΦ. Γεννηματά: Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ.

3η ενότητα: Παιδεία, Υγεία

3.α Ερώτηση της Μαρίας Χούκλη στην Φώφη Γεννηματά: Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες πλήττονται από τη νέα συμφωνία. Το ΠΑΣΟΚ τι απαντά στο δίλημμα φθηνότερο φάρμακο για τους πολίτες ή στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας;

Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Η δαπάνη εκτοξεύτηκε από το 2004 μέχρι το 2009, κατέρρευσε το εθνικό σύστημα υγείας. Εμείς παλέψαμε, πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει φυσικά να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία.

3.β Ερώτηση της Μαρίας Χούκλη στην Φώφη Γεννηματά: Με το μνημόνιο ανοίγει το επάγγελμα το φαρμακοποιών. Στηρίζετε το μέτρο ή θα είστε με το μέρος των φαρμακοποιών;

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα. Πρέπει να συζητήσουμε τους όρους που δέχθηκε η κυβέρνηση. Αλλά είμαστε σε δύσκολη θέση. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα.

4η ενότητα: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό

4.α. Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς την Φώφη Γεννηματά: Εάν σας ενημερώσουν ότι 10.000 μετανάστες πλέουν στις ελληνικές ακτές. Τι ακριβώς θα πράξετε εάν είστε στην κυβέρνηση;

Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αδράνεια της κυβέρνησης. Δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε, έχασαν πόρους. Πρέπει να γίνει επιμερισμός, δεν αντέχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρξει διακομματική συνεργασία. Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα είναι έτοιμη να στείλει ανθρώπους σε άλλες χώρες, να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες.

4.β Ερώτηση της Μάρα Ζαχαρέα προς την Φώφη Γεννηματά: Ποια είναι η ρεαλιστική λύση για τους μετανάστες – πρόσφυγες;

Φ. Γεννηματά: Θέλουμε ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. και προστασία των νησιών. Τώρα κλείνουν τα πακέτα για την επόμενη χρονιά. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

5η ενότητα: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα

5.α Ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στην Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι εκχώρησε την εθνική κυριαρχία, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια. Παίξατε όσο έπρεπε το γεωπολιτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις; Όσο λέει ότι το έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Φ. Γεννηματά: Επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Την παραμονή στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Τότε ήμασταν μόνοι μας και όλοι απέναντι μας και μας πετροβολούσαν. Πήγα η ίδια στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, για να θέσω το γεωπολιτικό. Κερδίσαμε και ψήφισαν την παραμονή μας. Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση. Τους είπα να κοιτάξουν τον χάρτη και να σκεφτούν πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα.

5.β Φ. Γεννηματά: Θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα. Κρατάω ότι πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλλει στην επόμενη μέρα.

Ενότητα 6 – Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου

6.α Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στην Φώφη Γεννηματά: Βλέπετε την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με την ΔΗΜΑΡ και τα υπόλοιπα κόμματα;

Φ. Γεννηματά: Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να περάσει από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι συναντιόμαστε μαζί. Καλώ όσους έφυγαν να γυρίσουν στο κοινό μας σπίτι, το ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: Σούπα με κοφτό μακαρονάκι το ντιμπέιτ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...