Τι «κουρεύεται» και τι ρυθμίζεται με τον εξωδικαστικό

Τι «κουρεύεται» και τι ρυθμίζεται με τον εξωδικαστικό

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ενδιαφέρον, την πρώτη ημέρα του Εξωδικαστικού!

Μεγάλο ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο συγκέντρωσε στην πρεμιέρα της η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Περισσότερες από 2.500  επιχειρήσεις μπήκαν στο σύστημα και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες, ενώ πάνω από 150 συμπλήρωσαν άμεσα την αίτηση, μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας!

O υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα, είπε ότι πρόκειται για σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «την πλατφόρμα μπορούν να την αξιοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να μπει τέλος στην υπερχρέωση της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών κι όλα αυτά ξεκινούν σήμερα..»

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον Μάιο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και σε τρεις μήνες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος. «Αυτή την δέσμευση υλοποιούμε σήμερα, παρά τις κριτικές και τις αρνητικές προβλέψεις κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή»

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για εύκολη πρόσβαση μέσω του link που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr, ενώ στον ίδιο ιστότοπο βρίσκονται και όλες οι αναλυτικές πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί ένας ενδιαφερόμενος για ένταξη στη διαδικασία.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως και δέκα μήνες, ανάλογα την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι  δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός. Η βασική  προϋπόθεση για ένταξη είναι να αποδειχθεί μία κερδοφόρος χρήσης την τελευταία τριετία είναι η μοναδική απαίτηση του νόμου για να αποδείξει κανείς ότι νοείται η επιχείρηση ως βιώσιμη.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα διαγράφονται, το σύνολο των τόκων υπερημερίας για τα τραπεζικά δάνεια, το 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και το 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι οφειλές που θα απομένουν μετά τη διαγραφή θα διακανονίζονται σε μέχρι 120 δόσεις για τις τράπεζες, την εφορία και τα ταμεία. Για του υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. πελάτες μιας επιχείρησης ή προμηθευτές) θα γίνονται το ανώτερο μέχρι 24 δόσεις, ενώ ειδικά για τις απαιτήσεις εργαζομένων θα γίνονται μέχρι 12 δόσεις. Σχετικά με τις οφειλές προς Δημόσιο και Ταμεία που είναι μικρότερες από 3.000 ευρώ ανά πιστωτή, θα γίνονται έως και  36 δόσεις, αλλά χωρίς διαγραφή των προσαυξήσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295484-Ti-koyreyetai-kai-ti-rythmizetai-me-ton-exodikastiko ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...