Κοτζιάς: Έστειλα στον πρωθυπουργό 9σέλιδη επιστολή παραίτησης

Κοτζιάς: Έστειλα στον πρωθυπουργό 9σέλιδη επιστολή παραίτησης

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά λίγο μετά από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του “Πράττω”:

Είχαμε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Πράττω, είχαμε μία πουλύ δημιουργική συλλογική, συντροφική συζήτηση. Άκουσα και έμαθα πολλά, όπως πάντα. Νομίζω  ότι αυτό που χρειάζεται είναι πάντα να δίνουμε ελπίδα στον κόσμο.

Ο κόσμος και το διεθνές περιβάλλον είναι δύσκολο. Απαιτεί προσοχή στις κινήσεις μας, μακριά από τυχοδιωκτισμούς θα πρέπει να επιδεικνύουμε και αυτό επιδιώκουμε εμείς από το Πράττω, σοβαρότητα, δεν μπορείς να κάνεις πολιτική χωρίς ευθύνη, αίσθηση του μέτρου και την αναγκαιότητα να υπάρχει σοβαρότητα, με όσους ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, ότι η παραίτηση είναι ένα μέτρο.  Δείχνει ότι κανένας μας στο Πράττω δεν είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες μας και πραγματικά «προκαλεί» απορία όλος αυτός ο οχετός που έχει ξεχυθεί σε βάρος και μένα προσωπικά, αλλά και σε βάρος της ευθύνης που έχει ένας πολιτικός να παραιτείται όταν έχει διαφορετικές γνώμες.

Νομίζω ότι στην Ελλάδα δυστυχώς, ενώ όλοι επικαλούνται την ανάγκη να μην είμαστε προσκολλημένοι σε καρέκλες, να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, όταν υπάρχει ένας πολίτης που κάνει αυτό που πιστεύει, υβρίζεται. Υβρίζεται γιατί από πίσω υπάρχουν συμφέροντα αλλά υπάρχει και μία ανηθικότητα, που θεωρεί ότι χαλάει η γενικότερη ατμόσφαιρα απαξίωσης της κοινωνίας όταν στέκεσαι όρθιος με τις απόψεις σου. Εγώ δεν είπα ότι πρέπει να παραιτηθεί κάποιος άλλος ή να παραιτούνται οι άνθρωποι, αλλά όταν αισθάνονται ότι υπάρχει ανακολουθία ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι το ορθό και αυτό που γίνεται, το σωστό είναι να παραιτείσαι.

Από αυτή την άποψη, κουβεντιάσαμε γύρω από αυτά τα ζητήματα (εκδηλώσεις που ετοιμάζει το Πράττω)…

Απάντηση για την «ακατανόητη παραίτηση»

Δεν νομίζω ότι λέει κάτι τέτοιο το Μαξίμου, ορισμένοι άνθρωποι το λένε. Εγώ τους έχω πει, «ζητήστε από τον Πρωθυπουργό της χώρας την παραίτησή μου που είναι εννιά σελίδες» και αν θέλει ο Πρωθυπουργός και εκείνοι, ας το δημοσιεύσουνε. Αλλά να υπάρχει παραίτηση που να εξηγεί τους λόγους που παραιτούμαι και να λένε ότι είναι ακατανόητη, είναι ακατανόητο.

Απάντηση για τα «μυστικά κονδύλια»

Δεν υπάρχει θέμα, με τις απόρρητες δαπάνες τους υπουργείο Εξωτερικών το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο Πρόεδρος της Βουλής.  Είναι χαρακτηριστικό. Είμαι ο μόνος υπουργός σε όλη την ιστορία του ελληνικού κράτους, που έκανα νόμο προκειμένου οι απόρρητες δαπάνες να ελέγχονται από τη Βουλή. Οι απόρρητες δαπάνες δεν περνάνε πια από τον υπουργό. Όλοι αυτοί που δεν ξέρουν από δημοκρατία δεν το έχουν καταλάβει. Οι απόρρητες δαπάνες εγκρίνονται από μία τριμελή επιτροπή, με επικεφαλής τον υπηρεσιακό διπλωμάτη, δηλαδή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και δύο ανώτατους πρέσβεις. Αυτό που εγκρίνουν πάει ως πρόταση στη Βουλή, η Βουλή το εγκρίνει και δεν μπορείτε να σηκώσετε από το δημόσιο ταμείο, κανένα ποσό, αν δεν συνοδεύεται από την πρόταση της Βουλής. Και η Βουλή το ξέρει και συμμετέχουνε σχεδόν όλα τα κόμματα στην επιτροπή που έχει ο Νίκος Βούτσης και αυτό είναι άξιο απορίας. Είναι αυτό που λέω, ότι επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί ρίχνουν λάσπη. Αλλά όπως είπε σωστά ένας σύντροφος πριν, «αυτός που έχει λάσπη, έχει βρώμικα χέρια». Είτε πριν, είτε επειδή έριξε τη λάσπη.

Επίμονα ζήτησα το να επεκταθεί ο νόμος που φτιάξαμε για το υπουργείο Εξωτερικών και είμαι περήφανος, σε όλα τα υπουργεία που διαθέτουν απόρρητες, μυστικές δαπάνες. Εκνευρίστηκαν μερικοί για αυτό το γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με άλλα κόμματα αν χρειαστεί, να φέρουμε στη Βουλή νόμο περί των απορρήτων. Και επίσης είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε πως έγινε χρήση των απορρήτων από άλλα υπουργεία, στα οποία δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι αστείο σε αυτόν τον τόπο, το μόνο υπουργείο το οποίο έχει αυτή τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία και έλεγχο από τη Βουλή των Ελλήνων, να βρίσκεται κατηγορούμενο από άλλους. Και είναι και γνωστό εξάλλου, ότι παίρνουμε πάρα πολύ λίγα κονδύλια και που πάνε. Τα ξεφτιλίζουν όλα σε αυτόν τον τόπο. Δείχνει την έλλειψη σοβαρότητας. Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας ηθικής και στρατηγικής, μακρόχρονης σκέψης.

 

Απάντηση για συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ

Πάντα. Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος που σήμερα κυβερνά. Δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων.

 

Απάντηση για τα ΣΚΟΠΙΑ

Ελπίζω η συμφωνία να πάει καλά. Αν δεν πάει θα δούνε πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα από αυτούς που πιστεύουν στις εύκολες λύσεις και που οδηγούνε σε άλλες ατραπούς, που είναι γνωστό στο διεθνή χώρο τί λένε, αλλά δεν θέλω να τα ονοματίσω τώρα. Και τα ονομάτισα, μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Εξού και άρχισαν οι περί σκανδάλου συζητήσεις. Είπα με ντοκουμέντα το τί έχει συζητηθεί έξω. Η εξωτερική πολιτική γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Από τον Πρωθυπουργό καταρχάς και από το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Άμυνας, στηρίζει αμυντικά την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι υπουργείο Εξωτερικών νούμερο 2.

Απάντηση για την… «γραμμή Κοτζιά»

Δεν είναι δική μου γραμμή, είναι γραμμή της κυβέρνησης συνολικά, που διατυπώθηκε σε δύο συμβούλια του μικρού υπουργικού συμβουλίου και σε δύο συνεδριάσεις του μεγάλου υπουργικού συμβουλίου. Και όποιος τριγυρνάει και λέει ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικές αποφάσεις, καλά είναι να θυμηθεί τέσσερα υπουργικά συμβούλια για το θέμα.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345047-Kotzias-Esteila-ston-prothypoyrgo-9selide-epistole-paraiteses ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...