Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Πέμπτη 19/05/2016 – 11:13

Τι προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ – ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ FUNDS – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ »ΠΡΑΣΙΝΑ»

Την προστασία από την πώληση σε ξένα funds μόνο των κόκκινων δανείων με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, καθώς και εκείνων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με βάση τις προς ψήφιση διατάξεις προβλέπεται και η πώληση «πράσινων» (εξυπηρετούμενων) δανείων, αλλά και η δραστηριοποίηση στην αγορά δανείων εταιρειών από τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, προστατεύονται από την πώληση έως και το 2018 όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως της κατηγορίας τους (τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.

Τα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε funds και εταιρείες διαχείρισης θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς που προβλέπεται σήμερα για τις τράπεζες και δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι τους.

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβαστούν υπάρχει ειδική πρόνοια, όσα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο να μην έχει δικαίωμα η εταιρεία που θα τα αγοράσει να δυσχεράνει με αλλαγή του επιτοκίου τη θέση του δανειολήπτη.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ για τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων που θα αδειοδοτηθούν. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού και αποκλειστικού σκοπού με έδρα στην Ελλάδα ή εταιρείες που θα έχουν έδρα σε κράτος-μέλος του ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποκατάστημά τους στην Ελλάδα.

Οι Εταιρείες Απόκτησης Δάνειων και Πιστώσεων θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να έχουν έδρα και σε χώρα εκτός του ΕΟΧ υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς και συνεργάζεται στην ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων με την Ελλάδα. Όλες θα παίρνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα εποπτεύονται από αυτήν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...