Προσπάθεια υποβάθμισης

Προσπάθεια υποβάθμισης

 

Μέχρι και τον τρόπο εκλογής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλούνται κάποιοι σχολιαστές, στην προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν ή και να διαστρέψουν το, απολύτως ξεκάθαρο, μήνυμα, από την έκβαση του δημοψηφίσματος, στα Σκόπια.

Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο, να συγκρίνουν «μήλα με πορτοκάλια», δηλαδή τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, με τα αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών. Τα πράγματα, όμως, είναι συγκεκριμένα, είτε μας αρέσει, είτε όχι: Πρώτον, είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που προσδιορίζει ως ελάχιστη συμμετοχή το 50%+1. Κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, όπου, ακριβώς, η έλλειψη της αναγκαίας, κατά το Σύνταγμα, συμμετοχής, οδήγησε σε ακύρωση του, προκαλώντας ενθουσιώδη σχόλια, από τους ίδιους αναλυτές, για την «υγιή» αντίδραση του πολωνικού λαού. Δεύτερον, όπως υπενθύμισε και ο γνωστός αναλυτής Κωνσταντίνος Φίλης, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2016) στη γειτονική χώρα, η συμμετοχή πλησίασε το 1.200.000 ψηφοφόρους, δηλαδή διπλάσιο από προχθές. Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Τρίτον, αποτελεί «λογικό άλμα» να πιστώνεται το σύνολο των ψηφισάντων, στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, καθώς, εκτός των άλλων, είναι γνωστό ότι σ` αυτούς εντάσσονται και μεγάλος αριθμός Αλβανόφωνων πολιτών, που, φυσικά, δεν είναι ψηφοφόροι του κου. Ζάεφ. Δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι το 62% υπέρ του ΟΧΙ, στο δικό μας δημοψήφισμα, ανήκε εξ ολοκλήρου στον κο. Τσίπρα. Παρεμπιπτόντως, ας συνεκτιμηθεί ότι και μεταξύ των Αλβανόφωνων, παρά τη γενικότερα θετική στάση  τους, η συμμετοχή, επίσης, ήταν πολύ κάτω του 50%. Τέταρτον, είναι αλήθεια ότι, με βάση την περιώνυμη Συμφωνία, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελούσε δεσμευτικό προαπαιτούμενο, αλλά, από τη στιγμή που επελέγη, από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, δε θα πρέπει να συνεκτιμηθεί; Εκτός αν προσχωρήσουμε στην άποψη, που υποδόρια διατυπώνεται, ότι η γνώμη των πολιτών είναι αποδεκτή, μόνο όταν οι τελευταίοι… συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις. Γιατί, είμαστε βέβαιοι πως ουδείς θα επικαλούνταν τον «δεσμευτικό» χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Θα συμφωνήσουμε ότι το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, δεν προδικάζει τις περαιτέρω εξελίξεις, σχετικά με το επόμενο, κρίσιμο στάδιο, των Συνταγματικών αλλαγών, εντός Βουλής. Όμως, η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, της γειτονικής χώρας, αποτελεί ένα στοιχείο, που αποκαλύπτει πολλά για τις εμπεδωμένες αντιλήψεις, γι` αυτό και  πρέπει να συνεκτιμηθεί.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/343759-Prospatheia-ypobathmises ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...