Fitch: Μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ μέχρι το 2025!

Fitch: Μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ μέχρι το 2025!

«Το πλεόνασμα προϋπολογισμού της Ελλάδας δείχνει συνεχιζόμενη δημοσιονομική δέσμευση», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέο του δελτίο για την Ελλάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν σημαντική μείωση του χρέους στο 137% του ΑΕΠ, μέχρι το 2025!

Τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, οι πληροφορίες για επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, κάνουν τους ξένους οίκους να προετοιμάζουν νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, κάτι το οποίο θα θεωρείται βέβαιο, μόλις ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις, καθώς η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, τα μειωμένα πολιτικά ρίσκα και η ανάπτυξη βελτιώνουν την εικόνα για το χρέους.

Ο οίκος, αναφέρει ότι το δεύτερο συνεχόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας δείχνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των αρχών για δημοσιονομική εξυγίανση. «Αυτό υποστηρίζει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και πόσο μακριά και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της ελάφρυνσης του χρέους που συζητούν σήμερα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας».

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα είχε καταγράψει ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2017, από 0,6% το προηγούμενο έτος. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας το 2014 και το 2015 ήταν 3,6% και 5,7% αντίστοιχα. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους ήταν 4,0% του ΑΕΠ. Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Η Fitch είχε εκτιμήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ για το 2017, το ίδιο υψηλότερο από τον στόχο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) του 1,75%, λόγω υψηλότερων εσόδων από τον προϋπολογισμό και περιορισμού των δαπανών. «Αυτό συμβαδίζει με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα ΕΜΣ, ο περιορισμένος πολιτικός κίνδυνος, τα περαιτέρω φορολογικά μέτρα και η σταθερή αύξηση του ΑΕΠ θα στηρίξουν τη βελτίωση σε όρους βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό αντανακλάται στην αναβάθμιση της Ελλάδας στο «Β» τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης των οποίων η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυκλική. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του 2017 έδειξε ότι οι στόχοι μετά το πρόγραμμα είναι εφικτοί. «Πιστεύουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα ενδέχεται να πέσουν κάτω από αυτούς τους στόχους πέραν του 2020, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος (GGGD) έφτασε στο μέγιστο το 2016 και θα πέσει πιο γρήγορα από το επόμενο έτος, φθάνοντας το 137% του ΑΕΠ έως το 2025. Αυτός ο υπολογισμός με βάση ανάπτυξη 3,5%, χωρίς όμως να υπολογίζεται η όποια μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι το GGGD θα μειωθεί περαιτέρω σε 132,8% του ΑΕΠ το 2026. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο για την Ιταλία – τη δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης – αν και ο ευνοϊκός χαρακτήρας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει χαμηλό.

Το τεχνικό έργο που κάνει το Eurogroup, σχετικά με ένα μηχανισμό για τη σύνδεση της εξυγίανσης του χρέους με τους αναπτυξιακούς στόχους βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάριο Σεντένο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πλησιάζουν την συμφωνία για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329907-Fitch-Meiose-toy-chreoys-sto-137-toy-AEP-mechri-to-2025 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...