Τι θα πει ο Τσίπρας στους βουλευτές για ασφαλιστικό και συμφωνία

Τι θα πει ο Τσίπρας στους βουλευτές για ασφαλιστικό και συμφωνία

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Παρασκευή 06/05/2016 – 12:33

Ομιλία Τσίπρα στους βουλευτές για ασφαλιστικό και συμφωνία

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλ’εξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση [που θα ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να οπλίσει με ένα πρόσθετο επιχείρημα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην περίπτωση που κάποιοι από τους ομολόγους του αμφισβητήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι κλειστές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό ήταν πυρετώδεις. Βασική προτεραιότητα του κ. Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών είναι να υπάρξει λύση έστω και την ύστατη ώρα, με την οποία θα προκρίνεται τελικά το δημοσιονομικό «φρένο», δίχως την απαίτηση για προληπτικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» προσδοκούν πως το Eurogroup να δώσει ένα θετικό σημάδι που να παραπέμπει σε συμφωνία στις 24 Μαΐου . «Αν γινόταν θα θέλαμε να κλείσουμε και χθες, αλλά δεν αιθεροβατούμε», σημειώνουν κύκλοι του πρωθυπουργού και παραδέχονται για την έκβαση της αξιολόγησης ότι «ο χρόνος μας πιέζει ήδη πολύ».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές του και να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι « κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι προχωρούμε σε μονομερείς ενέργειες και τώρα κλείνουμε τη συμφωνία με δίκαιη αναδιανομή βαρών».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ένα μίνι απολογισμό και εν συνεχεία να διαβεβαιώσει τους βουλευτές του ότι φτάνουν στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής.

Γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μπετοναρισμένες οι 153 ψήφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και αποκλείει σχεδόν την πιθανότητα να υπάρξουν διαρροές.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι στην διάρκεια της διήμερης συζήτησης του νομοθετήματος στην Ολομέλεια θα δεχτεί σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και ήδη επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για κιτρινισμό και αξιοποίηση παραποιημένων στοιχείων. Για την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως δεκανίκι του ΔΝΤ, αν και εσχάτως μέσω του εκπροσώπου της αναγκάστηκε να παραδεχτεί όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, το κλίμα που βγαίνει προς τα έξω δεν είναι άλλο, πάρα αυτό της αισιοδοξίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία:

  • Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις.
  • Προστατεύει τους πιο αδύναμους.
  • Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
  • Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξηγούν ότι αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, σημειώνουν ότι οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Όπως προσθέτουν, επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...