Συμβουλές για σωστό μαγείρεμα και ασφαλή τρόφιμα. Τι να αποφεύγετε

Συμβουλές για σωστό μαγείρεμα και ασφαλή τρόφιμα. Τι να αποφεύγετε
Ολοένα και αυξάνονται οι γιατροί που επιμένουν στην ανάγκη για σωστό μαγείρεμα, την ασφάλεια των τροφίμων.

Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα:

    Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια.

    Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία.

    Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια.

    Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου).

    Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης.

    Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (πχ σούπες, κρέμες, σάλτσες κτλ).

    Τα μαγειρευμένα τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν.

Θερμοκρασίες φαγητών μετά το ψήσιμο

Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:

α) Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα

β) Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή

γ) Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή

Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 οC

Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων:

 Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
-Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Απαιτείται τακτικό & σχολαστικό καθάρισμα
-Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη “μετανάστευση” χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
-Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...