Πως δεν θα πάρετε κιλά την Πρωτοχρονιά!

Πως δεν θα πάρετε κιλά την Πρωτοχρονιά!
Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την ενεργειακή σας πρόσληψη

Είναι γεγονός ότι οι γιορτές μπορούν να μας φορτώσουν κιλά, από τη μια γιατί υπάρχει «υπερπροσφορά» εδεσμάτων και πιο χαλαρή διάθεση, από την άλλη γιατί δεν περιορίζουμε το άστατο διατροφικό πρόγραμμα στις 4-5 εορταστικές μέρες αλλά μπορεί να καταναλώνουμε αλόγιστα τροφές ακόμη και για 2 εβδομάδες, μας επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Μsc στην Κλινική διατροφή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την ενεργειακή σας πρόσληψη:
• αν γνωρίζετε ότι κάποιο γεύμα της ημέρας θα είναι επιβαρυμένο με πολλές θερμίδες, προσπαθήστε τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας να είναι πιο ελαφριά π.χ. αν το βράδυ βγείτε για φαγητό, το μεσημέρι καταναλώστε κάτι πιο ελαφρύ για παράδειγμα μια σαλάτα με λίγο τυρί και 1 παξιμάδι ολικής άλεσης ή μια ομελέτα με λαχανικά

• όταν είστε καλεσμένοι κάπου που υπάρχει μπουφές, καλό θα ήταν πρώτα να δείτε ποιά φαγητά προσφέρονται και μετά να βάλετε στο πιάτο σας αυτά που σας αρέσουν περισσότερο.
• μη ξεχνάτε ποτέ τη σαλάτα σε ένα κυρίως γεύμα. Τα λαχανικά μας βοηθάνε να χορταίνουμε γρηγορότερα γι αυτό καλό θα ήταν να ξεκινάτε πρώτα με μια σαλάτα.

• προσπαθήστε να αποφύγετε το διαρκές τσιμπολόγημα. Αν σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε στους πειρασμούς, μην τοποθετείτε τα γλυκά σε κοινή θέα.

• Καταναλώστε γλυκά με μέτρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δίπλες περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες από τα γιορτινά γλυκά, ενώ το πανατόνε, η βασιλόπιτα τύπου κέικ και η πουτίγκα αποδίδουν τις περισσότερες θερμίδες.

• δώστε προσοχή στην ποσότητα του αλκοόλ του καταναλώνετε αλλά και στο είδος του ποτού. Συνήθως, τα κοκτέιλ αποδίδουν περισσότερες θερμίδες καθώς εκτός από το αλκοόλ, περιέχουν κι άλλα συστατικά όπως χυμούς, ζάχαρη, σιρόπια και μάλιστα κάποια χριστουγεννιάτικα ποτά μπορεί να περιέχουν ακόμη και κρέμα γάλακτος. Επίσης, προτιμήστε να συνοδεύσετε το ποτό σας με sticks λαχανικών και φρούτα παρά με αλατισμένους ξηρούς καρπούς και πατατάκια.

• τις γιορτινές μέρες δεν πρέπει να μπαίνουν περιορισμοί και απαγορεύσεις για τη διατροφή. Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε είναι να φάτε ότι σας αρέσει αλλά ταυτόχρονα να μπορέσετε να «ακούσετε» και το σώμα σας, όταν αυτό σας δώσει το μήνυμα ότι χόρτασε. Έτσι θα γλιτώσετε και κάποιες θερμίδες αλλά και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που ακολουθούν ένα μεγάλο φαγοπότι όπως είναι η επιβάρυνση του πεπτικού συστήματος, καούρες, η υπνηλία κ.α.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...