13.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

13.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 08/03/2016 – 17:55

πρόσφυγες

3.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΠ                                                                                                    

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη του Κιλκίς.

Περίπου 13.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, που παραμένει κλειστή από χθες το πρωί.

Η χθεσινή βροχόπτωση μετέτρεψε τον καταυλισμό σε έναν απέραντο λασπότοπο μουσκεύοντας  όλες τις κουβέρτες και τα πράγματα των προσφύγων.

Το πρωί κουβέρτες και ρούχα απλώθηκαν στον ήλιο ενώ πρόσφυγες άρχισαν να στήνουν πρόχειρα αναχώματα για να συγκρατήσουν τα νερά σε μια επόμενη βροχή.

Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν την μέρα τους φτιάχνοντας το αγαπημένο τους τσάι σε αυτοσχέδιες εστίες, χρησιμοποιώντας τενεκέδες από κονσέρβες για να βράσουν το νερό.

Ο καταυλισμός στην Ειδομένη επεκτείνεται συνεχώς, με δεκάδες σκηνές να έχουν στηθεί σε παρακείμενα χωράφια, ενώ παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων στις ΜΚΟ, κανείς δεν θέλει να αποχωρήσει και να μείνει προσωρινά, σε καλύτερες συνθήκες, σε κάποιο κέντρο μετεγκατάστασης.

Μόνο λίγοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αιτήσεις για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο όμως απαιτεί προηγουμένως να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ 3.000 πρόσφυγες – Μέλη του Ερυθρού Σταυρού μοίρασαν ξηρά τροφή

Περίπου 3.000 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, μετά την άφιξη τριών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά με 1.330 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από το πρωί μέλη του Ερυθρού Σταυρού έχουν διανείμει ξηρά τροφή στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς, ενώ υπάρχει διαρκής παρουσία των Γιατρών του Κόσμου και του Χαμόγελου του Παιδιού, προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα.

Καθημερινά, αντιμετωπίζονται περίπου 100 με 150 περιστατικά σε όλους τους σταθμούς του ΟΛΠ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ιώσεις και γαστρεντερίτιδες σε μικρά παιδιά αλλά και εγκύους.

Εντός της ημέρας, ο οικίσκος που έχει τοποθετηθεί στην πύλη Ε-2, προκειμένου να λειτουργήσει ως πολυιατρείο, αναμένεται να συνδεθεί με ρεύμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει 24ωρη παρουσία των εθελοντών γιατρών.

Το μεσημέρι, περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε-1 προς την Ε-2.

Κρατώντας πλακάτ και μικρά παιδιά στην αγκαλιά φώναξαν συνθήματα, όπως «Ανοίξτε τα σύνορα, είμαστε άνθρωποι».

Στο μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του κόμματος πραγματοποιούν εκδήλωση, αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

Την άγνοια των προσφύγων για τα “κλειστά” σύνορα στην Ειδομένη του Κιλκίς εκμεταλλεύονται σπείρες επιτήδειων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθη ένας 25χρονος Έλληνας που κατηγορείται μεταξύ άλλων, για απόπειρα εξαπάτησης προσφύγων από τη Συρία.

Συγκεκριμένα, ο 25χρονος εντοπίστηκε στο Νέο Φάληρο, ως μισθωτής και οδηγός τουριστικού λεωφορείου, να επιβιβάζει σε αυτό 25 πρόσφυγες από την Συρία, τους οποίους οι συνεργοί του μετέφεραν από την περιοχή του Πειραιά με μικρό λεωφορείο, προκειμένου να τους μεταφέρει στα σύνορα, εξαπατώντας τους ότι αυτά είναι ανοικτά για τη διέλευσή τους.

Επιπλέον ο συλληφθείς δεν είχε λίστα επιβατών και τιμολογίου που να αναγράφει την ημερομηνία και τον προορισμό του δρομολογίου και δεν είχε εκδώσει εισιτήρια και αποδείξεις είσπραξης για τους επιβάτες.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναζητούνται τρία ακόμη άτομα.

Μέτρα ασφαλείας στον Πειραιά για την προστασία των προσφύγων

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επί 24ωρου βάσεως έχουν ληφθεί στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε επιβατικό σταθμό όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και δραστηριοποιούνται εθελοντικές οργανώσεις, βρίσκονται ειδικά κλιμάκια του λιμενικού σώματος προκειμένου να επέμβουν για οτιδήποτε χρειαστεί.

Ακόμα, δύναμη του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ελέγχει σε καθημερινή βάση οποιοδήποτε όχημα προσεγγίζει τους συγκεκριμένους σταθμούς ή κινείται ύποπτα. Στην όλη επιχείρηση υπάρχει δύναμη από την ασφάλεια του λιμεναρχείου με συμβατικά αυτοκίνητα,  σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Επίσης, μπροστά από τους επιβατικούς σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υπάρχουν κορδέλες ασφαλείας και τροποποίηση της κυκλοφορίας, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια για τα μικρά παιδιά που τις περισσότερες φορές παίζουν μπάλα και άλλα παιχνίδια.

Τέλος, σημειώνεται πως από την Παρασκευή, το λιμάνι του Πειραιά θα έχει λόγω τριημέρου αυξημένη κίνηση, και επισημαίνεται προς τους οδηγούς που κινούνται μέσα σε αυτό ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεχτικοί.

Φωτογραφία: eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...