Οι καλύτερες διατροφικές πηγές πρωτεϊνών-Πίνακας Τροφίμων με την περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη ορισμένων κοινών τροφίμων /100γρ.γράφει η Νατάσα Δ. Τρουμπούκη!

bb

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν εννέα αμινοξέα, τα λεγόμενα «απαραίτητα» τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της διατροφής τους.

Ως εκ τούτου, η ποιότητα, η βιολογική αξία και η διαθεσιμότητα μιας πρωτεΐνης εξαρτάται από τα «απαραίτητα» αμινοξέα που αυτή περιέχει. Έτσι, οι ζωικές πρωτεΐνες που προέρχονται από το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά χαρακτηρίζονται ως υψηλότερης βιολογικής αξίας καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Αντίθετα, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως αυτές των οσπρίων, το δημητριακών και των λαχανικών χαρακτηρίζονται ως χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ορισμένων κοινών τροφίμων/ 100 γραμμάρια.

Ζωικές Πηγές Πρωτεΐνης
Είδος:ΤρόφιμοΓραμμάρια πρωτεΐνης (/100γρ)
ΚρέαςΣτήθος κοτόπουλου (χ. δέρμα)32.0
Μοσχαρίσια μπριζόλα31.0
Χοιρινό ψητό31.6
Ψάρια:Τόνος (κονσέρβα)23.5
Σκουμπρί (ψητό)20.8
Σολομός (ψητός)24.2
Βακαλάος (ψητός)20.8
Θαλασσινά:Γαρίδες22.6
Μύδια16.7
Καραβίδες10.0
Αυγά:Αυγά:12.5
Γαλακτοκομικά:Γάλα πλήρες3.3
Ημι-αποβουτυρωμένο γάλα3.4
Τυρί τσένταρ πλήρες25.4
Γιαούρτι πλήρες5.7
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά4.8
Τυρί cottage12.6
Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης
Όσπρια:Φακές7.6
Αρακάς8.4
Φασόλια5.2
Φασόλια Kidney Beans6.9
Σόγια8.1
Δημητριακά:Ψωμί (λευκό)7.9
Ψωμί (καφέ)7.9
Ρύζι (βρασμένο)2.6
Ζυμαρικά (μαγειρεμένα)6.6
Βρώμη11.2
Ξηροί καρποί:Αμύγδαλα21.1
Καρύδια14.7
Φουντούκια14.1
Κάσιους18.2
Καρύδια Βραζιλίας14.1
Macadamia8.0

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...