Σοβαρή ήττα για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Σοβαρή ήττα για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Η πρώτη “ήττα” τη Δύσης και ειδικότερα των Βρυξελλών και του Βερολίνου στα δυτικά Βαλκάνια, συνέβη μόλις χθες με τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ομόσπονδη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. 

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της CEC BiH, οι Σέφικ Τζαφέροβιτς (Βόσνιος μουσουλμάνος), Ζέλικο Κόμσιτς (Κροάτης) και Μίλοραντ Ντόντικ (Σερβοβόσνιος) κέρδισαν τις εκλογικές αναμετρήσεις για την κατάληψη των θέσεων στην Προεδρία της Β-Ε. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πλήγμα για το διευθυντήριο των Βρυξελλών, ήταν η επανεκλογή και μάλιστα με μεγάλη διαφορά του επικεφαλής της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και φιλορώσου Σερβοβόσνιου Μίλοραντ Ντόντικ με περίπου 55% έναντι του φιλοδυτικού και αγαπημένου υποψήφιου των Βρυξελλών Μλάντεν Ίβανιτς με περίπου 42% των ψήφων.

Βέβαια τα αποτελέσματα αυτά απηχούν σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή στο ήμισυ των εκλογικών τμημάτων, ωστόσο, τα συμπεράσματα είναι ασφαλή. Ήδη, ο Μίλοραντ Ντόντικ ανακηρύχθηκε νικητής και στο εκλογικό του στρατηγείο έχει στηθεί γλέντι για την εκλογική νίκη. Στις άλλες δύο οντότητες της Ομοσπονδίας, στη Βοσνία ο υποψήφιος επικεφαλής του SDA Σέφικ Τζαφέροβιτς (δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για τις Βρυξέλλες) πήρε περίπου το 38% των ψήφων, ενώ ο Ζέλικο Κόμσιτς της Κροατικής πλευράς πήρε σχεδόν το 50% των ψήφων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Μπράνκο Πέτριτς δήλωσε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής σε επίπεδο Ομοσπονδίας ήταν 53,36%, ενώ στο σερβικό τμήμα, η συμμετοχή  ήταν ελαφρώς υψηλότερη, πάνω από 57%. Όπως έχει καταγραφεί, από καταγγελίες ειδικά των ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ντόντικ οι οποίες ουδέποτε ερευνήθηκαν ούτε διαψεύστηκαν, τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Σέρβοι της περιοχής έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής βίας σε κορυφαίο επίπεδο στη Β -Ε, οι οποίοι παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, τη Συμφωνία του Ντέιτον και το Σύνταγμα της Β – Ε. Και όλα αυτά μέχρι τις εκλογές, στις οποίες, πλήθος αξιωματούχων των Βρυξελλών παρήλασαν καθημερινά και συχνά στις πόλεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και στην Σερβική Δημοκρατία, προπαγανδίζοντας υπέρ της υποψηφιότητας του αντιπάλου του Μίλοραντ Ντόντικ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα και εκβιαστική γλώσσα, χωρίς ενδοιασμούς.

Για παράδειγμα λίγα 24ωρα πριν τις χαρακτηρισμένες και ως “κρίσιμες εκλογές”, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ σε μια ωμή παρέμβαση (σύνηθες φαινόμενο άλλωστε) στα εσωτερικά των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ενώ γνώριζε ότι τις επόμενες ώρες υπήρχε εκλογική αναμέτρηση στη Β – Ε, έστειλε ουσιαστικά τελεσίγραφο, “προειδοποιώντας” από τη Βιέννη, ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια αν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Μάλιστα, απευθύνθηκε και στην Ε.Ε., λέγοντας ότι “θα πρέπει να εξετάσει την ιδέα της προένταξης για τις υποψήφιες χώρες. Και βέβαια, πλην της ωμής αυτής πρόκλησης του γνωστού Γιούνγκερ, υπήρξαν άλλες δεκάδες παρεμβάσεις και “φιλικές προτροπές” στελεχών των Βρυξελλών και του Λονδίνου, με στόχο τη δημιουργία ενός “φιλοευρωπαϊκού κλίματος”, που θα δώσει πόντους στους “προστατευόμενους” και φιλοδυτικούς υποψήφιους.

Όμως, τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ότι τα έθνη, οι εθνότητες και οι λαοί ειδικά των δυτικών Βαλκανίων, μόνον την “ευρωπαϊκή προοπτική” δεν σκέφτονται. Δεν τους ενδιαφέρει καν, όπως το απέδειξαν. Και αυτό έχει ενοχλήσει ακόμη περισσότερο τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Οι δυτικοί Βαλκάνιοι της Β – Ε, κουράστηκαν επί είκοσι και πλέον χρόνια, να τους συμπεριφέρονται ως “υποζύγια”.

Δεν έχουν αποκτήσει ούτε καν τα στοιχειώδη της Δημοκρατίας. Μπορεί να έχουν ψηφίσει Σύνταγμα, δυστυχώς όμως είναι στα χαρτιά. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Κυβερνά ο Ύπατος εκπρόσωπος της Δύσης. Επιβάλλει περισσότερους από 200 νόμους στις τρεις οντότητες. Και αυτό δεν το αντέχουν άλλο οι πολίτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Και επιπροσθέτως, η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Σερβοβόσνιοι στον φιλορώσο υποψήφιο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344194-Sobare-etta-gia-toys-grapheiokrates-ton-Bryxellon ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...