Voucher παιδικών σταθμών για όλες τις φτωχές οικογένειες, υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Δευτέρα 04/07/2016 – 21:56«ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ, VOUCHER»
Τέλος στα εμπόδια της γραφειοκρατίας και να μην αφήσουν κανένα «φτωχό» νοικοκυριό δίχως voucher για δωρεάν παιδικό σταθμό, είναι μερικοί από τους στόχους της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», αναφορικά με τις προϋποθέσεις και την διαδικασία εγγραφής  των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.
Όπως τονίστηκε από τους υπουργούς, «Καμία οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα μείνει φέτος χωρίς voucher, χάρη στα οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), χωρίς να πληρώνουν τροφεία».
Ημερομηνία «κλειδί» είναι η  1η Αυγούστου όταν και θα ανακοινωθούν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι των voucher,  με τα οποία θα μπορούν να γράψουν το παιδί τους σε έναν, από τους περίπου 2.000 δημοτικούς ή 900 ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία.
Οι ωφελούμενοι θα είναι 81.000 και εάν η ζήτηση είναι τελικά μεγαλύτερη, τότε θα αναζητηθούν πρόσθετοι εθνικοί πόροι, ώστε να αυξηθούν οι παρεχόμενες θέσεις. 
Οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν πως, με την εμπειρία των προηγούμενων ετών, τα voucher θα τα πάρουν περίπου το 80% όσων υποβάλλουν σχετική αίτηση. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία,  από τις 120.000 αιτήσεις του 2015, τις προϋποθέσεις πληρούσαν μόνο οι 107.000 και στο τέλος έλαβαν voucher οι 81.000.
Οι αλλαγές που φέρνει η «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής»
Επιτυγχάνεται κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την  εγγραφή των παιδιών, καθώς διασφαλίζεται ότι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση.
Περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθόσον δεν απαιτείται πλέον έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
Καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους
Aπλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και διασφαλίζεται  η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Το voucher δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο, δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό, χωρίς να χάνει το voucher.
Το κόστος της δράσης έχει προϋπολογισθεί στα 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ  από το νέο ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από εθνικούς πόρους, ενώ έχει ήδη υπάρξει μέριμνα να διατεθούν και επιπλέον χρήματα από εθνικούς πόρους, εφ’ όσον χρειαστεί, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του  συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο ανασχεδιασμός της δράσης εντάσσεται στη συνολική λογική καινοτομιών που εισάγουμε στο ΕΣΠΑ 2014-20 για εξορθολογισμό και ελάφρυνση του συστήματος, διεύρυνση των δικαιούχων, απλοποίηση των διαδικασιών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...