Δεύτερο «ταξίδι» για τα ερωτικά του ’21 του Κυριάκου Δ. Σκιαθά

Κυκλοφορεί αρχές Μαρτίου από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός το βιβλίο του Κυριάκου Δ. Σκιαθά τα ερωτικά του ’21,  τόμος Δεύτερος με πρόλογο του έγκριτου ιστορικού Βασίλη Λάζαρη. Μετά την εκδοτική επιτυχία του πρώτου τόμου «των ερωτικών του ’21» ο δεύτερος τόμος είναι γεγονός. Οι σελίδες του βιβλίου θα ταξιδέψουν τους αναγνώστες στα πολεμικά αλλά και ρομαντικά εκείνα χρόνια όπου οι πρωταγωνιστές του χάραξαν τις μνήμες, τις συνειδήσεις και τις ψυχές όλων μας. Μέσα στο βιβλίο του Κυριάκου Σκιαθά παρελαύνει ένα πλήθος μορφών, που οι έρωτές τους είχαν καλύψει ένα κομμάτι της ζωής τους, η οποία ήταν γενικότερα γεμάτη με ίντριγκες, με προδοσίες, με ηρωισμούς ή με προσωπικές ακόμη και αιματηρές θυσίες.

Ο συγγραφέας αναδεικνύει με αναφορές στην καταγωγή και την ερωτική ζωή τις διαστάσεις της προσωπικής ζωής του ανασκολοπισμένου μάρτυρα Αθανάσιου Διάκου, του φλογερού Παπαφλέσσα, της «Καλλιμάρτυρος» Κυρά–Φροσύνης, του ξακουστού Δημοτσέλιου, του αγραφιώτη συναγωνιστή του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη, του Θανάση Τσάκα, του Γεώργιου Βαρνακιώτη, του στρατηγού Τσόγκα, του βλογιοκομμένου σατράπη της Αιγύπτου Ιμπραήμ πασά, του ιερολοχίτη Γρηγορίου Σούτσου, του στρατηγού Γιωργάκη Κίτσου, αδερφού της Βασιλικής γυναίκας του Αλή πασά και του αρχοντόπουλου της Μάνης Αναστάση Μαυρομιχάλη. Ακόμη ο συγγραφέας «κοινωνεί» στο αναγνωστικό κοινό τις ερωτικές αντιζηλίες των Νοταράδων της Κορίνθου, τα παραστρατήματα του κεφαλονίτη Ανδρέα Μεταξά και τον αγώνα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ν’ αποβάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» του νοθογέννητου.

Οι προσωπικότητες που αναφέρονται στο βιβλίο των οποίων η δράση είχε αντίκτυπο στην προετοιμασία, στην πορεία ή στην κατάληξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, δεν εμφανίζονται άσπιλες αλλά προβάλλονται στις πραγματικές διαστάσεις τους. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην προσφορά τους περισσότερο μεγαλείο.

Ο συγγραφέας έχοντας ανεπτυγμένη την αίσθηση ότι η αναφορά σε ήρωες, σε σύμβολα εθνικής ύπαρξης, απαιτεί μεγάλη προσοχή και προσεκτική προσέγγιση δεν διστάζει να προχωρήσει στην αποκάλυψη περιστατικών, για τα οποία η ιστοριογραφία του 1821 δεν έδειξε την πρέπουσα προσοχή, υπηρετώντας κατά το δυνατό με αυτόν τον έντιμο τρόπο, την πάσχουσα ακόμη και σήμερα, ιστορική αλήθεια.

Ο Κυριάκος Σκιαθάς στο δεύτερο βιβλίο του «των ερωτικών του ’21», όπως άλλωστε και στο πρώτο, αποσκοπεί στην πιο εύληπτη αφομοίωση της ιστορικής γνώσης για τη συγκεκριμένη εποχή και στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου το βιβλίο θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Τα ερωτικά του ’21, τόμος Δεύτερος αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην ιστοριογραφία του Αγώνα, μια προσφορά του Κυριάκου Δ. Σκιαθά και των εκδόσεων Διαπολιτισμός στην ελληνική ιστοριογραφία.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...