Είναι ένα σπάνιο ισότοπο οξυγόνου που έχει 12 περισσότερα νετρόνια από το οξυγόνο-16, την πιο κοινή μορφή οξυγόνου στον πλανήτη

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες δημιούργησαν το οξυγόνο-28, ένα σπάνιο ισότοπο οξυγόνου που έχει 12 περισσότερα νετρόνια από το οξυγόνο-16, την πιο κοινή μορφή οξυγόνου στον πλανήτη. Αυτό το νεοδημιουργημένο «βαρύ» ισότοπο οξυγόνου έχει τον υψηλότερο αριθμό νετρονίων που έχει δει ποτέ σε άτομο οξυγόνου και αναμενόταν να είναι υπερσταθερό και να διαρκέσει σχεδόν για πάντα.

Αντίθετα, ωστόσο, υποβαθμίστηκε απίστευτα γρήγορα – ένα εύρημα που αμφισβητεί την κατανόησή μας για την ισχυρή δύναμη, η οποία δεσμεύει τα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης, όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια, για να σχηματίσουν μεγαλύτερα σωματίδια στον πυρήνα ενός ατόμου.

«Ανοίγει ένα πολύ, πολύ μεγάλο θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με την ισχυρότερη αλληλεπίδραση της φύσης, την πυρηνική ισχυρή δύναμη», είπε στο New Scientist η Rituparna Kanungo, φυσικός στο Πανεπιστήμιο Saint Mary στον Καναδά που δεν συμμετείχε στο πείραμα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...