Το νέο έντυπο του Ε1 – Οι αλλαγές και οι παγίδες που κρύβει.(Μέρος Δεύτερο)

e1 2013

Συνέχεια από το χθεσινό άρθρο για τις νέες αλλαγές του εντύπου του Ε1 για το έτος 2013.

Στον Πίνακα 5 και στην αντικειμενική δαπάνη που αφορά τα σκάφη αναψυχής (περ. δ’), καθιερώνονται νέοι Κωδικοί 844 και 845 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρυσι στη δήλωση ο φορολογούμενος σημείωνε μόνο το όνομα του σκάφους και όχι τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Στον Πίνακα 6, στους Κωδικούς 659-660 (οι οποίοι υπήρχαν και στο περσινό έντυπο) φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε όλα τα εισοδήματα. Όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες), για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια), κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών Δ.Σ. εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012. Τα εισοδήματα αυτά θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά τους προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται και δεν προσμετρώνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω, τα εισοδήματα που προέρχονται από αποζημίωση απόλυσης (παρ. 1 του άρθρου 14) και η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα (περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 45 του ΚΦΕ). Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς εξαιρούνται, επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους προσφερομένων προς ναυτολόγηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικοί κατάλογοι των Λιμενικών Αρχών που λειτουργούν ως παραρτήματά του, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω φορέα, εφόσον κατά το χρόνο βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα. Όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα από τις περιπτώσεις που εξαιρούνται, πρέπει να αναγραφούν στους Κωδικούς 657-658.

Στον Πίνακα 7, στις φοροαπαλλαγές, προστέθηκαν νέοι Κωδικοί 077-078 που αφορούν στις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων και οι Κωδικοί 039-040 όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.

Λόγω της παρακράτησης από την 1.1.2012, από τους μισθούς και τις συντάξεις που είναι πάνω από 12.000 ευρώ, της έκτακτης εισφοράς, στον Πίνακα 8 προστέθηκαν οι Κωδικοί 333-334 όπου θα αναγραφεί το ποσό που έχει παρακρατηθεί, ώστε να αφαιρεθεί από την συνολική εισφορά.

Πέρα από τον ΑΦΜ, που καθιερώθηκε να συμπληρώνεται από πέρυσι, όσων προστατευόμενων μελών βαρύνουν τον φορολογούμενο και έχουν ΑΦΜ, για φέτος στον Πίνακα 9 πρέπει να συμπληρώσουμε και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών.

Αυτοί είναι οι νέοι κωδικοί και οι νέες υποχρεώσεις των φορολογούμενων για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013. Να σημειώσουμε ότι στο σύστημα taxis του Υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη εμφανιστεί το πεδίο υποβολής δηλώσεων οικονομικού έτους 2013 το όποιο όμως είναι κλειδωμένο. Η πιθανότερη ημερομηνία ενεργοποίησης του αναμένεται την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Αντώνιος Βίτσας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...