Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Γιάννη Κυριόπουλου στη γενέτειρά του, την Πάτρα. Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), νοσηλευόταν στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” διασωληνωμένος από το πρωί της Δευτέρας. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Ά νεκροταφείο Αθηνών, την Μεγάλη Δευτέρα, στις 15:00.

Γεννήθηκε το 1945, στην οδό Ιωνίας στην Πάτρα. Φοίτησε στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων στην πλατεία Βουδ ενώ τα δύο τελευταία χρόνια πήγε νυχτερινό σχολείο για οικονομικούς λόγους. Πέρασε στην ιατρική Αθηνών και χάραξε μία λαμπρή πορεία.

«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος για την Πάτρα, εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας δύο υπέροχων αγοριών» λέει στο thebest.gr ο ανιψιός του ορθοδοντικός Ηλίας Κυριόπουλος.

Όπως αναφέρει, «ξεκίνησε από μία φτωχή οικογένεια, φοίτησε σε νυχτερινό σχολείο, σπούδασε Ιατρική, είχε ειδικότητα πνευμονολόγου. Ερχόταν συχνά στην Πάτρα, αγαπούσε την πόλη, του άρεσε να πηγαίνει στο Ρίο, να πίνει εκεί τον καφέ του και να διαβάζει την εφημερίδα του, στα παραθαλάσσια μαγαζιά, όχι μόνο το καλοκαίρι. Στο Ρίο διατηρούσε και την εξοχική του κατοικία

Ήταν ένας μορφωμένος άνθρωπος, καλλιεργημένος. Μετέφραζε και έγραφε ποιήματα.  Μου έλεγε να ακολουθήσω αυτό που αγαπώ και να παλέψω και να προσπαθήσω  όσο περισσότερο μπορώ γι΄αυτό».

Η άνιση μάχη με τον κορωνοϊό

Ο Γιάννης Κυριόπουλος είχε ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν κατάφερε όμως να νικήσει τον κορωνοϊό. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr πρόσεχε ιδιαίτερα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ωστόσο ως πλήρως εμβολιασμένος ταξίδεψε ως το  Βόλο για να μιλήσει σε κάποιο συνέδριο.

Παρά τον πλήρη εμβολιασμό του, η κατάσταση της υγείας του οδήγησε τάχιστα σε πολύ σοβαρή λοίμωξη. Ο καθηγητής ο οποίος είχε μολυνθεί με κορωνοϊό και νοσούσε τα τελευταία δύο 24ωρα, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου διαγνώστηκε η σοβαρή λοίμωξη και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του. Από το Ιπποκράτειο διακομίστηκε στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό όπου υπήρχε διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ covid.

  • Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος ήταν ένας σπουδαίος, πολυδιάστατος (a man of many parts) και σπάνιος άνθρωπος. Ήταν ο θεμελιωτής της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας στη χώρα μας. Η συμβολή του στο στήσιμο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν καθοριστική.

Ήταν πρότυπο ακαδημαϊκού δασκάλου και υπόδειγμα δημοσίου διανοούμενου. Άφησε φεύγοντας ένα υπόδειγμα σοφίας για όσους/ες ήμασταν μαθητές του, για τους νέους φοιτητές, για ολόκληρη την κοινωνία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εύη, στον Ηλία και στον Διονύση» έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος.

thebest



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...