Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Τρίτη 05/04/2016 – 09:01

Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΤΟΜΣΕΝ – ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Η διαρροή των διαλόγων των υπαλλήλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου και τα όσα ακολούθησαν από το περασμένο Σάββατο δίνουν μια διαφορετική αξία στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τρίτη στο Βερολίνο η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μόνο η ενδεχόμενη παρουσία του κ. Τόμσεν σε αυτή θα είναι εκτός προγράμματος και θα μαρτυρά ότι είμαστε σε κρίση.

Πάντως, μετά από ένα διήμερο έντασης και δηλώσεων η κατάσταση με την διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκεται ουσιαστικά στο ίδιο σημείο. Επιπρόσθετα, η κινητοποίηση της Αθήνας φαίνεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όλων των υπόλοιπων πλευρών που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν αφενός πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και αφετέρου ότι η πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλες παρεκβάσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του και ο πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου και θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Ενδεικτικά πάντως του κλίματος που επικρατεί σε Βρυξέλλες είναι τα όσα δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο MNI. Η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί με το ΔΝΤ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, τονίζοντας μάλιστα πως «το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας έχει ως προαπαιτούμενο το ότι το ΔΝΤ επίσης θα συμμετάσχει με ένα τρίτο πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος έδειξε να αποκρούει τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δανειστών ή για απομόνωση του Ταμείου από την ΕΕ. «Το ΔΝΤ μπορεί να κρατήσει μια σκληρότερη στάση, αλλά δεν είναι απομονωμένο όπως διαβάζω στον ελληνικό τύπο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση που διέρρευσε σημείωσε πως αυτή δεν αποκάλυψε τίποτε καινούριο, ενώ συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο στις θέσεις του από την αρχή».

Κομισιόν: Εφαρμογή της συμφωνία

Στην αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας επέμεινε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δουλεύουμε με αφοσίωση, καλή τη πίστη και “erga omnes” (έναντι όλων) για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν με όλους τους στόχους να επιτυγχάνονται» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως πρόσθεσε, «η Κομισιόν είχε καταλυτική συμμετοχή στο να εφαρμοστεί η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου και μένουμε στους όρους του. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, στηριγμένοι σε μια δίκαια αξιολόγηση, και δουλεύουμε ώστε αυτό να συμβεί. Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Σόιμπλε: Δεν θα τσακωθούμε για το Ταμείο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επέμεινε πως Γερμανία και ΔΝΤ δεν πρόκειται να «τσακωθούν» για την Ελλάδα, τονίζοντας πως το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως το βασικό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, ο έτερος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Λαγκάρντ: Το πρόγραμμα δεν είναι συνεκτικό

Την Κυριακή το βράδυ πάντως, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην απαντητική της επιστολή προς τον Α. Τσίπρα, επιμένει στη θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν είναι προς το παρόν συνεκτικό και ότι υπάρχει μια στενή συνάφεια μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στην Αθήνα. Ειδικότερα, η κυρία Λαγκάρντ, αφού απέρριψε τις αιτιάσεις για συντονισμό πιστωτικού γεγονότος, υποστήριξε πως με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις το πρόγραμμα απέχει πολύ από το να είναι συνεκτικό για να μπορέσει η ίδια να το παρουσιάσει στο ΔΣ του ΔΝΤ. Τόνισε δε πως σε περίπτωση που το πρόγραμμα στηριχθεί σε μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, τότε μία από τις αρνητικές συνέπειες είναι πως η Ελλάδα μπορεί να κληθεί να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως έχει συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η αν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων, αυτό θα σημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα.

«Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ στην επιστολή της.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...