Το «Σχέδιο Χ»

Παρασκευή 08/07/2016 – 15:51

Γκάλμπρεϊθ

Μάλλον «άνθρακες» φαίνεται πως είναι ο «θησαυρός», που νόμισαν ότι ανακάλυψαν στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις «αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ» και το περίφημο «Σχέδιο Χ».

Κατ` αρχήν, τα όσα φέρεται να αποκαλύπτει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Επειδή δε κάποιοι νομίζουν ότι «ανακάλυψαν την πυρίτιδα», να τους πληροφορήσουμε ότι τα ίδια ακριβώς, με, σχεδόν, πανομοιότυπες διατυπώσεις, είχε «αποκαλύψει» ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στις 19 Ιανουαρίου 2016, στον Αλέξη Παπαχελά, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Το μόνο καινούργιο που προσέθεσε ο κος. Γκάλμπρεϊθ, είναι το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, είχε από τότε αναφέρει την ονομασία («Σχέδιο Χ»), δίνοντας τη δική του εξήγηση, για την επιλογή της συγκεκριμένης ονομασίας. Προς τι, επομένως, η έκπληξη;

Ισως και γι` αυτό ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να «αδειάσει» (μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου) το διάδοχό του, αναγνωρίζοντας  το προφανές. Ότι, δηλαδή, είναι απολύτως φυσικό, μια κυβέρνηση, να έχει εναλλακτικά σχέδια στο «συρτάρι» της, για κάθε ενδεχόμενο, από θεομηνία μέχρι πόλεμο, χωρίς τούτο να σημαίνει και επιθυμία υλοποίησης. Πολλώ δε μάλλον που, στην προκείμενη περίπτωση, υπήρχαν και ανοιχτές απειλές, για «έξωση» της χώρας από την Ευρωζώνη. Είναι άλλο θέμα, τώρα, αυτό που έθεσε και ο κος. Μεϊμαράκης, ποιοι, θεσμικά , θα πρέπει να έχουν την ευθύνη εκπόνησης ενός τέτοιου σχεδίου.

Τη «χαριστική βολή», ωστόσο, στους «Κλουζώ» της αντιπολίτευσης, έδωσε η αποκάλυψη του Νίκου Χατζηνικολάου, ότι παρόμοιο εναλλακτικό σχέδιο, για το ενδεχόμενο, ακριβώς, εξόδου μας από την Ευρωζώνη, είχε συζητηθεί, στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, από τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετείχαν και τον τότε Πρωθυπουργό. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου, ο τότε Πρωθυπουργός είχε αντιτείνει, πως, ακόμη και αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν, τουλάχιστον, έξη μήνες προετοιμασίας, για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Θα είχε ενδιαφέρον, μετά ταύτα, αν στην πρόταση της ΝΔ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανόταν και η συγκεκριμένη περίοδος, με κλήτευση και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που, ως αρχηγός της ΝΔ, μετείχε, κατά το ρεπορτάζ, στις σχετικές συζητήσεις. 

Εκείνο, που, εν τέλει μένει ως απόσταγμα, είναι πως κανένα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο δεν υπήρχε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...