Τη Δευτέρα ανοίγει η αυλαία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν λίγο περισσότεροι υποψήφιοι για να διεκδικήσουν τις 77.415 θέσεις εισακτέων που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και εκείνες σε σχολές που εποπτεύονται από τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Πρώτοι θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και θα ακολουθήσουν με το ίδιο μάθημα την Τρίτη οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων. Βασικός όρος για την προσέλευση –έως τις 8 το πρωί– των υποψηφίων και των καθηγητών στα εξεταστικά κέντρα είναι η ύπαρξη αρνητικού self test για τον κορωνοϊό. Με βάση τις οδηγίες, το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών (ΓΕΛ) και επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) θα πρέπει να έχει ήδη γίνει την Πέμπτη 10/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και την Κυριακή 13/6. Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Παρασκευή 18/6 έως Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19/6 έως την Τρίτη 22/6.Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων. Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test. Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατόπιν θετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών, ανακοινώθηκε η έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των προγραμμάτων σπουδών ΑΕΙ και των κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα. Ανακοινώθηκε η διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν από το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν από το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...