Άγριοι καυγάδες στη Βουλή με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις τιμές των φαρμάκων

Άγριοι καυγάδες στη Βουλή με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις τιμές των φαρμάκων
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλής μεταξύ του υπουργού Υγείας και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τροπολογία για τον εξορθολογισμό των τιμών των φαρμάκων, με κατηγορίες εκατέρωθεν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων φαρμακοβιομηχάνων.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση της Κ.Ο., σε μια προσπάθεια να στριμώξει και κυρίως να εκθέσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δε δίνει την ψήφο του για τη μείωση τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη.

«Φέρτε ρύθμιση με την οποία θα μειώνονται οι τιμές σε όλα τα και όχι να κάνετε μείωση μόνο στα off patern φάρμακα και αφήστε εδώ μέσα τις γενναιότητες» αντέδρασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οι μειώσεις αφορούν μόνο στο 15% των φαρμάκων και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι ευνοεί τους φαρμακοβιομηχάνους.

Η μείωση αφορά σε 6.000 φάρμακα με όφελος για το δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ αντέτεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιστρέφοντας πίσω τις κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Καλοδεχούμενη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία να ανασκευάσει τη θέση του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που θα πείτε όχι, αρνείται στην κυβέρνηση να μειώσει τιμή σε πάνω από 6.000 φάρμακα» επέμεινε.

Με βάση την τροπολογία καθιερώνεται εκ νέου ως τιμή αναφοράς για τα φάρμακα υπό καθεστώς προστασίας, ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της Ε.Ε..

Επιβάλλεται επίσης, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας, μείωση στο 50% της τελευταίας τιμής ή ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. εφόσον αυτός είναι χαμηλότερος του 50%, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο σε μείωση της τιμής κάτω και από το 50% της τελευταίας τιμής.

Επιπλέον με τη ρύθμιση ορίζεται ως η μέγιστη τιμή των γενοσήμων φαρμάκων στο 65% του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς και σε περίπτωση περισσοτέρων γενοσήμων καθιερώνεται η «δυναμική τιμολόγηση».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...