«Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;»

«Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;»
Το ένοχο παρελθόν, συνυφασμένο με τη σκοτεινή πλευρά που όλοι κρύβουμε ή προσπαθούμε να κρύψουμε, εκρήγνυται, σπάζοντας με ορμή τους τοίχους της επίπλαστης ασφάλειας που το κρατούσε μυστικό, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα του.
«Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;» αναρωτιέται στον τίτλο του νέου του μυθιστορήματος ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, ο οποίος επανέρχεται με μία ιστορία, γεμάτη μυστικά, πάθη και «υπόγειες πραγματικότητες».
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ορέστης Πολίτης, ένας επιτυχημένος προγραμματιστής, που το ήσυχο, όμως, πρόγραμμα της ζωής του ξεφεύγει από τον έλεγχό του. Η ήρεμη ζωή, που περνά με τη γυναίκα και την κόρη του σε ένα σπίτι, στο κέντρο της πόλης, ανατρέπεται, όταν κάποια στιγμή δέχεται μια αναπάντεχη πρόσκληση από τα παλιά.

Τότε, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό παρελθόν, με «απαγορευμένες» μνήμες, τραυματισμένους έρωτες, θαμμένες υποθέσεις και δραματικά γεγονότα, για τα οποία κανείς στην οικογένειά του δε γνωρίζει το παραμικρό.
Όμως, δεν είναι ο μόνος, που έχει «σκελετούς μέσα στη ντουλάπα» του. Τα πρόσωπα που ζουν και κινούνται γύρω του έχουν και εκείνα τον δικό τους επτασφράγιστο κρυφό κόσμο. Συγγενείς, φίλοι και γείτονες, όλοι τους κρύβουν κάτι και τα ένοχα μυστικά τους δημιουργούν σταδιακά ένα εκρηκτικό μείγμα, έτοιμο να σκάσει σαν βόμβα.

Η έκρηξη γίνεται και τα θραύσματα πετάγονται μακριά και βαθιά, σπάζοντας τις μάσκες που φορούν όλοι. Ένας άλλος κόσμος από παράλληλες και «υπόγειες» πραγματικότητες ξεπηδά από το σκοτάδι και βγαίνει στο φως. Ιστορίες πάθους, έρωτα, τρομοκρατίας, βίας, εκδίκησης, ενοχών και προδοσίας αποκαλύπτονται. Μυστικά, που κανείς δε θα υποψιαζόταν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται σε ένα «αθώο» διαμέρισμα. Γιατί πίσω από τους τέσσερις τοίχους τίποτα δεν είναι, όπως φαίνεται ή όπως  αφήνουν οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας να φανεί.

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα, από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο.  Έχει γράψει 21 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση).
Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο έβδομος ελέφαντας» (1998), εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το «Μπαρ Φλωμπέρ» (2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία. Η «Αμερικάνικη φούγκα» (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η «Μητέρα Στάχτη» (2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, «Ο Άλκης και ο λαβύρινθος» (2009), τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Για τη δεύτερη ποιητική συλλογή του, «Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων» (2003), του απονεμήθηκε το Πρώτο ΒραβείοΠοίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου, το 1994, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στη Μεγάλη Βρετανία.
Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού και στο Μουσείο Ηρακλειδών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...