Κύπρος-Ρωσία επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις τους

Κύπρος-Ρωσία επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις τους
Τα Κοινοβούλια Κύπρου – Ρωσίας επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις τους και τη βούλησή τους για ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η υψηλού επιπέδου κοινοβουλευτική διακομματική αντιπροσωπεία που, υπό τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ιβάνοβνα Ματβιένκο  (Valentina Matvienko) και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Σερκέι Γιεβγκενιέβιτς Ναρύσκιν (Sergey Naryshkin).

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου και της διακομματικής αντιπροσωπείας ο Α΄ Αντιπρόεδρος  της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ιβάνοβιτς Μέλνικοφ (Ivan Melnikov).

Ο Πρόεδρος της Δούμας αποδεχόμενος πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αρχές του 2014, ενώ η Πρόεδρος της Άνω Βουλής, που επίσης αποδέχθηκε πρόσκληση θα επισκεφθεί την Κύπρο σε χρόνο που θα διευθετηθεί. Καλωσόρισε τον Κύπριο Πρόεδρο της Βουλής παρατηρώντας ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Ρωσία, ως Πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε ότι «εμείς σας ξέρουμε ως καλό φίλο».

Ο κ. Ναρύσκιν τόνισε ότι οι φιλικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την πνευματική συγγένεια των κρατών και των λαών μας.

Αφού ανέφερε ότι στα δύο Κοινοβούλια υπάρχουν ομάδες φιλίας που εργάζονται για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων, πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι έχουμε το δυναμικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Δούμας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρόσκληση για την επίσημη επίσκεψη.

Σημειώνοντας ότι είναι αναντίλεκτο το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων, των Κυβερνήσεων και των λαών των δύο κρατών πάνε πίσω και πολύ βαθιά στο χρόνο και χαρακτηρίζονται από αισθήματα αμοιβαίας και αυθεντικής φιλίας και στηρίζονται διαχρονικά στη βάση αρχών, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «είναι σχέσεις που δοκιμάστηκαν σε κρίσιμες ώρες της ταραγμένης ιστορίας της Κύπρου».

«Κάποιοι δεν συμφιλιώθηκαν με το γεγονός ότι το 1960 δημιουργήθηκε η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, προσπάθησαν επανειλημμένα να την καταστρέψουν και η Ρωσία, ρωσικές κυβερνήσεις και ρωσικός λαός βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας», συνέχισε ο κ. Ομήρου, υπενθυμίζοντας ότι τη δεκαετία του 1960 με παρέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης απετράπη σχέδιο της Τουρκίας για επέμβαση στην Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα και στη στήριξη που έδωσε η Ρωσία το 1974 όταν η Κύπρος αντιμετώπισε το φάσμα της πλήρους καταστροφής μετά το πραξικόπημα και την εισβολή.

Ακολούθως, αφού επεσήμανε ότι η Ρωσία ως μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίζει σταθερά τις κυπριακές θέσεις, είπε πως όλα τα ψηφίσματα του ΣΑ φέρουν τη σφραγίδα της Ρωσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2004 ώστε να μην επιβληθεί στον κυπριακό λαό, μέσω του ΣΑ το άδικο και επισφαλές σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων είναι σε άριστο επίπεδο, πρόσθεσε πως οι ομάδες φιλίας παράγουν εξαιρετικό έργο και επεσήμανε ότι σε όλα τα διεθνή και περιφερειακά κοινοβουλευτικά βήματα οι αντιπροσωπείες Κύπρου – Ρωσίας είναι σε συνεργασία και συμπόρευση σε όλα τα βασικά θέματα.

Στο χώρο της εισόδου της Άνω Βουλής, στον ηλεκτρονικό πίνακα αναγράφηκε: Υποδεχόμαστε εγκάρδια την αντιπροσωπεία της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογράφοντας το βιβλίο επισήμων επισκεπτών του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού διατύπωσε τη θέση ότι η επίσκεψη της υψηλού επιπέδου διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την επαναβεβαίωση των παραδοσιακά άριστων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα των κοινοβουλίων τους, δήλωσε βέβαιος ότι η αγαστή συνεργασία Ρωσίας – Κύπρου θα συνεχίσει διαρκώς να εξελίσσεται και να ενισχύεται, προς εκπλήρωση των κοινών στόχων και προσπαθειών προς αμοιβαίο όφελος των πολιτών τους.

Στο βιβλίο των επισήμων επισκεπτών της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει το SigmaLive,δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή που ηγούμενος της υψηλού επιπέδου διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Ρωσική Ομοσπονδία και δη στη Κρατική Δούμα.  Πρόσθεσε μάλιστα, ότι με την επίσκεψη επαναβεβαιώνεται η άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα των δύο Κοινοβουλίων, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές που στηρίζουν τόσο τη διατήρηση όσο και τη συνεχή εξέλιξη της καθόλα άψογης συνεργασίας μας.
 

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...