Οι 4 λόγοι, που κρατούν «παγωμένες» 100.000 νέες συντάξεις

Με την καταιγίδα των αλλαγών που έφεραν τα μνημόνια στο ασφαλιστικό,από το 2010 και μετά, χιλιάδες ασφαλισμένοι, που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, έτρεξαν να βγουν στην σύνταξη, για να προλάβουν τα «ψαλίδια» των δανειστών. Όμως, ο δρόμος από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, μέχρι και την απόδοση της, είναι γεμάτος  εμπόδια, γραφειοκρατικά και άλλα…

 Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, ότι με τα κονδύλια που έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό, μαζί το νέο σύστημα του ΕΦΚΑ για τις εισφορές, μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχει ξεκλειδώσει συντάξεις συνολικής δαπάνης σχεδόν 900 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, στην αναμονή βρίσκονται πάνω από 95.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που παραμένουν στο συρτάρι…

Όμως τι συμβαίνει και δεν εκδίδονται νέες συντάξεις; Ποιά είναι αυτά τα φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια, που κρατούν τους δικαιούχους στα «ψίχουλα» της προσωρινής σύνταξης; Δεν υπάρχει, ο τρόπος, ο χρόνος, τα λεφτά και η φόρμουλα, για να βγουν οι νέες συντάξεις.

Βασικό εμπόδιο, είναι ότι ακόμα λείπει ο δείκτης μισθών από την ΕΛΣΤΑΤ. Χωρίς αυτών το υπουργείο Εργασίας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν μπορούν να υπολογίσουν τις «νέες» συντάξεις, δηλαδή όσες, έχουν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι από την Πέμπτη 12 Μαΐου και μετά.

Όμως αυτό δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα. Εννέα ασφαλιστικοί φορείς, έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, ανάμεσα σε αυτούς και τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Όμως ο ΕΦΚΑ, εκτός από το ότι δεν έχει το νέο τύπο υπολογισμού, δεν έχει και τα κεφάλαια, που χρειάζεται.  Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, η παράταση μέχρι της 17 Μαρτίου και το αλαλούμ που έχει γίνει με τις νέες εισφορές, δεν βοηθάει στο να γεμίσουν τα Ταμεία του ΕΦΚΑ και το έλλειμμα του, αναμένεται να διευρυνθεί φέρνοντας νέες δυσκολίες, στην καταβολή των νέων συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθυστερεί και την εκταμίευση της επόμενης δόσης  από τους θεσμούς, κάτι που στερεί πολύτιμη ρευστότητα. Παράλληλα, η καθυστέρηση εντείνει και την αβεβαιότητα στην αγορά, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων και επιχειρήσεων, να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. 

Ακόμα και αν υπήρχαν τα απαραίτητα κεφάλαια «στο χέρι», δεν είναι σίγουρο, ότι θα προλάβαιναν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποδώσουν τις συντάξεις, εντός του χρονικού περιθωρίου, που έχει δώσει ο προϋπολογισμός.

Στον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει πρόβλεψη, για την καταβολή νέων συντάξεων, ύψους για 859 εκατ. ευρώ έως τον Οκτώβριο. Το «μπέρδεμα» με τον ΕΦΚΑ, δημιουργεί αμφιβολίες, για την τήρηση των προθεσμιών. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272709-Oi-4-logoi-poy-kratoyn-pagomenes-100-000-nees-syntaxeis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...