Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ η «μαφία» των όπλων (Εικόνες)

Κυριακή 05/06/2016 – 19:42Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ η «μαφία» των όπλωνΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ 3 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ                                                                                                                    Επί εννέα ολόκληρα χρόνια «έσπρωχνε» προμήθευε την παράνομη αγορά με όπλα και πυρομαχικά, η τεράστια εγκληματική οργάνωση με έδρα την Κρήτη που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.
Στα δίχτυα των αρχών έχουν πέσει μέχρι στιγμής 18 Έλληνες, ηλικίας 27 έως 59 ετών, που συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Ειδικός Φρουρός και Αρχιφύλακας, που υπηρετούν στην Κρήτη καθώς και Ειδικός Φρουρός από Υπηρεσία της Αττικής.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 28 άτομα, που εμπλέκονται στη υπόθεση, μεταξύ των οποίων άλλοι δύο Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν επίσης στην Κρήτη.
Όπως προέκυψε, το εν λόγω κύκλωμα από το 2007  δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.
Τα μέλη της οργάνωσης αφού προμηθεύονταν μη λειτουργικά όπλα, τα μετέτρεπαν σε ενεργά και τα πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας.
Πολλά από αυτά τα εισήγαγαν από χώρες του εξωτερικού και κυρίως από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Αμερική και τα διοχέτευαν στην Κρήτη και την Αττική.
Στην κατοχή των μελών της σπείρας βρέθηκαν μεταξύ άλλων 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 φυσίγγια.
Οι… άκρες στο εξωτερικό και το πρόσωπο – «κλειδί»
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων και αφού τα μετέτρεπαν σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή –έως και -50% σε σχέση με την εμπορική τους αξία.
Ηγετικό ρόλο κατείχε 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική), συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.
Άλλα μέλη που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.
Στο κόλπο βρισκόταν ακόμη και Πρόεδρος Τοπικού Σκοπευτικού Συλλόγου της Κρήτης, που προμήθευε την «μαφία» με φυσίγγια τα οποία διοχετεύονταν στην αγορά.
Τα φυσίγγια προέρχονταν από μη αναλωθέντα κατά τη διαδικασία των αγώνων – ασκήσεων σκοποβολής, ενώ επιπλέον ο ίδιος συμμετείχε ή διαμεσολαβούσε και στη διαδικασία της εμπορίας.
 
Αναφορικά με τη τιμή πώλησης των όπλων, αποτελούσε -κατά περίπτωση -αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των μελών του κυκλώματος και των υποψήφιων αγοραστών.
Σε κάθε περίπτωση, στην αρχική τιμή αγοράς προστίθεντο η αμοιβή του οπλουργού για την εργασία μεταποίησης, καθώς και το παράνομο οικονομικό όφελος που προορίζονταν, τόσο για τα μέλη του λειτουργικού πυρήνα της οργάνωσης, όσο και για κάθε μέλος που διαμεσολαβούσε στην εμπορία.
Ο ρόλος των αστυνομικών
Οι δύο συλληφθέντες Ειδικοί Φρουροί διακριβώθηκαν ως διακινητές του παράνομου εμπορεύματος, ενώ ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε η παράλληλη δράση που είχε αναπτύξει ένας από τους συλληφθέντες στη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και απόπειρας εκβίασης σε βάρος επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη του νομού Χανίων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.






Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...