Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 100 χρόνια γέννησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 100 χρόνια γέννησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου
Εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` πραγματοποιήθηκε χθες στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο, Μακαρίου Γ` Παναγιάς της Κύπρου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
 Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της ΟΚΟΕ, παρουσιάστηκε συνολικά το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, τόσο το πολιτικό όσο και το θρησκευτικό.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μίλησε για την εκκλησιαστική πτυχή της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και σημείωσε ότι στα 64 χρόνια της ζωής του, πραγματοποίησε έργο αιώνων. Είπε ότι ήταν ο νεότερος Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία της Κύπρου και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του στην ιστορία της πατρίδας του . «Η Εκκλησία παρέμεινε πάντα ο φυσικός του βιότοπος, ένιωθε πάντα κληρικός», είπε ο Μητροπολίτης Γεώργιος, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του και τη φροντίδα του όσον αφορά την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου και την μορφωτική του ανύψωση. Όπως είπε ο Μητροπολίτης Γεώργιος «ο τρόπος που μιλούσε σαγήνευε μικρούς και μεγάλους. Είχε και το χάρισμα της σαφήνειας», ανέφερε, και τόνισε το πλούσιο και σιωπηλό φιλανθρωπικό του έργο.

Για την πολιτική πτυχή της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` μίλησε ο Γιώργος Γεωργής, τέως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιλογίας Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η αίγλη και η φήμη του ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου», ενώ το όνομα του έγινε σύμβολο για τους λαούς που αγωνίζονταν για αυτοδιάθεση. Κάνοντας μία λεπτομερή περιγραφή της πολιτικής πορείας του Μακαρίου, με εκτενείς αναφορές στα σημαντικα γεγονότα σταθμούς που σημάδεψαν τη ζωή του και καθόρισαν το βίο του, ο κ. Γεωργής τόνισε ότι κανείς ηγέτης δεν απέκτησε την αναγνωριστιμότητά του, ενώ κατάφερε να τον αναγνωρίσουν ακόμα και οι αντίπαλοί του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα λόγια του Σπύρου Παπαγεωργίου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυβέρνησης Σαμψών και σφοδρού πολέμιου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έγραψε ότι ο Μακάριος «έγραψε ο ίδιος την ιστορία του διά πυρός και σιδήρου».

Ο Μακάριος, ανέφερε ο κ. Γεωργής, βαλλόταν από τους αντιπάλους του ως ανθενωτικός, ως φιλόδοξος ιερωμένος αγκιστρωμένος στο αξίωμα, ενώ ο ίδιος έλεγε ότι στόχος του ήταν μόνο η ελευθερία της Κύπρου. Ο Ηλίας Ηλιού, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργής, χαρακτήριζε το Μακάριο έξοχο ηγέτη και πολιτική μεγαλοφυία που θα μπορούσε να κυβερνήσει χώρες μεγαλύτερες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Τέλος ο κ. Γεωργής τόνισε ότι ο Μακάριος χωρίς να είναι απαλλαγμένος λαθών και εσφαλμένων επιλογών, είχε ένα και μόνο κριτήριο, το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της.

Εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα χαιρετισμό απήθυνε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας Μιχάλης Καραγιώργης, χαρακτηρίζοντας τον Μακάριο ως την πιο εμβληματική φυσιογνωμία της κυπριακής ιστορίας και σημειώνοντας ότι ακόμα και σήμερα το όνομα του Μακαρίου παραμένει συνδεδεμένο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών Γεώργιος Μαρκαντωνάτος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα, για το συνέδριο της ΟΚΟΕ και σημείωσε ότι οι Κύπριοι είναι ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και βοήθησαν πάντα το έθνος σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ιστορίας του. Ευχήθηκε επιστροφή των Κυπρίων στις εστίες τους και τερματισμό της κατοχής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης και ο κ. Αναστασίου εκ μέρους του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου, Μακαρίου Γ`, Παναγιάς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι το 2013 έχει χαρακτηριστεί ως έτος Μακαρίου, με σειρά εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...