Η «χρυσή οκταετία»

Σημίτης

Η συνολική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην προ ημερών τηλεοπτική του συνέντευξη, ήταν αποκαλυπτική, περισσότερο και από τις ποινικές διώξεις που, σε καθημερινή βάση σχεδόν, ασκούνται για το «πάρτι» εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην περίοδο που κάποιοι αμετανόητοι, επιμένουν να παρουσιάζουν ως «χρυσή οκταετία».

 Ήταν  δε αποκαλυπτική,  για όσους είχαν ξεχάσει ή δεν είχαν προσέξει στην περίοδο της παντοδυναμίας του, μιας νοοτροπίας και αντίληψης του πολιτεύεσθαι, που καλυπτόταν πίσω από τα εξωραϊστικά αφηγήματα, των υποστηρικτών, ακόμη και μετά το 2004. Αν παρακολουθούσε κανείς, τους «υμνογράφους» του πρώην πρωθυπουργού, θα διέκρινε και την αντίληψη, που αποτέλεσε χαρακτηριστικό της περιόδου 1996-2004. Τη δυσανεξία, δηλαδή, σε οποιαδήποτε αυτοκριτική και τη συγκάλυψη των γκρίζων πτυχών, με την ισοπεδωτική κριτική, προς τους άλλους. Ενδεικτικό αυτής της αντίληψης ήταν και το περιστατικό, που συνέβη την άνοιξη του 1995, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός, κατείχε τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας, στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και  με αυτή την ιδιότητα , ρωτήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας-μείζον θέμα εκείνη την εποχή με εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, παρέπεμπε στον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Ροκόφυλλο. Απόρροια αυτής της στάσης ήταν η υποτιμητική, όντως, αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στην «ηρωική έξοδο» του τότε υπουργού Κώστα Σημίτη. Δε θα πρέπει να εξέπληξε, επομένως, η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού, στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, για το Ασφαλιστικό, όπου η ευθύνη για το «ναυάγιο» της «πρότασης Γιαννίτση», αποδόθηκε στις εσωκομματικές αντιδράσεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επόμενη κυβέρνηση.

 Ούτε η παρουσίαση ως «κοινωνικού φαινομένου», των όσων σκανδαλωδών αποκαλύπτονται, για την περίοδο διακυβέρνησης του και, μάλιστα, ως απόρροια αποφάσεων συλλογικών οργάνων (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του, ήταν καινοφανής. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως ήταν λιγότερη προκλητική, από την απίστευτη απάντηση που είχε δώσει, την περίοδο της πρωθυπουργίας του, όταν ρωτήθηκε για τους εξαπατημένους, από την κυβέρνηση, πολίτες, που έχασαν τις περιουσίες τους, στο Χρηματιστήριο. Το «ας πρόσεχαν» θα μείνει στην Ιστορία. Όπως και το «να πάτε στον εισαγγελέα», όταν του έθεταν υπόψη τα όσα γίνονταν-που δεν τα ήξερε-στο πεδίο της διαφθοράς. Όταν δεν ένιωθε δυσφορία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Θεόδωρου Πάγκαλου, όταν ξεκινούσε τέτοια συζήτησε, στα κομματικά ή κυβερνητικά όργανα…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/277468-E-chryse-oktaetia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...