Πρώτη δύναμη οι Κεντροδεξιοί του Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Εκτός Βουλής οι μειονοτικοί του Ερντογάν…

Πρώτη πολιτική δύναμη της Βουλγαρίας παραμένει το κεντροδεξιό

κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ μετά τη διαφαινόμενη επικράτησή του έναντι των Σοσιαλιστών στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τα βραδινά exit poll, οι Συντηρητικοί του GERB συγκεντρώνουν ποσοστό μεταξύ 32,2% και 32,8% με τον βασικό αντίπαλό του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να ακολουθεί με 28%-28,4%.

Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 9,7%.

Με ποσοστό 9,5% ο εθνικιστικός σχηματισμός «Ηνωμένοι Πατριώτες» του Εθνικού Μετώπου για Σωτηρία της Βουλγαρίας, του κόμματος ΑΤΑΚΑ και του VMRO, εισέρχεται άνετα στη νέα Βουλή ως τέταρτη δύναμη.

Το κόμμα «Βούληση» του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι είναι πέμπτη δύναμη με 5,1% των ψήφων, και στην έκτη θέση με 4% είναι ο δεξιός συνασπισμός «Μεταρρυθμιστικό μπλοκ-Λαϊκή Ψήφος».

Αντιθέτως, το μειονοτικό κίνημα DOST που αποσπάστηκε πριν τις εκλογές από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις έφτανε το 2,7% και με αυτά τα δεδομένα δεν εισέρχεται στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το προηγούμενο διάστημα η ανοιχτή στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς το DOST είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Σόφιας.

Σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research, στο Κοινοβούλιο της χώρας θα μπουν συνολικά έξι πολιτικές δυνάμεις.

Η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, ήταν 48,9%.

Όπως ανέφερε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, σύμφωνα με ενδιάμεσα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, στο εξωτερικό ψήφισαν συνολικά 40.000 Βούλγαροι, εκ των οποίων πάνω από 14.000 στην Τουρκία.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα αλλά όλα δείχνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια τρίτη θητεία για τον κ. Μπορίσοφ, στο πλαίσιο ενός συνασπισμού με μικρότερα κόμματα.

Πρώτη δοκιμασία για Μέρκελ

Αλώβητοι βγήκαν από την πρώτη τους εκλογική δοκιμασία οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU)  της Άνγκελα Μέρκελ, που επικράτησαν άνετα στην χθεσινή μάχη της κάλπης, στο κρατίδιο Ζάαρ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς θεωρείται προπύργιό της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση παραμένει πρώτο κόμμα εξασφαλίζοντας το 40, 7 % των ψήφων,  έναντι 29,6% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σούλτς.

Ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke) με 12,9% και το ξενοφοβικό  Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) με 6,2% ενώ  οι Πράσινοι (Grune) με 4% και το  Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με 3,3% απέτυχαν να περάσουν το όριο εισόδου του 5% για να εκπροσωπηθούν στην τοπική βουλή.

Οι εκλογές στο Ζάαρ ήταν η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου, όπου η Μέρκελ θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Ωστόσο, το αποτέλεσμά τους χαρακτηρίζεται αναμενόμενο και δεν συνιστά έκπληξη αφού το CDU βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι 18 χρόνια σε αυτό το μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου.  Η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά 10% συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, το 70 % των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60,6% των εκλογέων το 2012.

Το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού και αποκαλείται μερικές φορές «η Ελλάδα της Γερμανίας» λόγω του βάρους του χρέους του.

Στις 7 Μαΐου οι εκλογείς του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα προσέλθουν στις κάλπες. Μία εβδομάδα αργότερα θα είναι η σειρά των ψηφοφόρων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, παραδοσιακού «κάστρου» των σοσιαλδημοκρατών και πιο πολυπληθούς περιοχής της χώρας.

Στις συνέχεια, στις 24 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται φέτος στην Ευρώπη.

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς.  «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στο Ζάαρ συγκυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες σε «μεγάλο συνασπισμό», όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η χθεσινή εκλογική έκβαση, αν και θετική για το CDU δεν επιτρέπει να κυβερνήσει μόνο του. Ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως, με την Αριστερά έχουν αρκετές ψήφους για να συγκροτήσουν αριστερό συνασπισμό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/276672-Prote-dyname-oi-Kentrodexioi-toy-Mporisoph-ste-Boylgaria ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...