Δε μένουν Ευρώπη

Ερντογάν

Η πρώτη, άμεση επίπτωση, από την οριακή επικράτηση του ΝΑΙ, στο προχθεσινό δημοψήφισμα, είναι η οριστική, πλέον, αποκοπή της «Τουρκίας του Ερντογάν», από την Ευρώπη.

 Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι εκατέρωθεν δηλώσεις, τα ίδια τα γεγονότα, όπως θα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν, καθιστούν αναπότρεπτη αυτή την εξέλιξη. Κατά πρώτον, είναι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, που θέλει να επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος, το οποίο είναι ασύμβατο, με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι, επί παραδείγματι, η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Αρχή που παραβιάζεται πολλαπλά, πρωτίστως με τον πλήρη έλεγχο της Δικαιοσύνης, μέσω του διορισμού-επί της ουσίας-της ηγεσίας της, αλλά και με την αφαίρεση βασικών στοιχείων ισορροπίας, σε μια στοιχειωδώς λειτουργούσα δημοκρατία, ακόμη και Προεδρική, όπως η «αποχή» του Προέδρου από την κομματική δράση. Το εύρος των εξουσιών, που μεταφέρονται στον τελευταίο, είναι αδιανόητο, έτσι κι αλλιώς, για τα δυτικά κοινοβουλευτικά πρότυπα, όπου, ανεξάρτητα από την όποια επιμέρους κριτική (ημιολιγαρχικές δομές, άνιση κατανομή πλούτου κ.λ.π.) επιδεικνύεται ιδιαίτερη μέριμνα, για την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης εξουσιών, ιδιαίτερα σε μονοπρόσωπα όργανα. Προφανώς και είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου-και στην πιο χαλαρή ή ανεκτική του εκδοχή-τόσο ο συνολικός τρόπος, με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, όσο και οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Οι σοβαρές καταγγελίες του αρμόδιου οργανισμού (ΟΑΣΕ) δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο, γι` αυτό άλλωστε και «υιοθετήθηκαν» κατ` αρχήν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι αδιανόητη, σε εκλογική διαδικασία, ακόμη κι αν αφορά τοπικό εξωραϊστικό σύλλογο, η ύπαρξη, προπάντων δε η αποδοχή «ασφράγιστων» ψηφοδελτίων.  Ψηφοδελτίων, δηλαδή, άδηλης προέλευσης, ο αριθμός των οποίων (λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο) αντιστοιχεί, κατά σύμπτωση, στο μέγεθος της διαφοράς, υπέρ του ΝΑΙ. Όπως θα ήταν αδιανόητη η ύπαρξη «ανοιχτών» ψηφοδελτίων, όπερ σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία,  ελέγχου και επικύρωσης, από την αντίστοιχη Εφορευτική Επιτροπή. Αλλά και ο τρόπος οργάνωσης της προεκλογικής εκστρατείας, τρόπος του λέγειν, με τις ελάχιστες έως μηδενικές δυνατότητες προβολής του ΟΧΙ, είναι ξένες προς τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

 Εδώ, ακριβώς, προκύπτει το μείζον πρόβλημα, για το εσωτερικό της χώρας, καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων, που αθροίστηκαν στο ΟΧΙ, υιοθετούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/279920-De-menoyn-Eyrope ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...