Συμφωνία στο Eurogroup, βλέπουν οι διεθνείς αγορές

Συμφωνία στο Eurogroup, βλέπουν οι διεθνείς αγορές

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 22/05/2016 – 17:25

Συμφωνία στο Eurogroup, βλέπουν οι διεθνείς αγορές

ΘΕΛΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!                                                            

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ                                                               

Τεράστιο, παγκόσμιο ενδιαφέρον για την συμφωνία, από επενδυτές και ρυθμιστές των αγορών! Η Ελλάδα, έκανε πράξη την δική της υποχρέωση για την συμφωνία, με το πολυνομοσχέδιο και τώρα το ενδιαφέρον όλου του οικονομικού κόσμου, περνά στις Βρυξέλλες, όπου στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, οι Θεσμοί καλούνται να κάνουν πράξη και τις δικές τους δεσμεύσεις, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης των έντεκα δισ. ευρώ και τον σχεδιασμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξελίξεις, γύρω από μία μικρή οικονομία όπως η Ελληνική, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις παγκόσμιες αγορές, καθώς σύμφωνα με τους κυβερνητικούς στόχους και τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, μετά την συμφωνία, έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για ραγδαίες εξελίξεις, με την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) που ανοίγει «παράθυρο» για απευθείας δανεισμό, από το «φτηνό» χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την επιστροφή περίπου 7-8 δισ. ευρώ που είναι τα  κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, που έχει σε ειδικό λογαριασμό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και σε δεύτερο χρόνο, τη συμμετοχή της ελληνικής Οικονομίας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing-QE). Για το τελευταίο, εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τοποθετούσαν το αρχικό ποσό της ελληνικής συμμετοχής, στα 3-4 δισ. ευρώ.

Θέλει, δεν θέλει η Γερμανία, το χρέος έχει πέσει στο τραπέζι

Έχει «ανάψει» για τα καλά το ενδιαφέρον και εκτός συνόρων, με τους διεθνείς επενδυτές να περιμένουν οριστική λύση από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Ο Πίτερ Βάντεν Χάουτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Βελγίου για την ευρωζώνη, δήλωσε σχετικά πως, «ακόμα κι αν η Γερμανία για πολιτικούς λόγους είναι απρόθυμη να συζητήσει από τώρα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια μορφή ελάφρυνσης, ακόμα κι αν αυτή είναι ήπια. Αυτό που προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με τον Οικονομικό αναλυτή, η Ελλάδα, αφού εκπλήρωσε τις δικές τις δεσμεύσεις, έχει ενδυναμώσει την θέση της και μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως τόνισε ο κ. Χάουτε, «το Eurogroup της επόμενης Τρίτης είναι κρίσιμο. Η συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας ακόμη αποτυχίας, ειδικά ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit».

Η ελάφρυνση του χρέους, ανοίγει την «πόρτα» στις επενδύσεις

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών, με τον επικεφαλής των μακροοικονομικών ερευνών στην DeGroof-Petercam,  Μπρούνο Κολμάντ να τονίζει πως,

«Αυτό που έχει σημασία για τους επενδυτές είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει το χρέος της». Το χρέος, αποτελεί και «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων, με τον οικονομολόγο να εξηγεί πως, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων, 10 με 15 χρόνια θα αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο πλουραλισμός προτάσεων για το χρέος, φέρνει αισιοδοξία στην αγορά

«Σίγουρα μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος να ανακουφιστεί η Ελλάδα από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ», τόνισε ο κ. Βάντεν Χάουτε, τονίζοντας στην συνέχεια, πως μια έξυπνη, πρόταση θα ήταν να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, έτσι ώστε το βάρος του χρέους να μην πιέσει παραπάνω την ήδη ευάλωτη ελληνική οικονομία. Δηλαδή, να μην στραγγίζει η Οικονομία για να πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές, αλλά να δοθεί χώρος για ανάπτυξη.

Σχετικά με τις προτάσεις που έκανε το ΔΝΤ, τις χαρακτηρίζει επιθετικές, ειδικά την πρόταση για σταθεροποίηση των επιτοκίων στο 1,5% για 30-40 χρόνια. Αυτό, όπως εξηγεί, μπορεί να έριχνε το βάρος στους  δανειστές, δηλαδή τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ κρατά το «κλειδί» της ρευστότητας

Αυξάνονται οι οικονομολόγοι, που ποντάρουν περισσότερο στην «ένεση» ρευστότητας που συνοδεύει την συμφωνία, παρά στην ελάφρυνση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει ίσως και μεγαλύτερη σημασία από το χρέος για τους διεθνείς επενδυτές είναι να επαναφέρει η ΕΚΤ το waiver και να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Πιστεύω πως η λύση που θα βρεθεί θα είναι κάπου στη μέση» τόνισε ο κ. Βαν Χάουτε,  προσθέτοντας πως, «μια ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επιστρέψουν ξαφνικά οι επενδυτές. Εάν όμως η ΕΚΤ ξεκινήσει να αγοράζει το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει σίγουρα ένας καλός λόγος να επενδύσει κανείς σε ελληνικό χρέος».

Μάλιστα τονίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τέλος τονίζει πως, «η ΕΚΤ κανονικά θα πρέπει να πάρει αυτές τις αποφάσεις μόλις επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος και εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Κατόπιν, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι πιο ριψοκίνδυνοι επενδυτές, που θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ολιγοετή ομόλογα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...