Στρες και λίπος στην κοιλιά…Της Νατάσας Δ. Τρουμπούκη

Μήπως τα παχάκια που έχουν μαζευτεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την κοιλιά, δεν οφείλονται σε διατροφικές ατασθαλίες, αλλά σε μία ζωή γεμάτη στρες? Καλώς ή κακώς για τους περισσότερους από εμάς, το άγχος αποτελεί  μια καθημερινή πραγματικότητα η οποία μας ταλαιπωρεί και μας φθείρει σωματικά και ψυχικά. Είναι υπαίτιο για τη δημιουργία πολυάριθμων ανεπιθύμιτων καταστάσεων, όπως η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ακμή, οι γαστρεντερικές διαταραχές κ.α.  Παράλληλα το στρες ευνοεί στη δημιουργία λίπους στην κοιλιά, αλλά και δυσχεραίνει την απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια δίαιτας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?

Το κλειδί την απάντηση, βρίσκεται στις ορμόνες. Το σώμα μας αντιδρά στα συναισθήματα άγχους αυξάνοντας τις ορμόνες αδρεναλίνη, νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη που παράγονται από τα επινεφρίδια.

Οι κυρίαρχες ορμόνες του στρες.

Η αδρεναλίνη ή αλλιώς επινεφρίνη, αλλά και η νορεπινεφρίνη , φροντίζουν ώστε ο οργανισμός να είναι σε έντονη πνευματική και μυική εγρήγορση. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους μεταξύ άλλων αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκειμένου να παρέχεται άμεσα διαθέσιμο καύσιμο για την αντιμετώπιση του στρεσογόνου παράγοντα μέσω ‘’μάχης’’ είτε ‘’φυγής’’.

Η δε κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη η οποία βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει ώστε να υπάρχει υψηλό σάκχαρο στον οργανισμό για να αποτελέσει το άμεσο καύσιμο. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι υγιείς άνδρες και γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερα αποθέματα κοιλιακού λίπους, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά τις περιόδους έντονου στρες λιπαρά οξέα αλλά και αμινοξέα μεταφέρονται από τους περιφερικούς ιστούς στην περιοχή της κοιλιάς, προκειμένου να δημιουργηθούν από το συκώτι μόρια γλυκόζης για άμεση τροφοδότηση του οργανισμού σε ενέργεια. Αν όμως η ενέργεια αυτή δεν καεί μέσω της σωματικής δραστηριότητας τότε γίνεται λίπος και αποθηκεύεται μεταξύ άλλων στην περιοχή της κοιλιάς ως σπλαχνικό λίπος και πολύ συχνά στο συκώτι μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης διήθηση.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Διατροφή :

Η τακτική λήψη ισορροπημένων γευμάτων ανά 3 ώρες περίπου θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης αλλά και του σακχάρου σας σε ισορροπία. Προσθέστε στα γεύματα σας πρωτείνη λίγων λιπαρών, όπως ελάφρια γαλακτοκομικά, αυγά άσπρο κρέας ή ψάρι η οποία θα σας χαρίσει κορεσμό για αρκετές ώρες και θα κρατήσει την ορεξή σας για γλυκό σε χαμηλά επίπεδα. Δώστε βάση στα φρούτα στα λαχανικά αλλά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία θα σας εφοδιάσουν με βιταμίνες αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες βραδείας καύσης οι οποίοι δε δημιουργούν συνθήκες αποθήκευσης λίπους.

 

Άσκηση :

Κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα παράγει κορτιζόλη η οποία συνέχεια μειώνεται. Ερευνητές έχουν δείξει ότι αερόβια άσκηση 30 λεπτών μέτριας έντασης είναι αρκετή για να μας μειώσει τις ορμόνες του στρες και να μας αυξήσει τις ορμόνες της χαράς αφήνοντάς μας με μια αίσθηση χαλαρότητας και ευτυχίας στο τέλος της άσκησης. Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια αν κανείς ασκηθεί σε εξωτερικό περιβάλλον κοντά στη φύση.

 

Ύπνος :

Ο μειωμένος ύπνος προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης ενώ παράλληλα απορρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών λεπτίνη και γκρελίνη  που στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόσληψη θερμίδων και έτσι δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7-8 ώρες νυχτερινού ύπνου προκειμένου την επόμενη μέρα να διατηρεί την ενεργητικότητά του και να μην αισθάνεται νύστα, αδικαιολόγητο στρες και ακατανίκητη πείνα



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...