ΠΟΜΙΔΑ: «Ναι» αλλά υπό προϋποθέσεις στη διαγραφή της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ!

bb

ΠΟΜΙΔΑ: «Ναι» αλλά υπό προϋποθέσεις στη διαγραφή της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ!

«Ναι» με τέσσερις προϋποθέσεις λέει η ΠΟΜΙΔΑ στην πρόταση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2017 μέσω της «διαγραφής» της πέμπτης και τελευταίας δόσης του (ύψους 600 εκατ. ευρώ). Η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, στην οποία συμφωνούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μοιράσει μέρισμα, ενώ παράλληλα θα μπορεί να προχωρήσει στην αποπληρωμή  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την έκδοση συντάξεων όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Μία από τις προτάσεις  που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπει την χρήση της υπεραπόδοσης, για την μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά ένα πέμπτο, με την κατάργηση της 5ης δόσης (του Ιανουαρίου).

 

Από την ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για την  ευφυέστερη και δημιουργικότερη παρέμβαση στο σημερινό εχθρικό φορολογικό σύστημα της χώρας μας. Χαιρετίζει επίσης τη σύμπτωση απόψεων Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές – στο συγκεκριμένο μέτρο.  Η υλοποίηση της “win-win” πρότασης αυτής, που απηχεί την ορθή δημοσιονομική πρoσέγγιση «όσο γίνεται λιγότερα από όσο γίνεται περισσότερους», θα είναι επωφελέστατη τόσο για τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο να σηκώνουν το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος – και ιδιαίτερα όσους πληρώνουν και το συμπληρωματικό φόρο – όσο και για το δημόσιο, καθόσον θα αυξηθεί δραματικά η εισπραξιμότητα των τεσσάρων πρώτων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η απαλλαγή τους από την πέμπτη!

 

Για να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία η ρύθμιση αυτή, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να  ισχύσουν οι εξής τέσσερις αναγκαίες προϋποθέσεις:

 

1.       Ως προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των τεσσάρων πρώτων δόσεων δεν θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία λήξης εκάστης δόσης, αλλά η 31η Δεκεμβρίου 2017, ημερομηνία εξόφλησης της τέταρτης δόσης, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν μέχρι τότε να προβούν σε εξόφληση και των τεσσάρων πρώτων δόσεων.

 

2.      Η ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη οφειλές από άλλους φόρους στο Δημόσιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ είναι συχνά ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία τους.  Δηλαδή μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η εξόφληση των τεσσάρων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017.

 

3.      Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει αυτονόητα να ισχύσει και για όλους όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει ολοσχερώς τον ΕΝΦΙΑ 2017, είτε μέσω της πιστωτικής τους κάρτας, είτε  με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (καταβολή με μετρητά, τραπεζική μεταφορά, συμψηφισμός με επιστροφή φόρου κλπ.).  Αυτονόητο είναι και το ότι τυχόν εξαίρεσή τους θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα του δημοσίου…

 

4.      Σε κάθε τέτοια περίπτωση, αντί της αυτούσιας επιστροφής του ποσού της πέμπτης δόσης, πράγμα το οποίο ενδέχεται να έχει πολλές δυσκολίες και λίγες πιθανότητες υλοποίησής του, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μπορούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι φορολογούμενοι να το συμψηφίσουν ηλεκτρονικά με κάθε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική φορολογική τους οφειλή προς το δημόσιο της κατηγορίας «Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.» για τις οποίες εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής» από το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών της ΑΑΔΕ, (π.χ. Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Ενιαίο Τέλος Τακτοποίησης Αυθαιρέτων κλπ.).   

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/307368-POMIDA-Nai-alla-ypo-proypotheseis-ste-diagraphe-tes-5es-doses-toy-ENPHIA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...