Δυόμισι χιλιετηρίδες Ιστορίας!

Κληρονομιά και παρακαταθήκη. Σε πείσμα της μιζέριας και της εσωστρέφειας των τελευταίων χρόνων, η Ναυπακτία έχει κάτι πολύτιμο να διαφυλάξει και να εκμεταλλευτεί.

Με τη συμμετοχή διαπρεπών ιστορικών, ξένων και Ελλήνων, η σημαντικότατη Ημερίδα «Αρχαία Ναύπακτος και Ναυπακτία» στα Μποτσαρέικα, ανέδειξε και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της Ναυπακτίας.

 

Είναι βαριά η ευθύνη όσων κρατούν τις τύχες αυτής της πόλης στα χέρια τους, αυτών που χειρίζονται το παρόν και το μέλλον της…

Είναι μεγάλη και η ανάγκη να ξεπεράσουν οι πολίτες της τα μικρόνοα σύνδρομα της εγωπάθειας, της ιδιοτέλειας, της επιβολής του «εγώ» πάνω στο «εμείς»! Ζούμε σ’ έναν τόπο ευλογημένο, του οποίου το όνομα χάνεται στα βάθη των ιστορικών του καταβολών, μιας μακραίωνης ιστορικής παράδοσης και διαδρομής.

Μπορεί το «σήμερα» να είναι επαχθές, μπορεί η αγωνία της καθημερινής επιβίωσης να πληγώνει πολλούς, μπορεί να χάνουμε κουράγιο και αγωνιστικότητα, όμως, η δυόμισι χιλιάδων χρόνων Ιστορία του τόπου μας εξακολουθεί να είναι κεφάλαιο αναξιοποίητο!

Και δεν πρόκειται ν’ αξιοποιηθεί όσο εμφανίζεται στις προτεραιότητες μόνο κάποιων λίγων ευαίσθητων ή ρομαντικών και δεν κοσμεί την ατζέντα των «αρχόντων» της περιοχής μας.

Καλές είναι οι ΣΑΤΑ και οι «μοιρασιές» της, καλές και οι «εντάξεις έργων» και η πολιτική «επένδυση» όσων κατέχουν αυτό το «καρπούζι» και φιλοδοξούν να χειρισθούν αποτελεσματικά το «μαχαίρι» που θα το… τεμαχίσει. Πρωτοβουλίες όμως, σαν αυτήν του Ιδρύματος Μπότσαρη, με τη σημαντικότατη ημερίδα που διοργάνωσε θα ’πρεπε, όχι μόνο να «αγκαλιαστούν» αλλά και να βρουν φιλόδοξους συνεχιστές από ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Κυρίως δε από την ντόπια διανόηση, ενισχυόμενη μάλιστα και από τους θεσμικούς φορείς που αποτελούν τις «αρχές» της πόλης.

Το έχουμε ξαναγράψει… Η «βαριά βιομηχανία» της Ναυπάκτου, ο Τουρισμός της, είναι αλληλένδετη με την προβολή και την αξιοποίηση του ιστορικού της πλούτου.

Κατέχει η Ναύπακτος, μια επίζηλη θέση στον ιστορικό χάρτη της χώρας… Προκύπτουν άφθονα προνόμια απ’ αυτό το γεγονός. Ας τα εκμεταλλευτούμε λοιπόν…

 

imerida mpotsari emprosnews

 

Η εξωστρέφεια της Ναυπάκτου μέσα από την ιστορία της

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στο Αρχοντικό Μπότσαρη.

Η Ημερίδα, με θέμα «Αρχαία Ναύπακτος και Ναυπακτία» ήταν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μπότσαρη και το εξαιρετικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμμετοχές γνωστών καθηγητών αρχαιολογίας, τόσο από Πανεπιστήμια της χώρας μας όσο και του εξωτερικού.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι εισηγήσεις – ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, όπου αναφέρθηκαν από τους ειδικούς στοιχεία άγνωστα για την ιστορική διαδρομή της πόλης και της Ναυπακτίας.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο αντιδήμαρχος ΠολιτισμούΓιάννης Ράπτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το αρχοντικό Μπότσαρη.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότσαρη, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χαράλαμπος Μπούρας, ενώ συντονιστής – σχολιαστής ήταν ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Πέτρος Θέμελης, ο οποίος και τόνισε την ανάγκη διοργάνωσης τέτοιων ημερίδων όπου ανακοινώνονται και στη συνέχεια δημοσιεύονται οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων, συμβάλλοντας στην ιστορική τεκμηρίωση, καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων και των μελετών.

 

Ναύπακτος από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τα Ελληνιστικά χρόνια

Την πρώτη εισήγηση – παρουσίαση με θέμα «Η Ναύπακτος κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο» έκανε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Lisa Kallet, όπου και αναφέρθηκε στη σημασία της πόλης της Ναυπάκτου ως ναυστάθμου των Αθηναίων κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ακολούθησε η εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Austin του Τέξας, Jack Kroll, με θέμα: «Μια κλασική πόλις χωρίς νόμισμα».

Το ενδιαφέρον της εισήγησης εστιάζεται στο ότι η αρχαία Ναύπακτος ουδέποτε στην ιστορία της «έκοψε» δικό της νόμισμα, χρησιμοποιώντας διαχρονικά νομίσματα των Αθηναίων, των Φωκαέων, των Αιτωλών και των Μακεδόνων.

Η καθηγήτρια αρχαιολόγος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών Όλγα Παλαγγιά, ανέπτυξε – παρουσίασε το θέμα: «Η τέχνη ως λάφυρο: η Νίκη του Παιωνίου», αναφερόμενη στη νίκη των συμμάχων Ναυπάκτιων και Μεσσήνιων κατά των Λακεδαιμόνων στη Σφακτηρία, κατά το 421 π.Χ.

Το περίφημο άγαλμα – σταθμό στην αρχαία γλυπτική, έφτιαξε ο Παιώνιος από την Μένδη της Χαλκιδικής και αφιέρωσαν «ως δεκάτη» από τα λάφυρα των εχθρών, οι νικητές στον Δία.

Το άγαλμα ήταν στημένο σε υψηλό βάθρο στη νοτιανατολική γωνία του ναού στην Ολυμπία, με ύψος 2,90 μέτρων και ανακαλύφθηκε το 1875 από τη γερμανική ανασκαφική σχολή. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Ο Κώστας Μπουραζέλης, καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στο «Συνέδριο της Ναυπάκτου (217 π.Χ.) και την σημασία του για την αρχαία Ελληνική Ιστορία».

Το τελευταίο πανελλήνιο συνέδριο όπου ο στρατηγός των Αιτωλών, Ναυπάκτιος Αγέλαος συνέστησε πρώτος σύνεση και ενότητα Μακεδόνων και λοιπών Ελλήνων ενάντια στα νέφη από τη Δύση.

Πρωταγωνιστές στο Συνέδριο της Ναυπάκτου, ο νεότατος τότε βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε’ και η Αιτωλική Συμπολιτεία.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Munster Στέλιος Δαμίγος είχε ως θέμα της εισήγησης – παρουσίασής του τα «Νομίσματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας» όπου και τόνισε πως η νομισματοκοπία των Αιτωλών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς περιλάμβανε χρυσές, αργυρές και χάλκινες κοπές.

Η προσωποποίηση της Αιτωλίας και ο καλυδώνιος κάπρος δεσπόζουν στην εικονογραφία των νομισμάτων της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Η έκδοση των νομισμάτων συμπίπτει με την περίοδο ακμής της πολιτικής της δύναμης στην Κεντρική Ελλάδα (280-188 π.Χ.) και χρησίμευε ως επί το πλείστον για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών.

Τα νομίσματα των αρχαίων Αιτωλών είναι διασκορπισμένα σε διάφορα Μουσεία ανά τον κόσμο και σε ιδιωτικές συλλογές.

Μια από αυτές που περιλαμβάνει 1.833 νομίσματα και 66 αντικείμενα, ανήκε στον Αθανάσιο Κουφογιάννη από τη Δορβιτσά Ναυπακτίας, όπου και δόθηκαν στο ελληνικό κράτος.

 

Το ανασκαφικό έργο και τα ευρήματα

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η εισήγηση της αρχαιολόγου Έφης Σαράντη από την ΛΣΤ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Το αρχαίο λιμάνι της Ναυπάκτου».

Μέσα από φωτογραφικό υλικό των ευρημάτων ανασκαφών και τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία παρουσιάστηκε η θέση του αρχαίου λιμανιού της Ναυπάκτου που χωροταξικά τοποθετείται στα ανατολικά της πόλης και στο ύψος των οδών Αποκαύκου και Μεσσηνίων.

Πρόκειται για μεγάλης σημασίας ναύσταθμο που χρησιμοποιείτο από τους Αθηναίους καθώς η Ναύπακτος ήταν πόλη – μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Δυστυχώς τα ευρήματα – πέτρες – τείχη που αποκάλυψαν ανασκαφές είναι ελάχιστα, καθώς όλο αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους στη θεμελίωση – κατασκευή του παραλιακού τείχους και του λιμένος της Ναυπάκτου από Ενετούς, Οθωμανούς και διάφορους κατακτητές της πόλης κατά καιρούς.

Η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλίκη Μουστάκα, στην εισήγησή της με θέμα: «Οι έρευνες στο Αρχαίο Μολύκρειο μετά τον Α. Ορλάνδο», αναφέρθηκε στο ανασφαφικό έργο της πολυεθνούς ομάδας της με επικεφαλής την ίδια και τους καθηγητές Μανόλη Κορρέ και Νίκο Καλτσά.

Μετά τις πρώτες ανασκαφές του 1925 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και την ανακάλυψη ναού στην τοποθεσία «Ελληνικό» του Δ.Δ. Αντιρρίου, σε νέες ανασκαφές που ξεκινούσαν το 2006 αποκαλύφθηκε και έτερος ναός, με το πιο πρόσφατο εύρημα, αρχαίο στάδιο, το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα όπου σύμφωνα με τους ιστορικούς διεξάγονται τα «Ρίεια», αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Ο πρώτος ναός πιθανότατα ανήκει στον Ποσειδώνα, κτίσμα το οποίο μάλλον έμεινε ημιτελές, ενώ στον δεύτερο ναό, μικρότερου μεγέθους, εντοπίσθηκαν νομίσματα, Αθηναϊκά Φωκικά, Αιτωλικά και τετράδραχμα του Μ. Αλεξάνδρου, όπου βρίσκονταν στη βάση αγάλματος φυσικού μεγέθους, εντός του ναού.

Ο Μανόλης Κορρές, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην εισήγηση – παρουσίαση με θέμα: «Ο βωμός του Μολυκρείου», αναφέρθηκε στην αποκάλυψη στον χώρο της ακρόπολης του Μολυκρείου βωμού μήκους ένδεκα μέτρων πιθανότατα αφιερωμένο στο θεό Ποσειδώνα.

Τέλος, ο καθηγητής Rune Frederiksen από το Δανικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσίασε το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας.

Οι ανακοινώσεις – εισηγήσεις της Ημερίδας θα εκδοθούν σε τόμο από το Ίδρυμα Μπότσαρη άμεσα, ώστε να αποτελέσουν πηγή γνώσεων και «εργαλείο» σε κάθε ιστορική αποτύπωση και αναφορά στο μέλλον.

Το σημαντικότατο όφελος για τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία είναι ότι γίνεται γνωστή για μια ακόμα φορά μέσα από τέτοιας βαρύτητας επιστημονικές ημερίδες, με την ιστορία της να έχει βάθος χιλιετιών.

 

Για τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα, τις ανακοινώσεις τους στη διάρκεια αυτής και τις παρουσιάσεις τους μιλούν στο «ε»:

 

BOURAS emprosnews

Σκοπός η πολιτιστική αναβάθμιση της Ναυπάκτου

Ο Χαρίλαος Μπούρας, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότσαρη, μιλώντας στο «ε» μας είπε:

«Το Ίδρυμα Μπότσαρη περιλαμβάνει στους σκοπούς του την πολιτιστική αναβάθμιση της Ναυπάκτου και της Ηπείρου.

Είναι στο πρόγραμμα το οποίο μας άφησε ο αείμνηστος Νότης Μπότσαρης ιδρύοντας το Ίδρυμα προ αρκετών ετών.

Ως πρόεδρος του Ιδρύματος προσπαθώ όσο μπορώ καλύτερα να ακολουθήσω τους σκοπούς αυτούς.

Έχουμε ήδη εκδώσει πολλά πολλά βιβλία, έχουμε διοργανώσει στο αρχοντικό Μπότσαρη μια γιορτή προς τιμή του Ιδρυτή Νότη Μπότσαρη, προ τριετίας είχαμε διοργανώσει συνέδριο με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και τον αντίκτυπό της στη Δύση, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και σήμερα πραγματοποιούμε την Ημερίδα αυτή, με τη συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επιστημόνων, με αντικείμενο τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία κατά την κλασική αρχαιότητα.

Είναι σημαντικότατες και πολλές οι συμμετοχές καθηγητών απ’ όλον τον κόσμο κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα. Το γεγονός αυτό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη Ναύπακτο μέσα από την ιστορία της.»

 

KALLET emprosnews

Θα μεταφέρω τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Ναύπακτο

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Lisa Kallet σε δηλώσει της στο «ε» τόνισε:

«Είναι μια σπουδαία ημερίδα και από την πλευρά μου παρουσίασα το πόσο σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε η Ναύπακτος στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η χρήση του λιμανιού της Ναυπάκτου ως ναυστάθμου των Αθηναίων και οι δυνατότητες που έδινε στον αθηναϊκό στόλο για ελλιμενισμό και την εμπλοκή του σε ναυτικές μάχες στην ευρύτερη περιοχή και την κυριαρχία τους στον Κορινθιακό Κόλπο.

Σημαντική ήταν και η παρουσία των Μεσσηνίων στη Ναύπακτο όπου συμβίωσαν με τους Λοκρούς κατοίκους της πόλης, μια ασυνήθιστη συνεργασία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η συμμαχία και η συμμετοχή της Ναυπάκτου με τους Αθηναίους ήταν σε κάθε επίπεδο σημαντική.

Να αναφέρω ότι πολλοί φοιτητές στο τμήμα που διδάσκω στην Οξφόρδη ενδιαφέρονται για τα ιστορικά γεγονότα, ιδιαίτερα του 5ου αιώνα π.Χ. και του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Πολλοί φοιτητές έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και τη Ναύπακτο, πάντως είναι βέβαιο ότι θα τους μεταφέρω τις καλύτερες εντυπώσεις μου από την όμορφη και με μεγάλη ιστορία πόλη σας.

Αγαπώ πολύ τη Ναύπακτο και είναι εξαιρετικό ότι για δεύτερη φορά βρίσκομαι εδώ».

 

PALAGGIA emprosnews

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορικά η Ναύπακτος

Η Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας τόνισε για την Ημερίδα:

«Είναι μεγάλη η συμμετοχή συνέδρων στην Ημερίδα, αλλά και της τοπικής κοινωνίας απ’ ότι βλέπω.

Η Ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα Μπότσαρη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φωτίσουμε το παρελθόν της Ναυπάκτου το οποίο πραγματικά είναι εντυπωσιακό.

Τα πρακτικά της Ημερίδας θα εκδοθούν σε τόμο, και θα γίνει έτσι πιο γνωστή η Ναύπακτος μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιάζουσα ταυτόχρονα, ιστορία που έχει στον ελληνικό κόσμο.

Η σχέση της με τη Μεσσηνία δεν είναι τόσο γνωστή, σχέση η οποία συναντάται τον 5ο αιώνα π.Χ. και επανέρχεται και σε άλλες ιστορικές περιόδους.

Στην Ημερίδα μετέχουν ‘‘μεγάλα ονόματα’’ γνωστοί επιστήμονες και είναι πολύ σημαντικό ότι ήρθαν εδώ στη Ναύπακτο για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους, από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το μέρος ιστορικά».

 

KORRES emprosnews

Εξαιρετικά ευρήματα στο Μολύκρειο, θα συνεχίσουμε

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές, τόνισε στο «ε» για τη συμμετοχή του στην Ημερίδα:

«Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην αρχαιολογία της περιοχής, όπου έγιναν παρουσιάσεις σε τρεις θεματικές ενότητες: την ιστορική, της ιστορικής τοπογραφίας και των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ακούσαμε σήμερα πολύ σπουδαίες εργασίες που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη από άξιους μελετητές – επιστήμονες, σημαντικά ονόματα ο καθένας.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πήρα μέρος σε αυτή την Ημερίδα, όπως ανάφερε και ο κ. Θέμελης, στην πραγματικότητα η επιστήμη χρειάζεται μικρά συνέδρια – ημερίδες αυτού του είδους και όχι πολύ μεγάλα όπου οι πάντες μιλάνε για τα πάντα και στο τέλος δεν θυμάμαι κανείς τι ήταν.

Θα πρέπει αυτή την πρόταση να την σκεφτούμε πολύ σοβαρά.

Στην εισήγησή μου αναφέρθηκα στο βωμό που βρήκαμε στην ακρόπολη του Μολυκρείου, στα Ελληνικό.

Υπάρχουν εξαιρετικά ευρήματα που έχουν δει το φως από την ανασκαφή και θα συνεχίσουμε το έργο μας και τον επόμενο χρόνο».

 

MOUSTAKA emprosnews

Συνεχίζουμε την έρευνα στο Ελληνικό Βελβίνας

Η Αλίκη Μουστάκα, καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και «ψυχή» της ομάδας που πραγματοποιεί από το 2006 τις ανασκαφές στην ακρόπολη του Μολυκρείου στο Ελληνικό, μιλώντας στο «ε», μας είπε:

«Η ενδιαφέρουσα ημερίδα είχε δύο σκέλη, το ένα (το πρωί) περισσότερο ιστορικό και το δεύτερο (το απόγευμα), καθαρά αρχαιολογικό.

Η δική μου παρουσίαση, όπως και του κ. Κορρέ αφορούσε το ιερό στο Ελληνικό Βελβίνας, όπου όπως γνωρίζετε πραγματοποιούνται έρευνες και ανασκαφές εδώ και αρκετά χρόνια.

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο σημαντικά στοιχεία, η ύπαρξη του Σταδίου καθώς επίσης και ο μεγάλος βωμός μήκους 11 μέτρων, με την αποκατάσταση του οποίου ασχολείται ο κ. Κορρές.

Ένα ζήτημα που μας απασχολεί βέβαια ακόμα είναι το ζήτημα της ταύτισης του ιερού καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα επιγραφές.

Το Στάδιο αποτελεί ενίσχυση της άποψης ότι το ιερό είναι του Ποσειδώνα, όμως από εκεί και πέρα όταν κανείς δεν βρει κάποια επιγραφή, δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος.

Το γεγονός ότι υπάρχει από το Στάδιο κάτω από το μεγάλο βωμό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, μια σημαντική προσθήκη στην έρευνά μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνά μας στο Ελληνικό Βελβίνας παρά τα προβλήματα, όπως η πρόσβαση στον χώρο, και για δεύτερη πενταετία».

 

SARANTH emprosnews

Σημαντικό το αρχαίο πολεμικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Η αρχαιολόγος στη ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έφη Σαράντη, μας είπε για την Ημερίδα και την παρουσία της σε αυτή:

«Είναι μια πολύ καλή Ημερίδα και η δική μου παρουσίαση – ανακοίνωση είχε να κάνει με το αρχαίο λιμάνι της πόλης της Ναυπάκτου.

Τα στοιχεία δεν ήταν γνωστά γιατί έχουμε κυρίως την εικόνα του σημερινού Ενετικού λιμανιού, όπως διατηρείται ως σήμερα.

Τα στοιχεία αφορούσαν τα ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας, τις αρχαίες ναυμαχίες που επικεντρώνονταν γύρω από αυτό το λιμάνι, την τοπογραφία του και έτσι παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της θέσης και του πώς ήταν κατά την αρχαιότητα.

Το Ενετικό λιμάνι, πιθανότατα να ταυτίζεται με τον αθηναϊκό ναύσταθμο, δηλαδή με το αρχαίο πολεμικό λιμάνι της πόλης που είχε κατασκευαστεί από τους Αθηναίους.

Ανατολικά του όμως υπήρχε και ένα δεύτερο εμπορικό λιμάνι σε σημείο της ακτής που σήμερα έχει δεχθεί προσχώσεις και έχουμε στοιχεία πως υπήρχε έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Σε μικρό χρόνο θα εκδοθούν και τα πρακτικά της Ημερίδας, όπου και θα δημοσιεύονται όλες οι ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και εργασίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Ημερίδα».

 

takis loukopoulos dimarxos emprosnews

Βοηθούν την πόλη μας τέτοιες εκδηλώσεις

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος δήλωσε στο «ε»:

«Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Μπότσαρη για τις πρωτοβουλίες που παίρνει, οι οποίες σκοπό έχουν την πολιτιστική και ιστορική ανάδειξη της πόλης μας.

Πράγματι, σε αυτή στην εποχή, που είναι μια εποχή πολύπλευρης και πολυεπίπεδης κρίσης, τέτοιες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες βοηθούν την πόλη ώστε να εμφανίσει ιστορικά και πολιτιστικά σε υψηλότερη επίπεδο».

 

imerida mpotsari emprosnews

Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη

Το κοινωφελές ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη ιδρύθηκε το 1985 από τον πρέσβη Νότη Μπότσαρη με σκοπό να συμβάλλει αφενός στην διατήρηση και την επιστημονική μελέτη της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου στην συντήρηση και την αξιοποίηση της ιστορικής αξίας της οικίας της οικογένειας Μπότσαρη στην Ναύπακτο.

Συγχρόνως ο ιδρυτής της παρεχώρησε στο Ίδρυμα περιουσιακά στοιχεία επαρκή για την λειτουργία του και φρόντισε για την νομική του υπόσταση με πενταμελές διοικητικό συμβούλιο.

‘Έως τον θάνατο του Νότη Μπότσαρη (12-3-2008) το Ίδρυμα λειτουργούσε υπό την προεδρία του και με πρωτοβουλία του ως προς τις δραστηριότητες.

Η σπουδαιότερη από αυτές ήταν η συντήρηση και η αποκατάσταση του αρχοντικού της οικογένειας Μπότσαρη στην Ναύπακτο καθώς και η μετατροπή του σε μουσείο, στην συγκέντρωση δηλαδή και έκθεση πάσης φύσεως τεκμηρίων σχετικών με την ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), ενός ιστορικού γεγονότος που διέσωσε την Ευρώπη από τον Τουρκικό και τον Ισλαμικό επεκτατισμό.

Το ίδιο το αρχοντικό παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρά τις αλλοιώσεις που υπέστη κατά τη δεκαετία του 1950.

Αποτελείται από δύο ή τρία σπίτια κτισμένα περί το 1800 (αλλά και με παλαιότερες οικοδομικές φάσεις) τα οποία συνενώθηκαν μετά την Επανάσταση, όταν οι Σουλιώτες και η οικογένεια Μπότσαρη εγκαταστάθηκαν στην Ναύπακτο (1828).

Διασώζονται περίτεχνα στοιχεία της εισόδου της μίας από τις οικίες, πολυτελείς οροφές και λεπτομέρειες που εντάσσουν το αρχοντικό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Η επίπλωση, η έκθεση των τεκμηρίων μέσα στο κτήριο καθώς και η διαμόρφωση του κήπου και του πέριξ χώρου οφείλονται στον Νότη Μπότσαρη (Έργο 1985-2008).

Στις δραστηριότητες του ιδρύματος περιλαμβάνονται επίσης εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων, ιστορικού περιεχομένου.

 

http://www.emprosnews.gr/

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...