Κάντε focus στην καθαριότητα!

Κάντε focus στην καθαριότητα!

Ψάχνετε τρόπο να συγκεντρωθείτε; Αφήστε τον διαλογισμό και πιάστε τη σιδερώστρα! Σας ξάφνιασε το παράδοξο; Κι όμως η επιστήμη το λέει ξεκάθαρα. Η ακαταστασία και το χάος, που επικρατεί σε έναν χώρο είναι αφορμή να αποσυντονιστείτε. Η ακαταστασία και το χάος, που πάει χέρι χέρι με αυτή μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητά σας να συγκεντρωθείτε.

Και το εκπληκτικότερο; Η ακαταστασία αυτή εμποδίζει τη δυνατότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργαστεί την πληροφορία. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν, ότι οι οι άνθρωποι είναι λιγότερο οξύθυμοι, αφηρημένοι και περισσότερο παραγωγικοί, όταν εργάζονται σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι.

Επομένως αν κι εσείς έχετε προβλήματα να συγκεντρωθείτε στο project, στο οποίο εργάζεστε, δοκιμάστε να τακτοποιήσετε το σπίτι σας. Θα δείτε, ότι όταν αφιερώσετε λίγα λεπτά για να καθαρίσετε τον χώρο σας, θα είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείτε. Πως θα εντάξετε τα οφέλη της καθαριότητας στην καθημερινότητά σας;

Κάντε την καθαριότητα μέρος της καθημερινής ψυχικής σας ηρεμίας;

Αυξημένος φόρτος εργασίας, μετακόμιση, ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Όλα αυτά και πολλά άλλα κατά καιρούς δημιουργούν την αίσθηση του χάους. Είναι σε τέτοιες περιόδους, όπου το μόνο που δε θέλει να κάνει κάποιος, είναι να καθαρίσει! Και αν κι εσείς νιώθετε άσχημα, που βάζετε πίσω την καθαριότητα, μάθετε ότι υπάρχουν κι άλλοι. Απλώς μη φορτώνετε το πρόγραμμά σας με περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσατε να κάνετε.

Υπόθεση σφουγγαρίστρα: Βάλτε τα χρονόμετρα μπροστά!

Πριν πιάσετε τη σφουγγαρίστρα, βάλτε μπροστά το χρονόμετρο. Έτσι θα γνωρίζετε πόσο χρόνο ακριβώς χρειάζεστε για κάθε εργασία. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του χωρισμού του χρόνου σε κομμάτια.

Για παράδειγμα, ορίστε 15, 20 ή 30 λεπτά, βάλτε χρονόμετρο και ξεκινήστε. Επιλέξτε ένα δωμάτιο και κάντε την αρχή από αυτό. Τακτοποιήστε ή συμμαζέψτε πεταμένα αντικείμενα. Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, τελειώσατε για μια μέρα. Την επομένη ορίστε άλλη δουλειά, πχ ξαράχνιασμα, πόμολα- πόρτες- διακόπτες. Η γενική ιδέα είναι να αφιερώνετε ένα μέρος του χρόνου για μια εργασία την ημέρα.

Αν το προτιμάτε, ξεκινήστε από το υπνοδωμάτιο. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον και θα κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. Μπορεί να πιστεύετε, ότι είναι λίγος ο χρόνος και ότι δε θα καταφέρετε και πολλά. Για βάλτε όμως όλα αυτά τα 20 λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα. Θα δείτε, ότι προλαβαίνετε να κάνετε αρκετά. Συν του ότι δε θα χρειαστεί να αφιερώσετε όλο το Σαββατοκύριακό σας στην καθαριότητα!

Βάλτε κι άλλους στο παιχνίδι!

 Μερικές φορές τα πράγματα στη ζωή μας είναι έτσι, που απλώς η καθαριότητα δεν μπορεί να είναι μέρος της καθημερινότητας. Ίσως περάσαμε μια βαριά ασθένεια, έχουμε ιδιαίτερο φόρτο εργασίας ή ένα σπίτι γεμάτο παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις ζητήστε βοήθεια.

Κάντε πάσα την απλώστρα

Η απλώστρα σας κοιτάζει παρακλητικά υπενθυμίζοντάς σας πόσο καιρό έχετε να βάλετε ένα πλυντήριο; Ζητήστε τη βοήθεια μιας γυναίκας, που αναλαμβάνει αποκλειστικά αυτή τη δουλειά. Να πλένει και να σιδερώνει τα ρούχα.

Μοιράστε τα οικογενειακά βάρη

Όλοι όσοι ζουν σε ένα σπίτι, πρέπει να συνεισφέρουν στις εργασίες του. Τα παιδιά, αν είναι μικρά μπορούν να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους. Και όλοι ξέρουμε, πόσο χρήσιμο είναι να μαζεύουν άλλοι ένα βομβαρδισμένο από παιχνίδια τοπίο. Ο σύντροφός σας από την άλλη μπορεί να αναλάβει δουλειές, που του είναι πιο εύκολο να κάνει, ώστε να μην είναι όλα πάνω σας.

Ζητήστε τη βοήθεια του κοινού

Εάν ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, προσλάβετε μια ή δύο φορές τον μήνα κάποιον να καθαρίζει το σπίτι σας. Και μια φορά το δίμηνο ακόμη, απλώς για τις δύσκολες εργασίες, όπως μπάνιο και κουζίνα. Θα δείτε ότι μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Τέλος δείτε, πως αλλιώς θα μπορούσατε να απλοποιήσετε τα πράγματα. Για παράδειγμα μια σκούπα ρομπότ είναι μια καλή ιδέα, αν και κάπως ακριβή αρχικά. Έτσι απλοποιείτε τη διαδικασία της καθαριότητας και τα πράγματα γίνονται πιο διαχειρίσιμα με την πάροδο του χρόνου.

Καθαριότητα: Προσοχή στους ψυχαναγκασμούς!

Είναι εντάξει, να μας αρέσει η καθαριότητα ή να είμαστε αυτός ο τύπος, που τα θέλει όλα τακτοποιημένα. Όταν όμως αυτό γίνεται ψυχαναγκασμός, πρέπει να προσέχουμε. Ο ατμοκαθαριστής είναι χρήσιμος στην απολύμανση και η τελευταία απαραίτητη στην αίσθηση ενός πραγματικά καθαρού σπιτιού.

Αν όμως ακυρώνετε σχέδια με τους φίλους σας, επειδή δεν έχετε τελειώσει όλες τις εργασίες της ημέρας ή της εβδομάδας, προσέξτε. Αυτό υποδεικνύει ψυχαναγκασμό. Το ίδιο κι αν καθυστερείτε να κοιμηθείτε ή να πάτε στη δουλειά σας για να κάνετε γενική.

Το νόημα είναι απλώς να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη. Μικρά και διαχειρίσιμα βήματα είναι το κλειδί για να εντάξουμε την καθαριότητα στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα έχουμε καθαρό σπίτι και τον νου μας… ήσυχο!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...