Σαμαράς προς Μπαρόζο: Με μία εξαίρεση έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους

Σαμαράς προς Μπαρόζο: Με μία εξαίρεση έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους
Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά», αν και πρόσθεσε ότι δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί προηγουμένως και ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι η Κομισιόν στήριξε και στηρίζει τους Έλληνες και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος, από αυτόν που ακολουθήθηκε, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι ο όγκος των αλλαγών που έχει κάνει η χώρα είναι εντυπωσιακός, όπως αναγνωρίζει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, ο κ. Σαμαράς είπε: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για κόπωση, αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα».

Σημείωσε ότι υπάρχουν μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που η χώρα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, είτε είχε Τρόικα είτε όχι, είτε υπήρχε κρίση είτε όχι. Έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας «φτιάχνουμε μία καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον».

Πάντως, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο απέφυγε να απαντήσει για το αν η Επιτροπή συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο επιχείρημά της ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Επ’ αυτού είπε ακόμη ο κ. Μπαρόζο: «Ακούσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε γνωρίζαμε. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς όφελος της Ελλάδας, για να κερδίσει τις χρηματαγορές. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πρέπει να συζητήσουμε και με τους άλλους εταίρους, το ΔΝΤ, για να βρούμε λύση… Υπάρχει αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση από την στιγμή που επιτυγχάνεται ένας στόχος, μέχρι να το αντιληφθεί η κοινωνία. Καταλάβαμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα και υποστηρίξαμε τους Έλληνες εταίρους να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Μπαρόζο: Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά…

Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συμπλήρωσε: «… Χωρίς τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά… Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, συζήτησε με τον κ. Σαμαρά για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, αλλά και για θέματα όπως η ανάπτυξη, η ανεργία των νέων και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπαρόζο συνέχισε, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν για τους επόμενους έξι μήνες.

«Προσπαθούμε όλοι μαζί να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό μας έργο πριν το Μάιο και τις ευρωπαϊκές εκλογές» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει χρήση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  γιατί τώρα βρίσκεται στο μέσο σημείο της κρίσης των διαρθρωτικών ταμείων.

«Παλιά μπορούσε να αφομοιώσει ένα μικρό ποσό των κονδυλίων, τώρα είναι η τέταρτη στη σειρά» είπε και παρακάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει χρήση αυτών των κονδυλίων, τονίζοντας ότι γνωρίζει πώς υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισίον εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τις εντυπωσιακές θυσίες των Ελλήνων» είπε, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».

«Καταλαβαίνω το βάρος των Ελλήνων. Η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα, οι προσπάθειες των Ελλήνων είναι εντυπωσιακές και το αποτέλεσμα είναι θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου» και ότι «αυτή δεν είναι αυτή η στιγμή να σταματήσουμε».

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της φορολόγησης και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει χρήση της Task Force, για να υλοποιήσει όλα τα προγράμματά της.

«Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, χωρίς τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά. Η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...