Κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ

Κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ

ΗΠΑ ΕΕ

Σε «αντι»-κυρώσεις κατά των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν οι κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, οι οποίες επηρεάζουν Ευρωπαϊκά συμφέροντα, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριζίτ Ζυπρές. Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός, μιλώντας στον Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, δήλωσε ότι ένας «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα ήταν «πολύ κακός», προσθέτοντας ότι, «υπάρχει πιθανότητα για αντι-κυρώσεις επειδή αυτό προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμού Εμπορίου».

 Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας είπε ότι οι νέες κυρώσεις τον Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα επηρεάσουν μόνο τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και τις διμερείςς σχέσεις του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, καθώς από τα νέα μέτρα βλάπτονται Γερμανικές εταιρίες, σύμφωνα με το Επιμελητήρια Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαταλείψει την κοινή γραμμή που είχαν με την Ευρώπη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε η Γερμανίδα πολιτικός, ενώ άσκησε κριτική στην Αμερικανική κυβέρνηση ότι βοηθά, αθέμιτα, Αμερικανικές εταιρίες.

 Ο Βόλκερ Τριέρ, ο οποίος είναι ο αρχι-οικονομολόγος της Γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ, καλεί την ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Τριέρ δήλωσε, «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες να πέσει φως στην παρούσα κατάσταση, όπως επίσης να αντισταθεί στις εξωγενείς επιδράσεις των νέων Αμερικανικών κυρώσεων. Νομίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μόνο το δικό τους συμφέρον», συμπληρώνοντας, «Αν επιβληθεί απαγόρευση για τη συμμετοχή σε εταιρίες αγωγών αερίου σε Γερμανικές εταιρίες, πολύ σημαντικά έργα για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών μπορεί να σταματήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση η Γερμανική οικονομία θα επηρεαστεί».

 Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι η μόνη που «επαναστατεί» κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες των ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως αναμιγνύει τα οικονομικά με τα πολιτικά συμφέροντα. Η Ιταλία επίσης «χάνει» από τις κυρώσεις, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας της χώρας, Eni, παίρνει το 30% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενώ έχει σχέδια επέκτασης στη Ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Μπάρεντς. Επίσης, το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τα σχέδια των ΗΠΑ και εξέδωσε ανακοίνωση η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει, «Για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας εναντίον εξωτερικών επιδράσεων της Αμερικανικής νομοθεσίας, θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να προσαρμόσουμε αναλόγως τους Γαλλικούς και Ευρωπαϊκούς νόμους.

 Στην «παρέα των διαφωνούντων» προστίθεται και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι ΗΠΑ«Η Αμερική πρώτα δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης είναι τελευταία», αναφερόμενος σ’ ένα από τα κεντρικότερα πολιτικά συνθήματα του Τραμπ, το «America First».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/294531-Kindynos-na-xespasei-emporikos-polemos-Eyropes-EPA ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...