Αιχμές από φορείς της Μανάγουλης για την εταιρία “Πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Ναυπάκτου” πως δεν τηρεί τους προβλεπόμενους περιβαντολογικούς όρους.

Την περασμένη Πέμπτη 3/4/2014, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας το θέμα: «Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πτηνοσφαγείου και τυποποιητηρίου – παρασκευαστηρίου κοτοσκευασμάτων της εταιρείας «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.», στη θέση Σαΐτα της Τ.Κ. Μανάγουλης του Δήμου Δωρίδος». Συγκεκριμένα, η μελέτη αφορούσε την επέκταση της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου από 4,830 tn/ημέρα σε 25,30  tn/ημέρα ή 11.000 κοτόπουλα/ημέρα  και του τυποποιητηρίου από 1,945 tn/ημέρα  σε 10,10  tn/ημέρα, δηλαδή περισσότερο από πέντε φορές αύξηση.

Είναι φανερό ότι για ένα τέτοιο θέμα, όπως εξάλλου και η ίδια η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης το απαιτεί, πρέπει να εκφράσει τυχόν αντιρρήσεις ή παρατηρήσεις και η τοπική κοινωνία. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ΟΛΟΙ οι τοπικοί  φορείς από κοινού εξέφρασαν, αιτιολογημένα, τις αντιρρήσεις τους για τυχόν θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας, εστιάζοντας αυτές σε δύο σημεία:

Το πρώτο έχει να κάνει με τη μη τήρηση από την εταιρεία, από την εγκατάστασή της στην περιοχή της Μανάγουλης μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων από τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί τόσο για το πτηνοσφαγείο – τυποποιητήριο όσο και για τις δυο πτηνοτροφικές μονάδες που διατηρεί στην ίδια περιοχή. Αποτέλεσμα, η ανυπόφορη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή της Μανάγουλης (όπως και οι εκπρόσωποι της εταιρείας  έχουν παραδεχθεί), η δημιουργία εστιών ρύπανσης κ.λ.π.

Το δεύτερο, με τον υπερκορεσμό της περιοχής της Μανάγουλης σε ρυπογόνες δραστηριότητες, με περισσότερο χαρακτηριστικές τους δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς, τα δυο πτηνοτροφεία και το πτηνοσφαγείο – τυποποιητήριο. Είναι φανερό ότι δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση η περιοχή, πολύ περισσότερο όταν οι δραστηριότητες αυτές είτε είναι εντός ή πολύ πλησίον τουριστικά αναπτυσσόμενου οικισμού όπως είναι αυτός της Χιλιαδούς.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της εταιρείας «Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Ναυπάκτου ΑΕ», κ. Γρηγόρης Κοντοχρήστος αναφέρεται στις επενδύσεις του και στα επιχειρηματικά του σχέδια, καθώς και στην πρόθεσή του να φύγει (επιχειρηματικά) από την περιοχή γιατί «δεν μπορώ να γίνομαι μπαλάκι στα πολιτικά σας παιχνίδια ψηφοθηρίας» όπως λέει.

Δεν ασχολείται όμως ο κ. Κοντοχρήστος καθόλου με την ουσία του θέματος, δηλαδή με το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί – καταγγελίες των κατοίκων. Αντίθετα, προσπαθεί με φράσεις όπως «θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά θα είχε και ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία» ή «αφού δεν με θέλετε στην περιοχή φεύγω», να προκαλέσει τη συμπάθεια του αναγνώστη και, το πολύ πιο απαράδεκτο, την «αγανάκτηση» των εργαζομένων.

Έλεος, όμως.

Από πότε η απαίτηση για την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής αποτελούν εμπόδιο για τη δραστηριότητα μιας εταιρείας;

Πόσες φορές από το 2004 έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα και δεν τήρησε την υπόσχεσή του;

Ποια ανταποδοτικά οφέλη μπορούν να αντισταθμίσουν την περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση της περιοχής και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων; Οι 2-3 ντόπιοι εργαζόμενοι;

Πως θα καταλάβει ο κ. Κοντοχρήστος ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένα όριο; Πόσο το έχει υπερβεί το όριο αυτό στις σημερινές του εγκαταστάσεις στην περιοχή μας; Κατά πόσους τόνους έχει υπερβεί σήμερα τη δυναμικότητα του πτηνοσφαγείου; Όλης της  Ελλάδας τα κοτόπουλα στη Μανάγουλη θα σφάζονται;

Νομίζουμε ότι πρέπει να κατανοήσει ότι άλλο είναι η υγιής επιχειρηματικότητα η οποία μας βρίσκει σύμφωνους και την επιθυμούμε για την περιοχή μας και άλλο η μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση ανθρώπων και φύσης.

Όσο νωρίτερα το κατανοήσει, τόσο καλύτερα για όλους μας.

 

Για τους φορείς

 

Οι Πρόεδροι

 

  1. Καραμπάρπας Βασίλειος
  2. Καραδήμας Παναγιώτης
  3. Πατινιώτης Νικόλαος
  4. Γεωργουδάκης Φώτιος
  5. Μπούρπουλας Δημήτριος

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ !! ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΒΙΟΝΙΛ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!! ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΦΥΓΕ !!! ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!! ΑΣΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥΣ !!!! ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ!!!ΣΙΓΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΚΟΤΟΨΥΡΙΑΣΗ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ!!!!

  2. ο κοντοχρηστος τους πειραξε τους μαναγουλιωτες ο αναδασμος καθολου σας αρεσει ο καμπος οπως ειναι σημερα κυριοι; τεραστιο εργο! δεν ειδα να λετε τιποτα και επιτρεπετε σε εκεινο το λαμογιο τον πρωην δημαρχο της περιοχης να κυκλοφοραει ακομα στο χωριο σας αντι να τον βαρατε μερα νυχτα κατα τα αλλα η αναπτυξη ειναι τεραστια και σας πειραζει ο κοντοχρηστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...