Μπόρις Τζόνσον: Έρευνα για χρηματοδότηση ανακαίνισης της οικίας του

Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives at BBC Broadcasting House to appear on the Andrew Marr show, in London, Sunday, Oct. 4, 2020. Johnson has defended his handling of the coronavirus pandemic, but warned that the country faces a “bumpy” winter ahead. Britain has Europe’s highest coronavirus death toll, at more than 42,000, and Johnson’s Conservative government is facing criticism from all sides. Opponents say tougher social restrictions are needed to suppress a second pandemic wave. (Victoria Jones/PA via AP)
Μπόρις Τζόνσον: Έρευνα για χρηματοδότηση ανακαίνισης της οικίας του
Μπόρις Τζόνσον: Έρευνα για χρηματοδότηση ανακαίνισης της οικίας του

Έρευνα για τον Μπόρις Τζόνσον έχουν ξεκινήσει οι βρετανικές αρχές, καθώς ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτήθηκε ανακαίνιση που έκανε στην οικία του.

Η έρευνα διεξάγεται από την βρετανική εκλογική επιτροπή, η οποία σημειώνει πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για να υποπτεύεται ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα, στην χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είμαστε τώρα ικανοποιημένοι που υπάρχει εύλογη βάση να υποψιαζόμαστε ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα ή αδικήματα», ανέφερε η εκλογική επιτροπή για τη χρηματοδότηση του διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ όπου διαμένει ο Τζόνσον. «Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε αυτή την εργασία ως επίσημη έρευνα για να διαπιστώσουμε εάν ισχύει αυτό».

Η έρευνα θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την επιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται.

Εάν διαπιστώσει ότι τελέσθηκε αδίκημα -και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις- τότε η επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές

«Έχω συμμορφωθεί πλήρως»

Στον αντίποδα, ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται πως ουδέποτε διαπράχθηκε από τον ίδιο κάποιο αδίκημα και διευκρίνισε πως πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν έκανε την πληρωμή στην αρχή.

«Η απάντηση είναι ότι έχω καλύψει το κόστος και… μπορώ να σας πω ότι έχω συμμορφωθεί πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Επίσης, ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Σημειώνεται, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός λαμβάνει κάθε χρόνο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών (περίπου 35.000 ευρώ) που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, αλλά όποιο επιπλέον ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.

Υπουργοί έχουν πει ότι ο Τζόνσον έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος των εργασιών, αλλά είναι ασαφές πότε κατέβαλε τα χρήματα και εάν η ανακαίνιση, που φέρεται να κόστισε 200.000 λίρες (περίπου 230.000 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιου είδους δάνειο. Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, ο Τζόνσον έπρεπε να το είχε δηλώσει.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι εάν τα κεφάλαια προήλθαν αρχικά από κάποιον υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος, τότε αυτό θα δημιουργούσε ζήτημα άσκησης επιρροής.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...