Μετμορφίνη κατά της γήρανσης

Μετμορφίνη κατά της γήρανσης
Ένα ευρείας χρήσης φάρμακο κατά του διαβήτη, η μετφορμίνη, επέκτεινε τη διάρκεια ζωής σε πειραματόζωα και έδειξε γενικότερες αντιγηραντικές ιδιότητες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εν λόγω ουσία μιμείται τις παρεμφερείς θετικές επιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχει στη μακροβιότητα η μέθοδος του αυστηρού περιορισμού των θερμίδων. Όμως, προς το παρόν, είναι αβέβαιο αν η νέα ανακάλυψη μπορεί να έχει χρήσιμη εφαρμογή στην περίπτωση και των ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ραφαέλ ντε Κάμπο του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, σύμφωνα με το BBC, έδωσαν μετφορμίνη σε μεσήλικα αρσενικά ποντίκια.

Όπως διαπίστωσαν, η μέση διάρκεια ζωής των ζώων αυξήθηκε κατά περίπου 5% (160 εβδομάδες έναντι 150 εβδομάδων για τα ζώα που δεν είχαν πάρει την ουσία), ενώ παράλληλα καθυστέρησε η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση (π.χ. καταρράκτης στα μάτια).

Όπως δήλωσε ο Κάμπο, περαιτέρω μελέτες θα δείξουν αν η συγκεκριμένη ουσία έχει ανάλογη επίδραση στην ανθρώπινη ζωή. Πάντως, η χορήγηση υψηλότερων δόσεων μετφορμίνης αποδείχτηκε τοξική για τα νεφρά των πειραματόζωων

Εδώ και δεκαετίες, η μετφορμίνη είναι ένα από τα ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, καθώς εμποδίζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να παρατείνει τη ζωή απλών οργανισμών όπως τα σκουλήκια, όμως οι έως τώρα έρευνες σε ανώτερα ζώα, όπως οι μύγες και τα θηλαστικά, έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...