Τα “μαθηματικά” γλυπτά της Ναυσικάς Πάστρα

Τα
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει αναδρομική έκθεση της διακεκριμένης δημιουργού.
Τα γλυπτά της στέκουν ως σημεία στοχασμού και έρευνας, ως μία λογική ανάπτυξη ενός συλλογισμού, ως υλοποιημένες στιγμές των εικαστικών προβληματισμών της μέσα στον χώρο…

Η διακεκριμένη γλύπτρια της δεκαετίας του ’60, Ναυσικά Πάστρα, υπήρξε ιδιαίτερη φιγούρα της ελληνικής γλυπτικής που σμίλευε τα μαθηματικά και αναπαριστούσε με ύλη τις έρευνές της πάνω στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος που έμενε σταθερό μέσα στα χρόνια: εκείνο της συνεχούς μεταβλητότητας του χώρου.

Δουλεύοντας με τη σκέψη ενός «θετικού επιστήμονα» στη γλυπτική της, η Πάστρα εργάστηκε αφοσιωμένα από τη δεκαετία του ’60 μέχρι το τέλος της ζωής της, το 2011, παρουσιάζοντας τα λεγόμενα «μαθηματικά» γλυπτά της, αλλά και άλλα έργα που αποτελούσαν ένα είδος υλοποιημένης ανάλυσης της εκάστοτε φάσης του προβληματισμού της. Σήμερα, η αναδρομική έκθεση που σχεδιάζει προς τιμήν της το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011.

Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα», εστιάζει στο σύνολο του έργου της καλύπτοντας τη δημιουργική πορεία από το 1957 μέχρι τις αρχές του 2000. Επιστημονικός σύμβουλος θα είναι ο καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, τον συντονισμό τ αναλαμβάνουν οι Αρετή Λεοπούλου και Γιάννης Μπόλης, και τον κατάλογο που θα τη συνοδεύει προλογίζουν η Κατερίνα Κοσκινά και η Μαρία Τσαντσάνογλου.

Η έκθεση στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου (13 Σεπτεμβρίου-Νοέμβριος 2014), σε επιμέλεια Αθηνάς Σχινά.

05 Μαρτίου 2014
«Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα». Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...