Η δουλειά στο σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η δουλειά στο σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία
Οι εργαζόμενοι που δεν αφήνουν τη δουλειά τους στο γραφείο αλλά την συνεχίζουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι, βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Αναλύοντας στοιχεία από δύο προγενέστερες πανευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 57.235 εθελοντές, ανακάλυψαν πως περιστασιακά έως καθημερινά σχεδόν οι μισοί εργαζόντουσαν πέραν του καθιερωμένου οκταώρου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος, πεπτικά προβλήματα, μυϊκά ενοχλήματα και – το σοβαρότερο – καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα οι πιθανότητες αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με τη συχνότητα της δουλειάς στο σπίτι.

Έτσι, όσοι δούλευαν «μερικές φορές» στο σπίτι είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν εργάζονταν ποτέ στο σπίτι.

Αντίστοιχα, όσοι δούλευαν «συχνά» στο σπίτι είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Οι επιστήμονες από την Εταιρεία Εργασιακής, Βιομηχανικής & Οργανωτικής Ψυχολογικής Έρευνας (GAWOe.V.), στο Όλντερνμπουργκ, γράφουν στην επιθεώρηση «Chronobiology International» πως πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για να πάψει η «εισβολή της δουλειάς» στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Όπως λένε, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι μονίμως διαθέσιμοι για δουλειά, σαν να μην έχουν τίποτε άλλο να κάνουν στη ζωή τους.

Και αυτό, διότι smartphone, tablet και οικιακοί υπολογιστές επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα και τα κομπιούτερ της δουλειάς, οπότε μπορεί κάλλιστα ένας εργαζόμενος να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του.

Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά χρόνο μακριά από τη δουλειά, για να μπορέσει να ξεκουραστεί και να ξαναβρεί τις δυνάμεις του.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμα και λίγη ώρα παραπάνω να εργάζεται κάποιοςπέραν του καθιερωμένου ωραρίου, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Άρλινγκχαουζ, ειδική σε θέματα Δημοσίας Υγείας.

«Η συσχέτιση είναι πολύ ισχυρή και πολύ ανησυχητική. Η σύγχρονη εποχή της εύκολης επικοινωνίας αλλάζει την απασχόληση με τρόπους που υπονομεύουν την υγεία και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των εργοδοτών για διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός του ωραρίου απασχόλησης».

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...