«Πόρτα» του Ευρωκοινοβουλίου στον Ερντογάν

«ΠΑΓΩΝΕΙ» ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Μεγαλοπρεπή «πόρτα» στον αυταρχικό και υπερόπτη Ερντογάν έριξε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο «πάγωσε» τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν την παύση των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα, ως απάντηση στη φασίζουσα συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Το πογκρόμ των διώξεων κατά χιλιάδων αθώων πολιτών, το ξήλωμα σχεδόν ολόκληρου του Τουρκικού δημοσίου – συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, δικαστών, καθηγητών και πολλών άλλων – υπό το πρόσχημα ότι ήταν υποστηρικτές του «γκιουλενικού» κινήματος αλλά και οι συνεχείς αναφορές του «Σουλτάνου του Βοσπόρου» περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των Ευρωβουλευτών που ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του αιτήματος για διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας. Το αίτημά αυτό – μη δεσμευτικό – απευθύνεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, που καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να μιλούν με τον Ταγίπ Ερντογάν ή θα του κλείσουν οριστικά την πόρτα.

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, ξεκαθάρισε ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν έχει αξία στα μάτια μας».

«Έχουμε κάνει σαφές ξανά και ξανά ότι νοιαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν καταφέραμε να δούμε απτή στήριξη από τους Δυτικούς φίλους μας. Καμία από τις υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκε», είχε σημειώσει ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Άγκυρα: «Δεν παίρνουμε στα σοβαρά την ψηφοφορία»

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται ήδη σε ισχύ και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διακοπούν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα δεν έχει σημασία, σχολίασε μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Περιμένουμε από τους ηγέτες της ΕΕ να αντισταθούν σε αυτή την έλλειψη οράματος» είπε και πρόσθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το μέλλον της με ή χωρίς την Τουρκία».

«Λαϊκιστική» και «κοντόφθαλμη» χαρακτήρισε την απόφαση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσει στο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ ισχυρίστηκε ότι η ψήφος των ευρωβουλευτών παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία.

Ο Ομέρ Τσελίκ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ψήφο των ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπερψήφισαν μη δεσμευτικό αίτημα για το συμβολικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών που διαρκούν ήδη 11 χρόνια, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Τσελίκ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...