Η απάντηση είναι: Αν δεν έχεις κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, τότε ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ.
Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και αν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, τότε η γλουτένη είναι ένα μέρος της υγιεινής διατροφής σας. Στην πραγματικότητα, απορρίπτοντας τη γλουτένη μπορεί να σημαίνει μια έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και στα οφέλη που δίνουν τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ερ. 1: Ποιες είναι οι πηγές γλουτένης;

Απ. 1: Οι προφανείς πηγές γλουτένης που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα ψωμιά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα ψημένα προϊόντα. Επιπλέον, τα συστατικά που περιέχουν γλουτένη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα όπως σάλτσες σαλάτας, σάλτσες (μερικές σάλτσες σόγιας μπορεί να περιλαμβάνουν γλουτένη), μαρινάδες, παρασκευασμένα κρέατα (π.χ. τρόφιμα, καρυκεύματα και καραμέλες (π.χ. γλυκόριζα και μερικές σοκολάτες).

γλουτένη

Ερ. 2: Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη και γιατί;

Απ. 2: Εκείνοι με κοιλιοκάκη, μια σοβαρή, κληρονομική αυτοάνοση διαταραχή στις μικρολάχνες του εντέρου, πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για όλη τους τη ζωή. Εκείνοι που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς τη διάγνωση της κοιλιοκάκης (NCGS) πρέπει επίσης να μην περιλαμβάνουν τη γλουτένη στη διατροφή τους. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται καλύτερα μετά από την αποφυγή της γλουτένης. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι ζούσαν με μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη – μόνο το 10% των ασθενών με κοιλιακή νόσο διαγιγνώσκονται. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς η εξάλειψη της γλουτένης μπορεί να παρεμποδίσει την ακριβή διάγνωση.

κοιλιοκακη

Ερ. 3: Ποια είδη τροφίμων είναι φυσικά χωρίς γλουτένη;

Απ. 3: Αν και η γλουτένη βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους ανθρώπους που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα απλά κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα καρύδια, τους σπόρους και τα όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες επιλογές σπόρων χωρίς γλουτένη, όπως το φαγόπυρο, το κεχρί, το quinoa και όλα τα είδη ρυζιού. Ωστόσο, λόγω της πιθανής διασταύρωσης με σπόρους που περιέχουν γλουτένη, είναι σημαντικό για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη να ψάξουν για σπόρους, αλεύρια και άμυλα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.

γλουτένη

Ερ. 4: Πώς μπορώ να μάθω αν ένα συσκευασμένο τρόφιμο περιέχει ή όχι γλουτένη;

Απ. 4: Πρέπει να βλέπουμε τη λίστα των συστατικών και / ή την ένδειξη “Περιέχει” στη συσκευασία τροφίμων για σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και άλλα συστατικά που περιέχουν γλουτένη (Η λέξη “γλουτένη” δεν θα εμφανιστεί στην ετικέτα “Διατροφική ετικέτα” στον κατάλογο των συστατικών).

γλουτένη

Ερ. 5: Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη;

Απ. 5: Αυτός είναι ένας μύθος. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη παράγονται με αλεύρι λευκού ρυζιού και άμυλα που συχνά δεν εμπλουτίζονται διατροφικά. Επίσης, μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος για να αυξήσουν την γευστικότητα και επομένως να είναι υψηλότερα σε θερμίδες από ό, τι τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι χαμηλότερα σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες Β. Ωστόσο, η αγορά αναπτύσσεται και υπάρχουν σήμερα περισσότερες επιλογές για εκείνους που πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Μερικοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους με βιταμίνες και μέταλλα για τη βελτίωση του προφίλ διατροφής αυτών των προϊόντων.

γλουτένη

Ερ. 6: Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τη γλουτένη;

Απ. 6: Εκείνοι με κοιλιοκάκη και NCGS πρέπει να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, δεν υπάρχει όφελος για την εξάλειψη της γλουτένης. Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή.

γλουτένη

Συμπέρασμα: Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από την αποφυγή της γλουτένης για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη ή NCGS. Το κλειδί είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, υγιεινές τροφές και η τακτική σωματική άσκηση. Για όσους έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η γλουτένη και να κατανοήσουμε τις πηγές γλουτένης, προκειμένου να τα αναγνωρίσουμε στις ετικέτες των τροφίμων.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ολόκληροι σπόροι, οι οποίοι περιέχουν γλουτένη, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται συχνά με επεξεργασμένους κόκκους και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη μπορεί να αισθάνονται καλύτερα επειδή, για να αποφύγουν την πρωτεΐνη γλουτένη, καταλήγουν να κόβουν επιδόρπια και ανθυγιεινές τροφές (μπισκότα, πατατάκια, καραμέλες, κτλ), χάνοντας έτσι βάρος και προσδίδουν λανθασμένα αυτό στην αποφυγή της γλουτένης. Οποιοσδήποτε που εξαλείφει ή αφαιρεί τα μπισκότα και τις καραμέλες από τη διατροφή και τα αντικαθιστά με φρούτα και λαχανικά θα αισθανθεί καλύτερα. 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...