Μέχρι τέλος του έτους τα μέτρα για το χρέος λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ 2017, ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ!                                                                 

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΡΙΧΝΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Μέχρι του τέλος του 2016, θα έχουν ενεργοποιηθεί τα μέτρα για το χρέος, σύμφωνα με τον Γερμανό που τα σχεδιάζει, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ σχετική συζήτηση, θα γίνει στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Από τη Λευκωσία που μίλησε σε συνέδριο, ο κ. Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές  για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα ήδη έχει φανεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, για τα βήματα που θα εξασφαλίζουν στην Ελλάδα ελάφρυνση από το βάρος του χρέους. «Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους», είπε στο κυπριακό κοινό.

«Κινούμαστε προς συμφωνία» τόνισε.  Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, είπε ότι είναι νωρίς ακόμα. «Δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018, αλλά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε αποφάσεις εντός του έτους».

Σύμφωνα με το «ειδικό», τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν στόχο, τη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια. Δηλαδή να «θωρακιστεί» το ελληνικό χρέος από μία απότομη αύξηση. Τώρα τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα, που σημαίνει ότι αρνητικές εξελίξεις στην διεθνή Οικονομία, μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδό τους! Δηλαδή αντί για «κούρεμα», το χρέος να «αυγατίσει»!

Το τρίτο πακέτο μέτρων, που αργεί ακόμα, είναι τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εδώ, δεδομένου και ότι θα αργήσουν να έρθουν, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα ληφθούν όταν λήξει το πρόγραμμα το 2018 και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση. Προϋπόθεση που έβαλε για την ενεργοποίησή τους, είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. 

Η θέση του ίδιου είναι γνωστή για το θέμα που, καθώς πριν λίγες ημέρες, δήλωσε πιο κοντά στον Σόιμπλε, παρά στη Λαγκάρντ για το θέμα του χρέους. Δηλαδή, ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική Οικονομία.

Η επιστροφή στις αγορές το 2017

Επιστροφή στις διεθνείς αγορές το 2017,  εάν τρέξει το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM. Μία θέση που έχει υποστηρίξει αρκετές φορές στο παρελθόν και συνδυάζεται με τα ελληνικά σχέδια, για έξοδο στις αγορές. 

Δημοσίευμα του Reuters, επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, που έχουν δηλώσει,  ότι η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές δοκιμαστικές εκδόσεις μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Βέβαια, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για τις πρώτες εκδόσεις από το 2014.

Η λιτότητα απέτυχε και ο Ρέγκλινγκ  ρίχνει το φταίξιμο στην Ελλάδα!

Όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια έχουν καταφέρει να βγουν από αυτά, τόνισε ο Γερμανός τεχνοκράτης. «Έχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας».

Με τον  τρόπο του ο κ. Ρέγκλινγκ, εννοεί ότι για να είναι μόνο η Ελλάδα που δεν κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, κάτι λάθος πρέπει να έχουμε κάνει εμείς! Όμως όσο και να ρίξεις τις ευθύνες αριστερά και δεξιά, η είναι κοινή γνώση ότι τα αποτυχημένα μνημόνια, είναι έμπνευση των δανειστών!

Έγγραφο Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει τα μέτρα για μείωση του χρέους!

Έτσι θέλουν να μειώσουν το χρέος οι δανειστές, μετά την αξιολόγηση!

Αποκαλυπτικές για τη διαπραγμάτευση και το μέλλον των συντάξεων, είναι οι προτάσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το προσεχές Eurogroup, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο Ολλανδός, φέρνει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τηρώντας την δέσμευσή του απέναντι στην ελληνική πλευρά!  

Ήδη το έχει βάλει στην ατζέντα συζητήσεων στο Eurogroup, που φαίνεται έτοιμο να κάνει πράξη τη συμφωνία του Μαΐου και να ανακοινώσει επιτέλους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην επέκταση των ωριμάνσεων, των ελληνικών πληρωμών και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου. Αν και δεν ακούγονται τόσο «καθαρά και ξάστερα», όσο ένα «κούρεμα», μπορούν να σημαίνουν μεγάλη μείωση στην υποχρέωση πληρωμής δόσεων από την Ελλάδα για το χρέος. Χρήματα τα οποία απελευθερώνονται και μπορεί να πέσουν στην αγορά.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η αναδιαμόρφωση των λήξεων του υπολοίπου των δανείων του EFSF και τον περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τ.λ. Τα μέτρα αυτά, επεξεργάζεται από το καλοκαίρι, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Πως θα μειωθεί το χρέος: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Οι Ευρωπαίοι, έχουν βάλει «φρένο» σε κάθε προσπάθεια άμεσης μείωση του χρέους με «κούρεμα», αλλά στο παιχνίδι έχουν μπει οι έμμεσοι τρόποι, που αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.

Στα μέτρα που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι, περιλαμβάνονται,  η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Τώρα, η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα τα 28 χρόνια. «Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια, για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών», τονίζεται.

Ήδη έχει γίνει γνωστό, ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τον  ESM για την ανταλλαγή παλαιών τίτλων, με νέο που θα εκδώσει o Μηχανισμός με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 25 δις ευρώ.

Η άλλη μεγάλη παρέμβαση, είναι προστασία των επιτοκίων, από μία απότομη άνοδο, που θα αύξανε το χρέος! Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι, έχουν κάνει γνωστό, ότι  εξετάζουν μέτρα για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος από τα επιτόκια, με «κλείδωμα» τους.

Τέλος, στο τραπέζι μπαίνει το «χάρισμα» των προστίμων στα επιτόκια. Συγκεκριμένα, της  αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μέρος του ελληνικού χρέους όπου θα είχε πέναλτι επιτοκίου που θα έπρεπε να πληρώσουμε,  για τα ομόλογα του 2013.

Κόβουν μέρες από την αξιολόγηση!

Στενεύουν α περιθώρια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πριν από το τελευταίο Eurogroup  του έτους την 5η Δεκεμβρίου. Στο έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την  ατζέντα του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι η δεύτερη αποστολή των κλιμακίων των δανειστών, στην Αθήνα, θα διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα. Οι δανειστές, επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου, για να φύγουν και πάλι στις 21 του ίδιου μήνα!

Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για συμφωνία πριν αποχωρήσουν και πάλι οι δανειστές  για τις χώρες τους, είναι ασφυκτικά. Για παράδειγμα, στις 24 Νοεμβρίου είναι αργία για το ΔΝΤ, αφού στις ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα των Ευχαριστιών. 

Όμως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει, καθώς η ελληνική πλευρά, έχει να κερδίσει πολλά από την επιτυχή ολοκλήρωσή της, όπως ότι έρχεται πιο κοντά στην συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι συντηρεί την εικόνα σταθερότητας, προς τις αγορές και φυσικά, αποτελεί και προϋπόθεση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...