Σταρακά: Θα πρέπει η λύση που θα δώσουμε να είναι η σωστή για την Κλεπά .Βίντεο

Τ.Λουκόπουλος: Αποκλείουν οι επιστήμονες το κατολισθητικό φαινόμενο να οφείλεται στο  φράγμα

Με στόχο να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της Κλεπάς,ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και εισηγητής του θέματος Κ.Καρακώστας.

Εμπιστευόμαστε με κάθε τρόπο τις προτάσεις και λύσεις του ΙΓΜΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σημείωσε ο κ. Καρακώστας.Τα άμεσα ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η σταθεροποίηση του οικισμού.Η στέγαση των κατοίκων,η ύδρευση,

Το πρώτο που κάναμε ήταν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας-Δήμου και ΙΓΜΕ και υπό την καθοδήγηση των ειδικών κάναμε της γεωτρήσεις,εργαστηριακές μελέτες για την σύσταση του υπεδάφους με στόχο την παρέμβαση για σταθεροποίηση του υπεδάφους του οικισμού.

Μέχρι τώρα έχουμε προχωρήσει σε βάθος τη μελέτη του φαινομένου.Το πως πρέπει να προχωρήσουμε μετά από συζητήσεις είναι ότι χρειάζεται επέκταση του γεωτεχνικού προγράμματος και των γεωτρήσεων για να οριοθετήσουμε ποια είναι τα σύνορα του σταθερού και μετακινούμενου υπεδάφους.Πρέπει επίσης να μαζευτούν τα νερά,ποια μέτρα αντιστήριξης πρέπει να γίνουν,έργα υποδομής και πάντα με το μυσλό στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.Πιθανόν να πάμε σε νέα προγραμματική σύμβαση,ίσως νεες επεμβάσεις μέσω του ΙΓΜΕ ώστε να περιγράφεί με σαφήνεια το πολεοδομικό μέλλον του οικισμού.

Ο κ.Παπαναστασόπουλος ως εκπρόσωπος των 4 μελετητών,αναφέρθηκε με τεχικούς όρους σε όσα έχουν γίνει στο υπέδαφος του οικισμού προκειμένου να μελετηθεί η υδραυλική συμπεριφορά του κατολισθέντος σημείου μέσω γεωτρήσεων,ενώ θα πρέπει να οριοθετεί πόσο πάνω από την πλατεία υπάρχει κίνηση του υπεδάφους.Δεν είμαστε σίγουροι είπε,αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο οικισμός ή αν ένα κατασκευαστικό έργο θα δώσει οριστική λύση.Το ΙΓΜΕ ωστόσο πρότεινε την κατασκευή διπλής πασαλοτοιχίας με κεφαλόδεσμο.

Η κ. Σταρακά αντιπεριφερειάρχης της π.ε.Αιτωλ/νίας που παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το εν λόγω θέμα-στην τοποθέτησή της- ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.Δεν θα διακινδυνεύσει κανενός η ζωή πολίτη.Θα πρέπει η λύση που θα δώσουμε να είναι η σωστή.Και η λύση θα έρθει από τους ειδικούς.Ωστόσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ακόμα,ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος επιστημονικός φορέας που να πιστοποιεί ότι το φαινόμενο έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε να παρέμβουμε με τεχικά έργα.΄΄Οπου χρειάστηκε να βρούμε χρήματα,τα βρήκαμε.Αρκεί να μην διακινδυνεύσει άνθρωπος.Κατά τη δεύτερη φάση των μελετών περιμένουμε από τους ειδικούς να μας οριοθετήσουν το πρόβλημα και έχουμε τη θέληση να βρούμε τη λύση.

Ο κ. Παπαθανάσης με ερώτησή του ανέφερε αιχμηρά,ότι έχουμε σπαταλήσει 2 χρόνια και δεν έχουμε την δυνατότητα να δούμε αν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα;Η κ.Σταρακά,απάντησε λέγοντας ότι ο χρόνος είναι μεγάλος όπως και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες,αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά,γιατί κανείς δεν μας προτείνει κάποιο έργο.Η.κ Καραθανάση,ανέφερε ότι οποιοδήποτε έργο απαιτείται έγκριση από το ΥΠΕΝ,κάτι που δεν είναι εφικτό την παρούσα στιγμή αφού δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη.Το ίδιο ισχύει και για τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο.

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...