«Φρένο» στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών – Μειώθηκαν οι οφειλέτες στην Εφορία

Καλά είναι τα νέα και από το μέτωπο των οφειλών στο Δημόσιο με τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μειώθηκε τον Απρίλιο, όπως μειώθηκαν και ο αριθμός των οφειλετών.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν κατά 228 εκατ. ευρώ και αθροιστικά έφτασαν από τις αρχές του έτους στα 2,734 δις ευρώ έναντι 2,506 δις ευρώ τον Μάρτιο. Αν προστεθούν και τα συσσωρευμένα χρέη έως το τέλος του 2018, το συνολικό ληξιπρόθεσμο στοκ εμφάνισε οριακή μεταβολή από τα 104,315 δις στα 104,318 δις. ευρώ.

Τον τελευταίο μήνα που έχουν επίσημα στοιχεία, τον Απρίλιο, το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε κατά περίπου 30.000 σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν 3.913.465 Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με οφειλές, έναντι 3.940.098 τον Μάρτιο.

Με την μεγαλύτερη κινητοποίηση, αλλά και τον φόβο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς να πιέζει τους οφειλέτες, ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει ήδη μαζέψει 1,165 δις ευρώ από «παλαιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή χρέη που δημιουργήθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά και άλλα 474 εκατ. ευρώ από τα «φρέσκα» χρέη, όσα δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος, ενώ οι διαγραφές χρεών είναι λίγο πάνω από 1,1 δις ευρώ.

Παρά τις προστασίες που έχουν θεσπιστεί, ο κίνδυνος κατασχέσεων (στην συντριπτική πλειονότητα τους αφορούν μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς) κάνει τους οφειλέτες να πληρώνουν περισσότερο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Εφορία μπορεί να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.826.157 ΑΦΜ. Αριθμός αυξημένος από τους 1.814.942 του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι αν και συνολικά οι οφειλέτες μειώθηκαν, η κατάσταση επιδεινώθηκε για πολλούς άλλους που δεν είχαν την δυνατότητα να καλύψουν έστω μέρος της οφειλής τους. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει όταν ενσωματωθούν τα στοιχεία μετά την έναρξη της ρύθμισης των 120 δόσεων.  

Παράλληλα, κατά περίπου 10.000 αυξήθηκαν οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έφτασαν τους 1.205.540.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...