Τo κρίσιμο Eurogroup που κλείνει την αξιολόγηση και η δόση των 11 δισ. ευρώ

Τo κρίσιμο Eurogroup που κλείνει την αξιολόγηση και η δόση των 11 δισ. ευρώ

Κατηγορία

christos.papad…
Δευτέρα 23/05/2016 – 22:08

Τo κρίσιμο Eurogroup που κλείνει την αξιολόγηση και η δόση των 11 δισ. ευρώ

ΑΜΕΣΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΔΝΤ!                                                                     

Η εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ, ο «φτηνός» δανεισμός από την ΕΚΤ και η ελάφρυνση του χρέους, όλα κρίνονται στο μεγάλο ραντεβού της ελληνικής Οικονομίας, το απογευματινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες. 

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και το waiver, να περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις των ευρωπαίων, σήμερα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, που θα απελευθερώσουν την ελληνική Οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, για το θέμα του χρέους το τοπίο παραμένει «θολό», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις Ευρώπης και ΔΝΤ.  Απέναντι στα μακρόπνοα σχέδια της Ευρώπης, το Ταμείο, ζητάει άμεση και γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αναφέρει νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA- Debt Sustainability Analysis) του Ταμείου, σε διαφορετική περίπτωση θα φτάσει το 250% του ΑΕΠ! Οι δανειστές από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, βάζουν «φωτιά» στην διαπραγμάτευση, με μία έκθεση η οποία επί της ουσίας λέει πως δεν βγαίνει το πρόγραμμα της Ευρώπης, καθώς η ελληνική Οικονομία, δεν μπορεί να παράγει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπεται (3,5% από το 2018 και για 10 χρόνια).

Επικεφαλής της  ελληνικής αποστολής, είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μαζί του ταξίδεψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρώτο μεγάλο ραντεβού, το EuroWorking Group,  που συνεδρίασε εχθές το βράδυ και ο  ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος.

Οι θυσίες του ελληνικού λαού πλήρωσαν την συμφωνία στις Βρυξέλλες

Η ελληνική πλευρά, εκπλήρωσε το δικό της μέρος από όσα συμφωνήθηκαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με την ψήφιση των μέτρων.

Τώρα, στις Βρυξέλλες, περιμένει  την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των δανειστών, που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσει και τα 11 δισ. ευρώ.

Ακόμα, αναμένεται η μεταστροφή του κλίματος να συνδυαστεί  και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  για την επαναφορά της εξαίρεσης  (waiver), που θα επιτρέψει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και θα ανοίξει την πόρτα στο «φτηνό» χρήμα της Ευρώπης, αποτελώντας παράλληλα και έναν προθάλαμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Η δόση αν και ενισχυμένη, αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες υπό-δόσεις, με την πρώτη να υπολογίζεται σε περίπου 5,7 δισ. ευρώ ενώ το κομμάτι που αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναμένεται πως θα σπάσει σε μηνιαίες δόσεις των 700-800 χιλιάδων ευρώ και θα καταβληθεί μέχρι την δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου τον Οκτώβριο.  

Ανοίγει «παράθυρο» στον φτηνό δανεισμό της ΕΚΤ

Η επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναμένεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, καθώς στην πράξη, κάνοντας αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο (collateral) το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιστρέφει στην «φτηνή» ευρωπαϊκή ρευστότητα και θα μειώσει σημαντικά το άνοιγμά του στον ακριβό, έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μεταφέροντας υποχρεώσεις περίπου 10 δισ. ευρώ, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος των επιτοκίων. 

Ταυτοχρόνως, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ, θα έστελνε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό σύστημα, προς τις αγορές και φέρνοντας πιο κοντά την άρση των Capital Controls.   

«Αγριεύει» η διαπραγμάτευση για το χρέος

Παρά τις θετικές εξελίξεις, που αναμένονται σε αξιολόγηση και ρευστότητα, οι Ευρωπαίοι δεν περιμένουν μεγάλες αποφάσεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως φάνηκε και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της G7, στο Τόκιο, υπάρχει ακόμα σημαντική απόσταση ανάμεσα στον πυρήνα της Ευρώπης και το ΔΝΤ, για το χρονοδιάγραμμα των επεμβάσεων στο χρέος. Θετικό σημείο, είναι ότι στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου, αναφέρεται ως στόχος η «πολιτική συμφωνία για το χρέος».  

Το ΔΝΤ, προτείνει ένα πακέτο τριών δράσεων για την σημαντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, που θα μειώσουν τις δανειακές ανάγκες κατά περίπου 20% του ΑΕΠ έως το 2040 και 20% επιπλέον έως το 2060.

Τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ

Παράτασης των προθεσμιών λήξης για τα δάνεια που έχουν ο  EFSF, ο ESM και ο Greek Loan Facility (GLF) για 14, 10 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Όμως, όπως τονίζεται στην έκθεση το μέτρο αυτό, από μόνο του δεν αρκεί για να κάνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Για αυτό προτείνει και την σημαντική επιμήκυνση ωρίμανσης δανείων. Για τα δάνεια από τα κράτη-μέλη κατά 40 έτη, και τα δάνεια του EFSF κατά 24 έτη, από το 2056 στο 2080, για να πέσουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους κάτω από το 20%.

Τέλος, το Ταμείο, θεωρεί απαραίτητο το «πάγωμα» των επιτοκίων στο 1,5% έως και το 2045 και να καταργηθεί 0,5% στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη-μέλη(Euribor). Ειδικά για το επιτόκιο, το Ταμείο, τονίζει πως, «εάν λύσεις που βασίζονται στην αγορά δεν είναι εφικτές, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για τη μεταφορά του ρίσκου του επιτοκίου από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη», καθώς η σημαντική μείωση του επιτοκίου είναι, καθοριστικής σημασίας για την μείωση του χρέους κατά 30% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 70% έως το 2060!

Μείωση του χρέους, αλλιώς θα φτάσει το 250%!

Χωρίς ρύθμιση, το ελληνικό χρέος,  θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ το 2020, το 167% το 2022, ενώ από εκεί και πέρα θα αυξηθεί δραματικά, σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτό γιατί, οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησής του, σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ, θα ξεπεράσουν το 15% επί του ΑΕΠ το 2024, το 20% το 2029, το 30% το 2040 και θα φτάσουν το 60% του ΑΕΠ το 2060! Δηλαδή, αν δεν μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος, μετά την μείωση του μέχρι το 160% του ΑΕΠ το 2030, θα αυξηθεί με άλματα, φτάνοντας το 250% του ΑΕΠ το 2060!

Μία έκθεση, που απέχει πολύ από τις θέσης των Ευρωπαίων και δεν θα μπορούσε να περάσει από το Βερολίνο, τουλάχιστον όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...